Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα πλατιάς συσπείρωσης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ανοίγοντας τη συνάντηση αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα και γενικότερα στη θετική ανταπόκριση που έχουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. «Πρέπει να πω, σημείωσε, ότι αυτό που έχει δημιουργήσει το πολύ καλό κλίμα είναι το γεγονός ότι επιτεύχθηκε, πέρα από τα στελέχη του ΚΚΕ, να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και άλλες δυνάμεις, όπως είναι η "Κομμουνιστική Ανανέωση", συνεργαζόμενοι, άνθρωποι που δεν εντάσσουν τον εαυτό τους στο ΚΚΕ. Αυτό δημιούργησε ένα πολύ καλό κλίμα που συμπληρώνεται με τα κείμενα και τις υπογραφές υποστήριξης σε τοπικό επίπεδο και σε όλη την Ελλάδα».

Το κλίμα αυτό πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απηχεί το κλίμα που υπάρχει στη βάση. Το σημαντικό, είπε, που πρέπει να εκτιμήσουμε, είναι ότι η διεύρυνση που έγινε στα ψηφοδέλτια δεν ήταν ευκαιριακή, γιατί με πάρα πολλούς έχουμε βρεθεί και σε κοινούς αγώνες. Δεν είναι μια ευκαιριακή συνάντηση και γιατί όλοι και όλες δηλώνουμε την προοπτική να συνεχίσουμε και στις 10 του Απρίλη.

Συνέχεια και μετά τις εκλογές

Στη συνέχεια τόνισε: «Εχει ιδιαίτερη σημασία να μεταβιβάσουμε στον ελληνικό λαό το εξής: Ολοι οι άνθρωποι που ζήτησαν να καταθέσουν το δικό τους οβολό στη μάχη, είτε υπογράφοντας είτε με άλλους τρόπους, δεν το έκαναν γιατί προσβλέπουν σε κάποια αξιώματα ή έχουν κάποια ιδιοτέλεια αλλά εκφράζουν αυτή τη διάθεση συσπείρωσης ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων που θέλουν να δώσουν συνέχεια και μετά τις 9 Απρίλη». Εδώ ανέφερε ότι σε διαφορετικές περιοδείες ορισμένοι σύντροφοι επισημαίνουν πως το κλίμα που υπάρχει τούς θυμίζει τουλάχιστον στην περιοχή τους, το κλίμα του 1974. «Οταν για πρώτη φορά το ΚΚΕ έκανε την εμφάνισή του ως νόμιμο κόμμα όπου τότε ανακαλύπταμε τις κρυμμένες κομμουνιστικές δυνάμεις που δεν τις βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ότι με το άνοιγμα σε έναν ευρύτερο κόσμο αποκαλύπτονται άνθρωποι που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές και δεν είχαμε επικοινωνήσει μαζί τους είτε συναντούμε ανθρώπους που για πρώτη φορά σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.


Αν είναι έτσι σημαίνει ότι αυτό το κλίμα θα πρέπει κατοχυρωθεί με τη μεγάλη στράτευσή μας και σε ποσότητα και σε ποιότητα μέχρι τις 9 Απρίλη. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δε χωράει καμία επανάπαυση, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η μάχη θα είναι σκληρή και θα πέσουν πολλοί μηχανισμοί και όχι μόνο οι μηχανισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός και οι μηχανισμοί των επιχειρηματιών, γιατί εδώ που τα λέμε στις 9 του Απρίλη δεν κρίνονται μόνο κόμματα. Ο επιχειρηματικός κόσμος, το μεγάλο κεφάλαιο, ενδιαφέρονται για ένα σταθερό κλίμα στις 10 του Απρίλη, ένα σταθερό κλίμα για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους και δε θέλουν να υπάρχει το παραμικρό ρήγμα στο δίδυμο της εξουσίας, στον εύκολο σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει το έργο της και μετά τις 10 του Απρίλη. Και γι' αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι ότι στις 9 Απρίλη το βράδυ και στις 10 Απρίλη το πρωί αυτό που θα είναι πολύ σημαντικό, είναι οι κρατούντες να αισθάνονται φόβο και ανησυχία από το αποτέλεσμα. Να έχουν υποστεί όσο γίνεται ένα βαθύτερο ρήγμα. Δεν περιμένουμε στις 9 του Απρίλη να έρθουν τα πάνω κάτω, αλλά περιμένουμε να έχει υποστεί ένα σημαντικό ρήγμα ο κλασικός δικομματισμός και αυτό το ρήγμα μπορεί να το φέρει το ΚΚΕ με τα μάχιμα και ενωτικά ψηφοδέλτιά του».

Ο λαϊκός... καπιταλισμός

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνοντας αφορμή από τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο τόνισε: « Αυτός είναι ο λαϊκός καπιταλισμός στον οποίο επένδυσαν πολλοί. Και το παρελθόν έχει δείξει ότι ο λαϊκός καπιταλισμός όχι μόνο δεν πρόσφερεαλλά τελικοί χαμένοι ήταν οι μικροεπενδυτές, τα λαϊκά στρώματα, που την αποταμίευσή τους την εμπιστεύτηκαν στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και στη διανομή των μετοχών.Επιβεβαιώνεται και ένα άλλο πράγμα, που αποτελεί εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η όποια ανάπτυξη συντελέστηκε από το 1993 και μετά στο Σώμα της ελληνικής οικονομίας ήταν κατ' αρχήν μια ανάπτυξη που έδωσε φτερά μόνο στους μεγαλοκεφαλαιούχους και δεύτερο ότι αυτή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναιμική, ανεπαρκής και εν πάση περιπτώσει όποιος δε βλέπει ότι και στην παραμικρή ανάπτυξη εμπεριέχεται ο κίνδυνος και ο κύκλος της κρίσης ή δεν καταλαβαίνει από τους νόμους της οικονομίας της αγοράς και τους νόμους του καπιταλισμού ή θέλει να δικαιολογήσει την ανοχή, τη συναίνεση και τον συμβιβασμό με τη σημερινή κατάσταση.

Λέει ο κ. Παπαντωνίου "μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μα", με τις μονόπλευρες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό που κυρίως εμείς βλέπουμε είναι ότι τα επόμενα χρόνια ο κύκλος της κρίσης θα είναι πιο συχνός στην ελληνική οικονομία μια και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι και η τελευταία στην Ευρώπη από πλευράς ανταγωνιστικότητας και ότι παρά την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη είχε, δεν παύει να βρίσκεται σε μια θέση στην ΕΕ υποδεέστερη, εξαρτημένη, άρα θα είμαστε και υποδοχέας της κρίσης και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά τα οποία θα δεχτούν τις συνέπειες. Οταν θα πηγαίνει καλά το Χρηματιστήριο θα τα μαζεύουν οι λίγοι, αλλά και όταν έχει κρίση πάλι θα τα μαζεύουν οι λίγοι.

Επομένως αυτό που εμείς έχουμε να πούμε σε αυτούς τους χαμένους που προέρχονται από τους μικρομεσαίους χώρους, σε όποιο μέτρο προέρχονται από λαϊκά στρώματα, πρέπει να καταλάβουν ότι το να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Χρηματιστήριο και να πιστεύουν ότι μπορεί κάποια προσωρινά κέρδη να αντισταθμίσουν τις ζημιές από τη γενικότερη πορεία πραγμάτων είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη ουτοπία».

Το λεγόμενο κοινωνικό κράτος

Αναφορικά με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος τώρα, βλέποντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά γι' αυτόν, δίνει τη μάχη ότι θα διαπραγματευτεί στα πλαίσια της ΕΕ, στα πλαίσια της πλήρους ενσωμάτωσης στην ΟΝΕ, ότι θα διαπραγματευτεί το λεγόμενο κοινωνικό κράτος. Νομίζω ότι, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε καν το κοινωνικό κράτος που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, διότι αυτή τη στιγμή ζούμε το σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων. Το τότε λεγόμενο κοινωνικό κράτος ήταν σε άλλες συνθήκες και πέρα του ότι βασίζονταν σε ισχυρούς αγώνες, βασίζονταν και σε μια δυνατότητα αναδιανομής που υπήρχε εκείνη την περίοδο, ενώ σήμερα που σαρώνονται κατακτήσεις δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε σχετική βελτίωση της θέσης του λαού».

Μαχητικό πνεύμα και εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις

Η Αλ. Παπαρήγα, συνεχίζοντας, απηύθυνε το εξής κάλεσμα: «Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι να επεγκλωβιστούν από τα δύο αυτά κόμματα οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, που υπάρχουν μέσα σε αυτά και νιώθουν εγκλωβισμένες είτε από αυταπάτες είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν ένα τόσο μεγάλο άλμα.Με τη δουλιά που πρέπει να κάνουμε με αυτόν αέρα και το κλίμα που θα δημιουργήσουμε μπορούμε πραγματικά λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις, προοδευτικές δυνάμεις, άνθρωποι που σκέφτονται αριστερά να μη βρεθούν στη θέση εκείνη να ψηφίσουν είτε ξανά το ΠΑΣΟΚ, είτε να εμπιστευτούν τη ΝΔ και να εγκλωβίσουν τις ψήφους τους, πράγμα που θα τους έφερνε σε πολύ χειρότερη θέση από τους εγκλωβισμένους του Χρηματιστηρίου, γιατί η ψήφος δεσμεύει για επιλογές πολύ μακρύτερες».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της απογοήτευσης που πάνε να περάσουν στο λαό τόνισε: «Σε αυτή τη μάχη πέρα από τα επιχειρήματα πρέπει να εμπνεύσουμε στο λαό και ιδιαίτερα τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις ένα αίσθημα μαχητικό και εμπιστοσύνης στις δυνάμεις του. Γιατί μαζί με τη λιτότητα, τη φτώχεια και όλα τα άλλα που αντιμετωπίζονται ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα είναι αυτό το αίσθημα αδυναμίας που καλλιεργούν στο λαό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Υπάρχει, λένε, παγκοσμιοποίηση, υπάρχει "νέα τάξη πραγμάτων", επομένως κανένας λαός σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μαζί με τις γνωστές θεωρίες ότι ξεπεράστηκε το έθνος - κράτος, δυστυχώς το έθνος κράτος στις ΗΠΑ και τη Γερμανία δεν έχει ξεπεραστεί. Κυρίως, όλες αυτές οι θεωρίες που προσπαθούν να πείσουν τους λαούς ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι κάθε λαός μπορεί να κάνει κάτι, πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός και στην περιοχή που βρίσκεται μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα χειραφέτησης από αυτή την αδυναμία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ