Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ...

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα ξανασυνεδριάσει, για να ορίσει τους χώρους, που θα διατεθούν στα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που θα κρίνει ποιο κόμμα θα «εδρεύει» την προεκλογική περίοδο στην πλατεία Συντάγματος.

Προβάδισμα στη διαμάχη για την πλατεία Συντάγματος αποκτά το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο σύμβουλος επικρατείας Δ. Πετρούλιας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση του κυβερνώντος κόμματος και να ακυρωθεί η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, με την οποία παραχώρησε την πλατεία στη ΝΔ.

Σύμφωνα με τον εισηγητή η απόφαση του Δήμου Αθηναίων πάσχει από άποψη νομιμότητας, καθώς εκδόθηκε πρόωρα και πριν τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, δεν ελήφθη υπόψη, για την έκδοση της απόφασης, η αρχή της αναλογικότητας της δύναμης των κομμάτων και δεν προηγήθηκε η κλήση από το Δήμο εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ τους.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Αθηναίων κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση είναι νόμιμη και ελήφθη στον κατάλληλο χρόνο, δεν υπάρχει υποχρέωση του Δήμου για απόπειρα συμβιβασμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με δεδομένη τη διαφωνία τους για την πλατεία Συντάγματος και ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων ελήφθη αμέσως μετά την εξαγγελία των εκλογών και πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη διευκόλυνση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της πόλης από τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Αν η απόφαση του Δήμου ακυρωθεί τελικά από το δικαστήριο, πιθανότατα η κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την πλατεία Συντάγματος θα μεταφερθεί και πάλι στο Δήμο Αθηναίων, που θα αποφασίσει παίρνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία μέχρι την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να επανασυνεδριάσει, προκειμένου να καθορίσει τους χώρους, που θα διαθέσει στα πολιτικά κόμματα για την προεκλογική περίοδο. Σε περίπτωση διαφωνίας των κομμάτων ή απουσίας των εκπροσώπων τους από τη σχετική συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούται να διαθέσει τους χώρους «αναλογικά και επί ίσοις όροις». Δηλαδή, η συνολική έκταση των χώρων που θα διατεθούν στα κόμματα πρέπει να είναι ανάλογη της κοινοβουλευτικής τους δύναμης.

Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δε συνεδριάσει καθόλου, τη σχετική απόφαση λαμβάνει ο γενικός γραμματέας περιφέρειας. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, επιβάλλονται κυρώσεις. (Φυλάκιση τριών μηνών έως δύο ετών και στέρηση αξιωμάτων και θέσεων από έξι μήνες έως δύο χρόνια).

Πάντως, η άδεια ίδρυσης εκλογικών κέντρων παραχωρείται στα κόμματα από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλουν από σήμερα τα κόμματα από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ. Το αστυνομικό τμήμα χορηγεί τις άδειες ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ