Τετάρτη 15 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση - απάντηση

«Στο πρόγραμμά μας υπάρχει ένα σχέδιο για την ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του. Τι εννοεί ο Κ. Σημίτης;

Οταν ο πρωθυπουργός μιλά για ισχυρή Ελλάδα, εννοεί την Ελλάδα της πλουτοκρατίας. Εννοεί την Ελλάδα που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στους δολοφονικούς ενάντια στους λαούς και στο δικό μας, σχεδιασμούς του. Ετσι προωθώντας τις ευρωατλαντικές επιλογές στα Βαλκάνια, επιδιώκει την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ελληνικής ολιγαρχίας στην περιοχή, προκειμένου μέσα από τη συμμετοχή στην εκμετάλλευση και αυτών των λαών, να αυξήσει τα κέρδη της. Εννοεί την Ελλάδα που προσαρμοσμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενσωματώνεται ολοένα και πιο βαθιά σ' αυτήν, με την ένταξη στην ΟΝΕ, και που με την πολιτική λιτότητας και των διαβόητων αναδιαρθρώσεων, ανακατανέμει τον παραγόμενο πλούτο στους επιχειρηματίες κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ετσι το 8,2% του συνολικού αριθμού βιομηχανιών πραγματοποιεί το 65% των πωλήσεων και το 80% των κερδών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΚΕΠΕ, για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το 20 % των πλουσιότερων νοικοκυριών αποκτά το 47% του συνολικού εθνικού εισοδήματος, ενώ το 30% των φτωχότερων συμμετέχει στο 8% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Το 1993, αντίστοιχα, το 30% των φτωχότερων νοικοκυριών συμμετείχε στο 11,8% του εθνικού εισοδήματος.

Οι βιομήχανοι αύξησαν τα επίσημα κέρδη τους κατά 3.314% το 1997 σε σύγκριση με το 1991.

Στο 9μηνο του 1999, 47 επιχειρήσεις μοιράστηκαν μεταξύ τους κέρδη πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δραχμές, που ήταν αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όπως προέκυπτε από τους ισολογισμούς τους, κατά μέσο όρο 186,3%.

Μόνο η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα κέρδη της στην τριετία 1997 -1999, κατά 540%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, 3.470 βιομηχανικές επιχειρήσεις, εμφάνισαν ποσοστό αύξησης κερδών το 1998, 20,55%, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,8% και η ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων ήταν μεταξύ του 1,5% και 5,5%.

Οσο για την κοινωνική δικαιοσύνη, πέρα από τα στοιχεία φτώχειας που προαναφέρθηκαν: η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εφάρμοσε, για τις συντάξεις το περίφημο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του ΙΚΑ, 15.000 συνταξιούχοι, απ' αυτούς που έπαιρναν πέρσι αυτό το βοήθημα, κόπηκαν για φέτος. Επίσης το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ που παίρνει τις κατώτατες συντάξεις ανήλθε στο 69,47%, δηλαδή κάτω από 120.000 δρχ. το μήνα.

Την ίδια ώρα η παροχή περίθαλψης στους έχοντες ανάγκη από τα άτομα της τρίτης ηλικίας, δίνεται μέσω των κακής ποιότητας προγραμμάτων «παροχής βοήθειας στο σπίτι», από προσωπικό χωρίς ανάλογη ειδίκευση γιατί έτσι στοιχίζει «φτηνά» στο κράτος.

Επίσης η υγεία ιδιωτικοποιείται, το ίδιο και η πρόνοια συνολικά, η οποία και ανατίθεται στη φιλανθρωπία των επιχειρηματιών, στις εθελοντικές οργανώσεις κλπ.

Παρέχεται επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε νέους άνεργους, με χρήματα των εργαζομένων, (ΟΑΕΔ) και όχι του κράτους.

Η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει το 13%, και είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.

Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για ισχυρή Ελλάδα, εννοεί την ισχυροποίηση της πλουτοκρατίας, και όταν μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη, εννοεί την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και την «ελεημοσύνη» στους εντελώς εξαθλιωμένους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ