Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλοθι για το ΠΑΣΟΚ η «αριστερή αντιπολίτευση»

Σχετικά με την «αριστερή αντιπολίτευση» εντός του ΠΑΣΟΚ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Πέρα από το γεγονός πως όποιος θέλει λέει ότι είναι αριστερός ή προοδευτικός, ας έρθουμε στο συγκεκριμένο: Πότε θα γίνουν οι εκλογές, είτε Οκτώβρη είτε Απρίλη, δεν ξέρω ακριβώς. Κάθε φορά που φαίνεται στον ορίζοντα η εκλογική μάχη συγκροτείται η αριστερή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε μία, ούτε δύο φορές. Να σας πω, αν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα υπό διαμόρφωση, ένα κόμμα που ταλαντευόταν, η έννοια της αριστερής αντιπολίτευσης μπορεί να το βοηθούσε, να το έσπρωχνε θετικά. Τώρα είναι μόνο άλλοθι. Τίποτα άλλο.

Από εκεί και πέρα, όλοι όσοι τη συγκροτούν δεν είναι ότι παίζουν παιχνίδι, μπορεί ορισμένοι να έχουν τις αυταπάτες ότι βοηθάνε. Αλλά ένα κόμμα, μια πολιτική κίνηση, μια τάση, δεν μπορεί να την κρίνεις από ένα πρόσωπο, αλλά πώς δουλεύει, εν πάση περιπτώσει, μέσα στις εξελίξεις και τι κάνει. Υστερα είναι μια και δυο και τρεις φορές, δεν είναι η πρώτη φορά. Και στις δημοτικές εκλογές μαζεύτηκαν 300 και στις προηγούμενες εκλογές και στα συνέδρια μαζεύονται και τελικά πάνε όλοι μαζί!

Οποιος θέλει να προσφέρει, πρέπει να φύγει τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Οσο είναι μέσα εκεί, θα μου πεις δικαίωμά του να μένει, αλλά δεν κάνει τίποτα και αν έχει καλές προθέσεις, θα απογοητευτεί, δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.

Οταν μιλάμε για βουλευτές και ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, έχουν ευθύνη γιατί παρασύρουν και άλλους. Αλλο να είσαι ατομικά παγιδευμένος σε μια λογική και άλλο να παγιδεύεις κι άλλους.

Εδώ που τα λέμε, η εκλογική μάχη - δεν κάνω καμία πρόγνωση για τα αποτελέσματα - θα δείξει και το βαθμό χειραφέτησης του λαού, ή, να το πω καλύτερα, των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Γιατί υπάρχουν ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Αλλά δεν μπορείς να είσαι ριζοσπάστης στους αγώνες και μετά, σαν την αγελάδα, να κλοτσάς την καρδάρα με το γάλα και να ακυρώνεις και να υπονομεύεις τους αγώνες που έκανες.

Κατά τη γνώμη μας θα δείξει αυτό το βαθμό του ριζοσπαστισμού και πώς θα αξιοποιηθεί η εκλογική μάχη για να γίνει ένα βήμα μπροστά».

Ψεύτικα διλήμματα και εκφοβισμοί στο προεκλογικό παιχνίδι

Σχετικά με το «χαρτί» της Κεντροαριστεράς και αν θα παιχτεί ενόψει της εκλογικής μάχης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

«Αυτό που θα κυριαρχήσει, κατά τη γνώμη μου, θα είναι το αντι-ΠΑΣΟΚ και το αντι-δεξιό δίλημμα.

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα λέει "αμάν μην έρθει η Δεξιά" και η Νέα Δημοκρατία θα λέει "αμάν να μη μείνει το ΠΑΣΟΚ"... Αυτά τα δύο διλήμματα θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν στο να μειώσουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, όσο γίνεται, και ο καθένας θα κοιτάξει να πάρει την πρωτιά.

Θα αυξηθεί, επίσης, στο έπακρο η προπαγάνδα του εκφοβισμού, της μοιρολατρίας, του δε γίνεται τίποτα κλπ. Και να πώς θα γίνει ο εκφοβισμός: "Εχετε δίκιο, πραγματικά χρειάζονται τομές και αλλαγές, αλλά κάθε αλλαγή που θα κάνουμε θα μας φέρει αντιμέτωπους με τους συμμάχους, θα μας επιτεθούν, θα μας χτυπήσουν"... Δηλαδή ο φόβος για την αλλαγή, για ένα βήμα εμπρός.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που ο υπουργός Αμυνας είπε στη Βουλή, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα έβαλε το ζήτημα να κλείσει η βάση της Σούδας ή να ανασταλεί η λειτουργία της στη διάρκεια του πολέμου. Είπε, "καλό είναι αυτό, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε". Λίγο - πολύ, δηλαδή, είπε ότι οι Αμερικανοί μετά το Ιράκ θα έρθουν κι εδώ. Δηλαδή η καλλιέργεια του φόβου, ο λαός να είναι φοβισμένος. Να θέλει να κάνει κάτι, αλλά να φοβάται να το κάνει.

Κατά τη γνώμη μας, όσον αφορά στη στάση τους απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αν έχετε προσέξει, όλοι έχουν διαφοροποιήσει λίγο την πολεμική τους. Τι λένε: Αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι ουτοπικά. Το λένε, γιατί δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν, τουλάχιστον στις εκτιμήσεις που κάνουμε για τις εξελίξεις.

Αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν είναι ρεαλιστικά, είναι επικίνδυνα. Επικίνδυνα να προκαλέσουμε τον αντίπαλο. Θα προκαλέσουν τη μήνη και την έχθρα του αντιπάλου.

Κι εμείς λέμε στο λαό ότι επικίνδυνο είναι να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, πολύ πιο επικίνδυνο! Και στο κάτω - κάτω αν επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στην Ελλάδα, εντάξει δεν κινδυνεύουμε, εκτός αν θέλουμε μια Ελλάδα - νεκροταφείο. Με κουκουβάγιες μόνο. Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με αυτό.

Αν δεν κάνεις τίποτα, τρως και ξύλο και λες κι "ευχαριστώ", ωραία είναι. Αλλά αυτά δε γίνονται στη ζωή, αυτά είναι μόνο προσωρινά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ