Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Αφιερωμένα στο δικομματικό «παιχνίδι »

Το δρόμο για τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις «πρωτοβουλίες Σημίτη» στρώνουν τα καινούρια γκάλοπ, μέσω των οποίων επιχειρείται να καλλιεργηθούν προσδοκίες και αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να λυθούν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ταυτόχρονα, ο νέος γύρος των γκάλοπ τροφοδοτεί τη δικομματική πόλωση, είτε προκαλώντας «σοκ» στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ εμφανίζοντας το άνοιγμα της ψαλίδας με τη ΝΔ να μεγαλώνει είτε με τη διάδοση της βολικής για το δικομματισμό εκτίμησης ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και «όλα παίζονται».

Από τα «ευρήματα» των δύο γκάλοπ, που δημοσιεύτηκαν σε κυριακάτικες εφημερίδες, προκύπτει το (αυτονόητο) συμπέρασμα ότι οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει βάρος στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως η ανεργία, η ακρίβεια και τα θέματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της V-PRC (διενεργήθηκε από 21 έως 23 Μάη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 700 άτομα απ' όλη τη χώρα και δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»), οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην προστασία της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας (27,6%), στην καταπολέμηση της ακρίβειας και στον έλεγχο των τιμών της αγοράς (21,4%) και στην υγεία (17,95%). Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από τηλεφωνική πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας RASS, που διεξήχθη από 14 έως 19 Μάη σε δείγμα 1.204 ατόμων και δημοσίευσε η Κυριακάτικη «Καθημερινή». Οι ερωτηθέντες αξιολογούν ως πιο σημαντικά θέματα την ακρίβεια 93,7%, την υγεία 98%, την ανεργία 98,1% και την παιδεία 98,3%.

Στο πολιτικό επίπεδο η ΝΔ μεγαλώνει το προβάδισμά της, αλλά ο Κ. Σημίτης «αντέχει» στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της RASS καταγράφει ως προς την πρόθεση ψήφου προβάδισμα της ΝΔ 9,8% από το ΠΑΣΟΚ (39,6% η ΝΔ και 29,8% το ΠΑΣΟΚ), ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,7%, ο ΣΥΝ 2,6% το ΔΗΚΚΙ 2% και το ΛΑΟΣ 1,8%. Στο 17,4% είναι η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος». Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής προηγείται μόλις 0,7% του Κ. Σημίτη (33,5% έναντι 32,8%). Στα «αξιοσημείωτα» ευρήματα περιλαμβάνεται ότι η πλειοψηφία (52,4%) θεωρεί πως ο εκλογικός νόμος χρειάζεται αλλαγή (σ.σ. το ερώτημα βέβαια, που δεν τέθηκε.., είναι σε ποια κατεύθυνση) και το 43% θέλει «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών. Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 41,4% που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ το 53,3% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Το 55,9% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δε θέλει να αλλάξει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ, όμως υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 33,8% που θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ