Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός

- Τι το ιδιαίτερο έχουν οι εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέουΔιοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών;

- Οι φετινές εκλογές γίνονται στο τέλος μιας χρονιάς, η οποία σημαδεύτηκε από την ένταση της συντηρητικής επίθεσης της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Πιστή στις εντολές της ΕΕ και των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα, που προωθούν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την αρχή της ανταποδοτικότητας στην εκπαίδευση και την ιδιωτικοποίηση μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Προωθεί την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι υποταγμένο εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς υποταγμένους εκπαιδευτικούς δε γίνεται. Γι' αυτό προωθεί παράλληλα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, όπως και για τους άλλους εργαζόμενους. Στοχεύουν στην κατάργηση της επετηρίδας διορισμού και την άρση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών. Αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι ενιαία και θίγει ολόκληρη την παιδεία και δεν μπορεί να ανατραπεί, παρά με την ενιαία πάλη όλων των τμημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.

- Ποια είναι τα κύρια μέτωπα πάλης για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, το ερχόμενο διάστημα;

- Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είμαστε άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι. Το κύριο πρόβλημά μας είναι η αδιοριστία. Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η φημολογία για κατάργηση της επετηρίδας, που είναι ο πιο αδιάβλητος τρόπος επιλογής προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Είναι προφανές ότι για την αδιοριστία φταίει η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις ευρωεντολές υλοποιούν τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες μαζί και αυτές για την παιδεία, καλύπτουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς με προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών. Τα μέτρα που μπορούν να αποσυμφορήσουν την επετηρίδα σε 3-4 το πολύ χρόνια, αποτελούν αιτήματα όλου του εκπαιδευτικού κινήματος και που συμπυκνώνονται στο αίτημα "μαζικοί διορισμοί με το σύστημα της ενιαίας επετηρίδας και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%". Η κυβέρνηση, για να αντιπαρατεθεί σε αυτό το χρόνιο αίτημα, προσπαθεί να καλλιεργήσει αντιθέσεις μεταξύ των διορισμένων και των αδιόριστων εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ των αδιορίστων.

- Ποια είναι η πρόταση διεξόδου από τα προβλήματα των αδιόριστων εκπαιδευτικών της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας";

- Εμείς δεν κρύβουμε την ταυτότητά μας όπως κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του "ΣΥΝ". Το ψηφοδέλτιό μας λέγεται ΔΕΕ, επειδή είμαστε κομμάτι αυτής της συνεπούς δύναμης, που δρα ενιαία στο χώρο της εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι η διέξοδος δε βρίσκεται στην αποσπασματική πάλη των αδιόριστων εκπαιδευτικών και στον κατακερματισμό του αγώνα τους. Στην πάλη ενάντια στις συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, που έχουν τη βούλα του Μάαστριχτ, μαζί με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό κίνημα. Γιατί, κοινές είναι οι αιτίες των προβλημάτων τους και κοινός είναι ο ένοχος και από κοινού πρέπει να τον αντιπαλέψουν. Τίποτα δε χαρίζεται όλα καταχτιούνται, με αγώνες μαζικούς.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ