Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Κρεωνάς

Μέλος της ΚΕ, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Το 15ο Συνέδριο, με τα θέματα που διαπραγματεύεται, αποκτά τη δική του μεγάλη σημασία στη σύγχρονη ιστορία του Κόμματος.

Σαν μέλος της ΚΕ τάχτηκα υπέρ των τριών Σχεδίων. Σήμερα δηλώνω ότι είμαι υπέρ και της Εισήγησης της ΚΕ προς το Συνέδριό μας.

Η προσυνεδριακή δουλιά στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ήταν μια θετική προσπάθεια, κύρια ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα. Οι ΚΟ της περιοχής βγαίνουν με ενισχυμένη την ιδεολογική και πολιτική τους ενότητα.

Ταυτόχρονα με την προσυνεδριακή δουλιά, είχαμε ένα νέο πολιτικό άνοιγμα και διάφορες πρωτοβουλίες, ιδίως αυτές που αφορούν τη μειονότητα που βρίσκουν ευρύτερη απήχηση.

Στα χρόνια που πέρασαν από το 14ο Συνέδριο η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όχι μόνο συνεχίζει να βρίσκεται σε καθυστέρηση, αλλά η κατάσταση για τους εργαζόμενους χειροτερεύει. Στο ίδιο διάστημα η περιοχή μας συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον του ιμπεριαλισμού, των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα. Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά και άλλα συμφέροντα γι' αυτούς.

Η όξυνση των προβλημάτων, η εμφάνιση νέων και η δράση του μαζικού κινήματος, και κυρίως του ΚΚΕ, ωθούν σε παραπέρα κατανόηση των αιτιών και υπευθύνων (καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, ΕΕ, πολιτικές κομμάτων που στηρίζουν τις επιλογές του ιμπεριαλισμού).

Τα βήματα που έγιναν δείχνουν ότι έχουμε δυνατότητες. Ανάπτυξη αγώνων εργαζομένων, αρχαιρεσίες σε ορισμένους χώρους, η απήχηση ορισμένων πολιτικών πρωτοβουλιών δείχνει τις δυνατότητες, αλλά και την ορθότητα της πολιτικής και τακτικής μας.

Οι προτάσεις που έχουμε για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και για τα βασικά και κρίσιμα ζητήματα της μειονότητας αποτελούν βάση για ανάπτυξη αγώνων, δημιουργία μετώπων πάλης, για τη συγκρότηση Α-Α-Δ Μετώπου στο λαό της περιοχής.

Οριστικές λύσεις στα πιο πάνω προβλήματα θα δοθούν μόνο στα πλαίσια του σοσιαλισμού. Από εδώ και η αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Προσωπικά διαπιστώνω ότι η προσυνεδριακή δουλιά έγινε μέσα σ' ένα καλό ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ιδίως μετά το Συνέδριο.

Σ' ό,τι αφορά το Α-Α-Δ Μέτωπο σωστά τονίζεται από την Εισήγηση ότι οι πολιτικές συμμαχίες σήμερα είναι ανέφικτες. Σήμερα είναι μονόδρομος η προώθηση του μετώπου στο κοινωνικό επίπεδο για να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για πολιτικές συμμαχίες αργότερα. Μια τέτοια πορεία εξαρτάται από την αποφασιστική ολόπλευρη βελτίωση του Κόμματος και τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος στα πλαίσια του μετώπου.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Η αρνητική διεθνής εμπειρία από τις μετωπικές κυβερνήσεις, στις οποίες συμμετέχουν τα ΚΚ, δεν πρέπει να οδηγεί στην εκ προοιμίου απόρριψη μιας τέτοιας κυβέρνησης. Το ότι σήμερα μπαίνει ως ενδεχόμενο μέσα στην Εισήγηση της ΚΕ, που μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτω από όρους και προϋποθέσεις, είναι πολύ σωστό.

Στο θέμα της επιτυχίας της επανάστασης σε μια χώρα ή σε ομάδα χώρων με παρόμοιο μοντέλο ανάπτυξης, πρέπει να σημειώσω τα εξής: ότι σ' αυτή την περίπτωση θα επιδράσουν θετικά η παραπέρα ενίσχυση του σοσιαλισμού στις υπάρχουσες σοσιαλιστικές χώρες, η παλινόρθωση του σοσιαλισμού στην πρώην ΣΕ και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Για να έχουμε καλύτερες συνθήκες επιτυχίας της επανάστασης και οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα μας, πρέπει να έχουμε προοδευτικές εξελίξεις και σε γειτονικές χώρες (π. χ. Βαλκάνια). Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Ταυτόχρονα με τοεσωτερικό μέτωπο, θέλουμε ένα ισχυρό Α-Α-Δ Μέτωπο (χωρών, λαών, πολιτικών δυνάμεων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ