Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς θα επηρεαστούν οι μισθοί και οι τιμές από την καθιέρωση του ΕΥΡΩ;

Πολύς λόγος έγινε τα προηγούμενα χρόνια για το ΕΥΡΩ και τη σημασία του στην καθημερινή μας ζωή. Οι θιασώτες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης προπαγάνδιζαν ότι με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα η Ελλάδα θα γίνει μέλος της «λέσχης των ισχυρών», ότι η ενίσχυση της οικονομίας θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων, στην αύξηση του εισοδήματος τους, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους. Τι θα συμβεί, λοιπόν, εκείνη τη μέρα που οι μισθοί των εργαζομένων και οι τιμές των προϊόντων δε θα μετριούνται σε δραχμές, αλλά σε ΕΥΡΩ;

Πρακτικά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Εκείνη τη μέρα, ένας εργαζόμενος που πριν έπαιρνε μισθό 200.000 δραχμές θα διαιρέσει το ποσό με το 340,75 (ισοτιμία της δραχμής ως προς το ΕΥΡΩ) και θα διαπιστώσει ότι θα παίρνει πλέον 587 ΕΥΡΩ. Την ίδια μέρα, όταν θα πληρώσει το νοίκι του που ήταν 50.000 δραχμές θα δώσει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού 147 ΕΥΡΩ, όταν θα αγοράσει ένα πακέτο τσιγάρα που έκανε 700 δραχμές θα δώσει στον περιπτερά 2,05 ΕΥΡΩ, ενώ για να αγοράσει ένα κιλό ψωμί που έκανε 300 δραχμές θα πληρώσει 0,9 ΕΥΡΩ.

***

Θα μικρύνει μήπως η απόσταση, που χωρίζει σήμερα το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου από το εισόδημα των εργαζομένων στα άλλα κράτη - μέλη; Η απάντηση είναι: «Οχι». Η διαφορές θα παραμείνουν και πιθανόν θα μεγαλώσουν εις βάρος των Ελλήνων μισθωτών. Φυσικά, θα παραμείνουν και οι διαφορές στην αγοραστική δύναμη. Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο Ελληνας εργαζόμενος έχει τη μικρότερη αγοραστική δύναμη σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν δεχτούμε ότι η μέση αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετριέται με 100 μονάδες, η αγοραστική δύναμη του Ελληνα εργαζόμενου είναι 66, του Πορτογάλου 71, του Γάλλου 101, του Ιταλού 103, του Γερμανού 110, του Ολλανδού 112, του Δανού 120 και του Λουξεμβούργιου 172 μονάδες.

***

Επομένως η εισαγωγή του ΕΥΡΩ δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα το εισόδημα, την αγοραστική δύναμη και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων. Οι όποιες αλλαγές θα είναι προς το χειρότερο, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να φτάσει η δραχμή στην ισοτιμία που ορίστηκε πρόσφατα ως προς το ΕΥΡΩ απαιτείται η υποτίμηση της. Σήμερα παραδείγματος χάριν ένα ΕΥΡΩ αντιστοιχεί σε 330,4 δραχμές, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2001 θα αντιστοιχεί σε 340,75 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν εισαγόμενο, που στοιχίζει 10 ΕΥΡΩ σήμερα μπορούμε να το αγοράσουμε με 3.304 δραχμές ενώ την 1η Ιανουαρίου 2001 θα πρέπει να πληρώσουμε για το ίδιο προϊόν 3.408 δραχμές. θα έχουμε δηλαδή πρόσθετη επιβάρυνση από την υποτίμηση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της κυβερνητικής προπαγάνδας για το ΕΥΡΩ. Εξάλλου, έχουν πληρώσει ήδη τόσα πολλά για την είσοδο στην ΟΝΕ και πρέπει να ξέρουν ότι θα πληρώσουν πολύ περισσότερα στη «μετα-ΟΝΕ εποχή». Και δε θα υπάρχει καμιά διαφορά αν τα πληρώσουν σε δραχμές, ή σε ΕΥΡΩ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ