Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΑΣΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται

Eurokinissi

«Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει». Δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι η υπόσχεση που έδωσε το κίνημα ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται, δυναμώνει και απλώνεται σε κάθε γωνιά της περιοχής, με στόχο το σύνθημα να γίνει πράξη, μέσα από την κοινή δράση των λαϊκών εργατικών και αντιπολεμικών κινημάτων.

Εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Εβρο, έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη κινητοποίηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής από το Εράσμιο της Ξάνθης, όπου λειτουργεί η «Φωνή της Αμερικής», και συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη πορεία και συγκέντρωση μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι μαχητές της ειρήνης στάθηκαν μπροστά στα σύρματα της μεγαλύτερης κατασκοπευτικής και προπαγανδιστικής αμερικανικής βάσης στη Βόρεια Ελλάδα. Μπροστά στη σιδερόφραχτη πύλη της «Φωνής της Αμερικής». Και απαίτησαν να σταματήσει η λειτουργία της και να αποδοθούν στους κατοίκους της περιοχής οι τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνει, σκορπώντας το θάνατο με την ισχυρή εκπομπή ακτινοβολίας από τις εγκαταστάσεις της. «Πάρτε τις βάσεις σας κι εμπρός, δε σας θέλει ο λαός», βροντοφώναξαν.

Μπροστά στις πανίσχυρες δυνάμεις καταστολής, που τοποθετήθηκαν για να προστατέψουν τον Αμερικανό κατακτητή, ο λαός, που υπερασπίζεται τα δίκαια της πατρίδας του, προειδοποίησε ότι δε φοβάται. Οτι είναι αποφασισμένος να σταθεί όρθιος μπροστά στην τρομοκρατία και να αποκρούσει τα μέτρα καταστολής που κινητοποιεί η κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές συγκροτήθηκαν σε απόσταση 500 μέτρων από την πύλη. Υψωσαν τα πανό και τις κόκκινες σημαίες και με πορεία ξεκίνησαν για την είσοδο της «Φωνής της Αμερικής». Οι Επιτροπές Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ήταν εκεί και συλλογικά απαιτούσαν «Στοπ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στον Ευρωστρατό». Κατήγγειλαν: «Κυβέρνηση, εφοπλιστές και βιομήχανους» πως είναι «τσαμπουκάδες απέναντι στους ναυτεργάτες και κότες μπροστά στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Και διαδήλωσαν με μια φωνή απευθυνόμενοι στους εκατοντάδες ένστολους πάνοπλους και μη, που στάθηκαν απέναντί τους: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνετε τις πλάτες».

Αποφασισμένοι να στείλουν το μήνυμα ανυποταγής, προχώρησαν, έσπασαν την αλυσίδα των αστυνομικών και έφτασαν μέχρι τα σύρματα. Εκεί άπλωσαν το πανό που διατύπωνε το αίτημα του φιλειρηνικού κινήματος «Να φύγει η "Φωνή της Αμερικής"». Λίγο αργότερα αποχώρησαν, για να μεταβούν στην πόλη της Ξάνθης. Να μεταφέρουν στους χιλιάδες κατοίκους το μήνυμα πως «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί» και το κάλεσμα για αντίσταση και πάλη.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε στην κεντρική πλατεία της πόλης, μίλησαν ο Κ. Μακέδος, εκπρόσωπος των Επιτροπών Ειρήνης:

«Θυμίζουμε στους δυνάστες των λαών ότι δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πάψει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι από Βοσνία, Κόσσοβο, Σκόπια και Αφγανιστάν».

«Η τρομοκρατία της κυβέρνησης, η βαρβαρότητα των κατασταλτικών της μέτρων, που δοκίμασε στους ναυτεργάτες του Πειραιά, δε θα μας σταματήσουν. Δε θα κάμψουν το αγωνιστικό μας φρόνημα. Αντίθετα, πιο αποφασιστικά θα δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στα απάνθρωπα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των εκπροσώπων τους», ξεκαθάρισε ο Δ. Βαρελτσίδης εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ