Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησε και τυπικά χτες η προεκλογική περίοδος

Ξεκίνησε και τυπικά χτες η προεκλογική περίοδος, με τα χαρακτηριστικά του «αγώνα» των κομμάτων για την προβολή των θέσεών τους να παραμένουν ουσιαστικά αναλλοίωτα σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις. Πέρα από ορισμένες περιορισμένες θετικές αλλαγές - όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων να αναμεταδώσουν και τις δύο κεντρικές συγκεντρώσεις των Κομμάτων σε συγκεκριμένο χρόνο - η «καρδιά» της ενημέρωσης, δηλαδή τα δελτία ειδήσεων, εξακολουθούν να «χτυπούν» σε δικομματικό ρυθμό.

Με το πρόσχημα πως «δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας στα κανάλια» - όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας - η κυβέρνηση αρνήθηκε να θέσει όρους για την ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα δελτία ειδήσεων και τα παράθυρα, αφήνοντας έτσι την πληροφόρηση του λαού στο μεγάλο κεφάλαιο που τα ελέγχει, με αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό της προβολής των λεγόμενων μικρότερων κομμάτων. Στον περιορισμό αυτό έρχεται να προστεθεί - για να κάνει ακόμα πιο δυσχερή την προβολή τους - η απαγόρευση της αφισοκόλλησης και της ανάρτησης πανό ή αεροπανό. Από σήμερα μάλιστα όσοι υποψήφιοι έχουν αναρτήσει πανό ή κολλήσει αφίσες και δεν τα έχουν απομακρύνει, τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι και 20 εκατομμύρια δραχμές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύεται, ανάμεσα στα άλλα, οι υποψήφιοι βουλευτές να παρουσιάζουν εκπομπές και να διαφημίζονται μέσα από ραδιοτηλεοπτικά σποτ ή ένθετα στον Τύπο. Επιτρέπεται όμως η συμμετοχή τους και σε εκπομπές μη πολιτικού περιεχομένου καθώς και διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο. Το κόστος αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του ορίου των εκλογικών δαπανών. Το αντίστοιχο πλαφόν των κομμάτων στην πολιτική διαφήμιση αυξήθηκε στο 50%. Κάτι που επίσης μεταφράζεται σε μονοπώληση της πληροφόρησης του λαού από τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα που έχουν δισεκατομμύρια να δαπανήσουν για αυτό το σκοπό.

Επίσης, κάθε υποψήφιος μπορεί να διατηρεί από δύο έως πέντε εκλογικά κέντρα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια. Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Αθηναίων σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των χώρων που θα παραχωρήσει στα κόμματα για εκλογικά κέντρα, σε δέκα το ανώτερο για τα πέντε της Βουλής και σε πέντε το ανώτερο για τα υπόλοιπα.

Τέλος, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απαγορεύεται η διενέργεια ερευνών γνώμης (090...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ