Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος εφ' όλης της ύλης των παραβιάσεων

Παπανδρέου και Γκιούλ έχουν συμφωνήσει για διμερή συζήτηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου

Μετά τις «αναβαθμισμένες» τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ποσοτική και ποιοτική αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ήρθε η σειρά της... αναβάθμισης και του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Χτες στην Κρήτη, στο περιθώριο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εμφάνισαν μια ακόμη συμφωνία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δημιουργώντας το κλίμα για να συνεχιστεί ο διμερής και εφ' όλης της ύλης διάλογος.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, άλλωστε, οι Γ. Παπανδρέου και Αμπ. Γκιούλ είχαν προ δεκαπενθημέρου συμφωνήσει να τοποθετήσουν και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Μετά από αυτή τη συμφωνία δηλαδή, το αμφισβητούμενο - και από την Αγκυρα - εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις τακτικές συναντήσεις των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Φυσικά, δύο δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είναι οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, δεν είναι δυνατό να συζητήσουν επί συνοριακών διαφορών, όπως είναι το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου μέσα στο κλίμα έντασης που δημιουργούν οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών. Το απαραίτητο, τεχνητό κλίμα «καλής γειτονίας» και «συνεργασίας» προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» και να δικαιολογηθεί ο διάλογος επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προσπάθησαν να το δημιουργήσουν τα ΜΟΕ που ανακοίνωσαν χτες στην Κρήτη οι δύο υπουργοί.

Ολα αυτά, όπως αποκωδικοποιούνται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, σημαίνουν, πολύ απλά, ότι παρά τις τουρκικές, παραβιάσεις και τις ελληνικές διαμαρτυρίες και καταγγελίες, οι δύο χώρες βαδίζουν αταλάντευτα στη γραμμή που ορίζουν τα συμφωνηθέντα το Δεκέμβρη του 1999 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί οι συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές, πριν η Τουρκία γίνει δεκτή στην ΕΕ.

Ο... ρεαλιστής

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ' αυτήν ακριβώς τη «ρεαλιστική» γραμμή, κινήθηκαν χτες και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο. Ο Κ. Σημίτης υπενθύμισε ότι «παραβιάσεις υπήρχαν από παλιά» γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να αναστείλουμε τις προσπάθειές μας και να μεταβάλλουμε την πολιτική μας. Εάν η Τουρκία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή πορεία της, πρέπει εγκαίρως να δώσει σαφή δείγματα γραφής. Δεν μπορεί να πει δυο μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004 "θα σκεφθούμε τι θα κάνουμε" αλλά πολύ νωρίτερα καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και αν δε θέλει να αποβούν σε βάρος της θα πρέπει εγκαίρως να συμμορφωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ