Τρίτη 4 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΣΑΡΙΣΑ - 2002»
Γενική δοκιμή της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων

Στις 14-20 Ιούνη πραγματοποιείται η άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ - 2002», η οποία είναι η πρώτη άσκηση, μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας δομής διοίκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ, υπό το νέο του ρόλο ως διακλαδικό στρατηγείο. Χώρος διεξαγωγής της οι περιοχές Ασκού - Προφήτη, Σοχού, Σκεπαστού και Σταυρού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η τελική φάση θα διεξαχθεί στις 18 Ιούνη στις περιοχές Ασκού - Προφήτη και κόλπου Ορφανού.

Πρόκειται για άσκηση εθνική, διακλαδική, μεγάλης κλίμακας που διεξάγεται μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση αναμένεται να δοκιμαστούν στην πράξη η αποτελεσματικότητα των αλλαγών που γίνονται στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων με βασικότερα αυτή της δημιουργίας πέντε διακλαδικών στρατηγείων.

«Σκοπός της είναι, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η εξάσκηση των διακλαδικών στρατηγείων και των μονάδων τους στη συνεργασία μεταξύ τους κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις υπό συνθήκες ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Ειδικότερα θα γίνει εξάσκηση στη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων με αεροκίνητες, αεραποβατικές και αποβατικές δυνάμεις, καθώς και αντιμετώπιση καταδρομικών ενεργειών». Ανάμεσα στα άλλα η άσκηση περιλαμβάνει και εκπαίδευση εφέδρων σε συνδυασμό με τον έλεγχο του συστήματος επιστράτευσης.

Στην άσκηση συμμετέχουν από το Στρατό Ξηράς, το Στρατηγείο Δυνάμεων Αντιδράσεως Ενισχύσεως Εφεδρείας (Β' ΣΣ), το Στρατηγείο της Ιης Μεραρχίας Πεζικού, η ΙΙη Μηχανοκίνητη Μεραρχία με τις 33η και 34η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (Με το ΤΣ / 575 ΤΠΝ), η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, η 2η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως, το 1ο Σύνταγμα Καταδρομών (Δ/κση - Επιτελείο - Β' - Ε' ΜΚ), το 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (Δ/κση - Επιτελείο - 2η ΜΑΛ), Ομάδα από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, κλιμάκιο του 865 ΤΕΝΕΦ. Από το Πολεμικό Ναυτικό: Το Αρχηγείο Στόλου με μονάδες επιφανείας και πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ZUBR). Από την Πολεμική Αεροπορία: Μαχητικά αεροσκάφη για υποστήριξη της επιθετικής ενέργειας και μεταγωγικά («C-130») για ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Στο μεταξύ από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιούνη διεξάγεται στην έδρα της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη διακλαδική άσκηση «Τ-121» με τη συμμετοχή της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας. Η άσκηση, είναι άνευ στρατευμάτων και θα διεξαχθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα πάρουν μέρος σ' αυτήν 202 σπουδαστές και των τριών σχολών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ