Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ποινικοποίηση της πολιτικής και «φακέλωμα» οπαδών κομμάτων
  • Με το νομοσχέδιο τίθενται υπό διωγμόν οι αφίσες και τα πανό, ενώ καταγράφονται όσοι ενισχύουν οικονομικά τα κόμματα
  • Αντ. Σκυλλάκος: Επικίνδυνες οι διατάξεις. Θα γεμίσουμε αφίσες την Ελλάδα ακόμα και εάν σύρετε στα δικαστήρια όλους τους κομμουνιστές

Επικίνδυνες διατάξεις, που εκ των πραγμάτων οδηγούν στο φακέλωμα όσων ενισχύουν οικονομικά τα πολιτικά κόμματα και ποινικοποιούν την πολιτική δράση με την απαγόρευση των αφισών και των πανό των κομμάτων, περιέχει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των βουλευτών και των κομμάτων, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής έχοντας τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Τις διατάξεις αυτές κατήγγειλε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ενώ ανέδειξε και το άδικο άλλων, όπως η θεσμοθέτηση της ανισότητας στην προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Με το νομοσχέδιο απαγορεύονται ουσιαστικά οι αφίσες και τα πανό στην προεκλογική περίοδο (θα επιτρέπονται στα ανύπαρκτα ταμπλό των δήμων «αναλογικά») κάτι που όπως τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος συνιστά σαφή περιορισμό της πολιτικής δράσης και ποινικοποίηση της πολιτικής πάλης. Προειδοποίησε δε τον παριστάμενο υπουργό Κ. Σκανδαλίδη ότι το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει να περάσει τέτοια διάταξη: «Θα γεμίσουμε, είπε, με αφίσες όλη την Ελλάδα έστω και εάν σύρετε όλους τους κομμουνιστές στα δικαστήρια».

Για την επικίνδυνη διάταξη που προβλέπει την καταγραφή των ονομάτων όσων ενισχύουν οικονομικά τα πολιτικά κόμματα, είπε ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις αυτή μπορεί να στραφεί κατά των «ενοχλητικών» κομμάτων υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί άνθρωποι πήγαν φυλακή ή ακόμα εκτελέστηκαν επειδή έδωσαν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ. Μάλιστα, τόνισε, υπάρχουν καταγγελίες και από το ΔΗΚΚΙ για πιέσεις που ασκήθηκαν στις τελευταίες εκλογές σε όσους ενίσχυσαν το συγκεκριμένο κόμμα. Δεν είναι, πρόσθεσε ένα θέμα που αφορά μόνο το ΚΚΕ, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για την προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τη χορήγηση σε αυτά δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου, παρατήρησε ότι αυτό αφορά τις τελευταίες 30 μέρες πριν τις εκλογές, όταν έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ολόκληρη την τετραετία. Μάλιστα και η εφαρμογή αυτή της διάταξης θα γίνεται με τη λογική της «αναλογικής ισότητας» δηλαδή τα μεγάλα κόμματα θα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και τα μικρότερα θα μοιράζονται τα ψίχουλα που περισσεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα, το 80% της οποίας πηγαίνει στα δύο μεγαλύτερα.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει περικοπή της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων έναντι του δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου, κάτι που όπως παρατήρησε ο Αντ. Σκυλλάκος οδηγεί τα κόμματα μόνο στην τηλεοπτική προεκλογική εκστρατεία και στις εκλογές του «καναπέ». Αντίθετος ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ και στην πρόβλεψη ότι στον έλεγχο των οικονομικών θα μετέχουν και δικαστικοί (μάλιστα ΝΔ και ΣΥΝ ζητούν να είναι πλειοψηφία ή μόνο δικαστικοί) τονίζοντας ότι οι δικαστικοί είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού και μπορεί κάποια στιγμή να εκτελέσουν συγκεκριμένες εντολές, όπως γίνεται με τις απεργίες οι οποίες βγαίνουν όλες παράνομες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι βουλευτές που δε θα λειτουργούν ως εκπρόσωποι κομμάτων θα εμφανίζονται την προεκλογική περίοδο μόνο δύο φορές σε ραδιόφωνο ή τηλεόραση εθνικής εμβέλειας, ενώ για εκλογικά κέντρα θα χρησιμοποιούνται τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών αρκεί να μη βρίσκονται στο ισόγειο.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ΝΔ για την τελική μορφή του νομοσχεδίου δηλώνοντας ότι το ψηφίζει επί της αρχής, ενώ αντίθετος ήταν ο ΣΥΝ ζητώντας όμως, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων να τον πραγματοποιούν κατά πλειοψηφία δικαστικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε ότι η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου θα γίνει το διάστημα από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνη του 2003, οπότε και θα ψηφιστεί. Είπε επίσης ότι μετά τις δημοτικές θα προωθηθεί η ψήφιση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, το «ασυμβίβαστο των βουλευτών», ο «κώδικας αυτοδιοίκησης», ενώ θα προηγηθούν μέσα στο καλοκαίρι η «αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων» και οι «ανεξάρτητες διοικητικές αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ