Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μάχη με πείσμα και ενθουσιασμό

Τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις τους, αλλά και τα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα επαφή τους με τον κόσμο, κατέθεσαν, αμέσως μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, οι άνθρωποι που στηρίζουν - είτε με τη συμμετοχή τους, είτε με τη δράση τους - τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Αλέκος Βερναδάκης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», ο οποίος επισήμανε πως το ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιό του σε αυτές τις εκλογές καταθέτει οράματα, ψυχή και ελπίδα στον ελληνικό λαό. «Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο συσπειρώνει κοινωνικές δυνάμεις που δεν έχουν το σύνδρομο της ηττοπάθειας, δυνάμεις που παρά τις δυσκολίες κρατήθηκαν γερά στο δρόμο του αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Τσαπόγαςαναφέρθηκε στο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει στο λαό για τις θέσεις και την αγωνιστική στάση του ΚΚΕ, αλλά επισήμανε πως ο αγώνας πρέπει να δοθεί και απέναντι στα ΜΜΕ, που αποσιωπούν τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του Κόμματος. «Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε, ίσως πρέπει να καταφύγουμε ακόμα και σε διαβήματα. Οφείλουμε πάντως να στριμώξουμε ακόμα και τη... συνείδηση αυτών των ΜΜΕ», είπε.

Ο Τίτος Βανδής αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Αλέκα Παπαρήγα να περιοδεύει σε ένα χώρο (ανέφερε ως παράδειγμα ένα νοσοκομείο) και να εντοπίζει τρομερές ελλείψεις - «οι οποίες μόνο στο "Ριζοσπάστη" καταγράφτηκαν» - και λίγες μέρες αργότερα να επισκέπτεται τον ίδιο χώρο ο Κ. Σημίτης και να τα βρίσκει όλα ωραία και καλά!

Ο Γ. Βασιλείου (από την «Κομμουνιστική Ανανέωση») είπε πως είναι ανάγκη την εκλογική μάχη το Κόμμα να τη δώσει με γλαφυρό λόγο, με τη γλώσσα του λαού, «γιατί σε λαϊκά στρώματα απευθυνόμαστε», ενώ ο Θύμιος Παπανικολάου (επίσης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση») μίλησε για αυξημένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες, από όλα τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, ώστε «να φέρουμε κοντά μας τον κόσμο που έχει εγκλωβιστεί για δεκαετίες στα δύο μεγάλα κόμματα».

Ο Κώστας Καζάκος - επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας - υπογράμμισε πως έρχονται μαύρες μέρες για το λαό μας, αφού το μέλλον που ετοιμάζει η «νέα τάξη πραγμάτων» μοιάζει εφιαλτικό. «Σήμερα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται ο παλιός ρομαντισμός των κομμουνιστών». Ανέφερε επίσης στην παρέμβασή του, πως το ΚΚΕ οφείλει σε αυτές τις εκλογές να στηρίξει και να ανυψώσει το ηθικό του λαού μας, να τον απεγκλωβίσει από τα δύο μεγάλα κόμματα και να τον προστατεύσει από τον προπαγανδιστικό βομβαρδισμό των ΜΜΕ. «Υπάρχει τρομερό ρεύμα, μεγάλο κύμα αυτή την περίοδο, από ανθρώπους που στηρίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτό είναι τρομερά αισιόδοξο, είναι όμως και μεγάλη ευθύνη. Γιατί πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πείσουμε αυτόν τον κόσμο πως είναι συμφέρον του ένα ισχυρό ΚΚΕ», είπε ο Κ. Καζάκος.

Σε ανάλογο πνεύμα και η τοποθέτηση του Χρήστου Μαργανίδη, από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», που τόνισε πως το ΚΚΕ προτάσσει μια αγωνιστική αντιπολίτευση, προτάσσει το Μέτωπο και το αντίπαλο δέος. «Μπορούμε!», ήταν η χαρακτηριστική του λέξη.

Ο συγγραφέας Γιώργος Κακουλίδης μίλησε και αυτός - ακολουθώντας τα βήματα του Κ. Καζάκου - για την αναγκαιότητα του οραματισμού των κομμουνιστών, αλλά και για την άμεση ανάγκη να «συστηματοποιήσουμε την επιθετική πολιτική μας εναντίον των κυρίαρχων Ευρωπαίων, πριν είναι αργά για όλους τους λαούς».

Τέλος, ο πανεπιστημιακός Ιορδάνης Παυλόσογλου (από την «Κομμουνιστική Ανανέωση») επισήμανε πως πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να προσεγγιστούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΝ, αλλά και να ξεκαθαριστεί και να ξεσκεπαστεί ο ρόλος των ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ (ιδιαίτερα όσον αφορά στις βλέψεις τους για μετεκλογικές συνεργασίες). Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να προταχθούν στον προεκλογικό αγώνα τα προβλήματα της ανεργίας και της παιδείας.

H Λιάνα Κανέλλη, καταθέτοντας την εμπειρία της από τις συζητήσεις που έχει στη διάρκεια των περιοδειών, επισήμανε ότι ο κόσμος είναι πνιγμένος από τις αγωνίες και αυτό φαίνεται από τις ερωτήσεις που κάνει. Και τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη για συστηματικές απαντήσεις στην επαφή με τους εργαζόμενους, γιατί οι προτάσεις και οι απαντήσεις που δίνει το ΚΚΕ συστηματικά είτε αποσιωπώνται είτε διαστρεβλώνονται από τα ΜΜΕ.

Μίλησαν ακόμα ο ιστορικός Τηλέμαχος Λουγγής και ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης.

Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού άκουσε με προσοχή όλες τις παρεμβάσεις των υποψήφιων βουλευτών, υπογράμμισε πως αυτές οι εκλογές χρειάζονται αισιοδοξία και πάλη, γιατί «μπορούμε να αποσπάσουμε για πρώτη φορά πολύτιμες ψήφους». Τόνισε και αυτή πως πρέπει να δοθεί μάχη με τους εγκλωβισμένους του δικομματισμού - κυρίως με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν κατά βάση σε λαϊκά στρώματα - αλλά και να αναπτυχθεί ακόμα εντονότερα το μέτωπο εναντίον των μετεκλογικών βλέψεων των ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ. «Στις 10 του Απρίλη πρέπει να υπάρχει ισχυρό αντίπαλο δέος. Μέχρι τότε θα τα δώσουμε όλα, με πείσμα και ενθουσιασμό. Δεν πρέπει να πάει χαμένη καμία ψήφος», είπε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ