Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εχει συμφωνήσει;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υποτίθεται, πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ενάντια στην οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Ο Κ. Σημίτης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, δε χάνουν ευκαιρία, να μην το επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους.

Βέβαια, πώς συμβιβάζεται η θεμελιακή - υποτίθεται - αυτή θέση, με τη συμφωνία και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε όσα έγιναν και γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο, τη ΝΑΤΟική κατοχή του, την «αλβανοποίησή» του, κλπ. κλπ. μόνον ο Κ. Σημίτης και οι υπουργοί του μπορούν να το... εξηγήσουν.

Τώρα, ο Γάλλος Κουσνέρ, ο πολιτικός διοικητής του Κοσσυφοπεδίου, θέλει να καθιερώσει και κοσσοβάρικα διαβατήρια ή «διαβατήρια Κουσνέρ», όπως τα λένε μερικοί. Και όχι μόνο θέλει να τα καθιερώσει, αλλά απαιτεί και από τις γύρω χώρες -κυρίως Αλβανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και την Ελλάδα - να αναγνωρίσουν και να δέχονται τα διαβατήρια αυτά. Κάτι τέτοιο, όμως, θα αποτελούσε ένα ακόμη σοβαρό βήμα στη διαμόρφωση του Κοσσυφοπεδίου σε ανεξάρτητο κράτος. Θα 'χουμε, δηλαδή, την επισημοποίηση της αλλαγής συνόρων, που δήθεν απεύχεται η κυβέρνηση. Και όχι μόνον αυτό. Η αναγνώριση των διαβατηρίων αυτών δημιουργεί παραπέρα προβλήματα με τη Γιουγκοσλαβία, που δικαιολογημένα θα αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

Λοιπόν, τι λέει η κυβέρνηση για όλ' αυτά; Εχει συμφωνήσει με τις νέες πρωτοβουλίες του Κουσνέρ ή όχι;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ