Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Οι Ν. Βαρδιάμπασης και Ι. Παυλόσογλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Ο Ιορδάνης Παυλόσογλου
Ο Ιορδάνης Παυλόσογλου
Η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή σ' αυτό των Νίκου Βαρδιάμπαση, δημοσιογράφου και συγγραφέα και Ιορδάνη Παυλόσογλου, διπλωματούχου Μηχανικού του ΕΜΠ και στελέχους της κίνησης «Κομμουνιστική Ανανέωση».

ΟΝίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε το 1947 στο Ηράκλειο. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθηνών (1975-1977). Το 1985 εκλέχτηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε για μια τετραετία (1985-1989).

Αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας» από το 1990 σε θέματα ιατρικής, γλώσσας και ιστορίας. Συντονιστής - επιμελητής του εβδομαδιαίου περιοδικού της «Ελευθεροτυπίας» «"Ε" Ιστορικά». Μόνιμες στήλες: «Το χθες είναι σήμερα», «Συμβουλές», «Γλωσσοπαίγνια», κ.ά. Αρθρογράφος στα περιοδικά «Πάρωρον» και «Γαιόραμα Experiment» από το 1998.

Διδάσκει στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου από το 1996 «Ελληνική γλώσσα και ιστορία».

Δημοσίευσε τα έργα: «Ιατρικό Ιστορικό» (εκδ. «Ηριδανός»), «Ευρύλοχος» (εκδ. «Ηριδανός»), «Τειρεσίας» (εκδ. «Κέδρος»), «Ιστορία μιας Λέξης» (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τομ. Α`, Β`, Γ` και Δ` εκδ. «Νέα Σύνορα» - Α.Α. Λιβάνης, «Ετυμολογικό Αλφαβητάριο», εκδ. «Νέα Σύνορα» - Α. Α. Λιβάνης.

Εκπομπές: «Γιατί το λέμε έτσι» Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ 1982 - 1988, «Κάθε μέρα και μια λέξη» «Αθήνα 9,84» 1988 - 1991, «Ιστορία μιας λέξης», τηλεόραση ΕΤ 2, 1995 - 1997, «Οι λέξεις στη ζωή μας», τηλεόραση MEGA, Σεπτ. - Νοέμ. 1998.

Ο Ιορδάνης Παυλόσογλου είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης». Γεννήθηκε το 1935 στη Δραπετσώνα. Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΕΜΠ, Διδάκτωρ της Βιομηχανικής Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου του Birmingham. Διατέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Μεταλλουργίας και Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου του Birmingham, ειδικός επιστήμονας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής του ΤΕΙ Πατρών. Εργάστηκε στην Κρατική Εταιρεία Χάλυβος της Μεγάλης Βρετανίας επί σειρά ετών στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης.

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης
Ο Νίκος Βαρδιάμπασης
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δράση στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Είχε εκλεγεί μέλος του 10μελούς Συμβουλίου της Σχολής (1958-1962) από τις γραμμές της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ και στη συνέχεια της Νεολαίας ΕΔΑ. Το 1964 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Δραπετσώνας με το συνδυασμό της ΕΔΑ. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ανατολική Γερμανία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Γραφείου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στη Δυτική Ευρώπη. Μέλος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής στη Στοκχόλμη και με έντονη δράση στο κίνημα συμπαράστασης των πανεπιστημιακών δασκάλων της Μ. Βρετανίας. Το 1985 εντάχθηκε στο ΚΚΕ - εσωτ. και στη συνέχεια έδρασε σαν στέλεχος του ΚΚΕ - εσωτ. Ανανεωτική Αριστερά και της ΑΚΟΑ, στην οποία διατέλεσε μέλος της Γραμματείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ