Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννα Παντελάκη

Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης

Δύο ζητήματα θεωρώ σαν ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφεύγονται ή να ξεπερνιούνται στη γέννησή τους δεξιές ή αριστερές αναθεωρητικές παρεκκλίσεις.

Α. Το ανέβασμα του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου του συνόλου των κομματικών μελών: Οι παρόντες, σαν η πλειοψηφία του στελεχικού δυναμικού πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς γνώση των βασικών αρχών της θεωρίας μας, διαρκή μελέτη των σύγχρονων προβλημάτων δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε, να κατανοήσουμε, να προβλέψουμε την κατεύθυνση των φαινομένων που συντελούνται σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Ας αναρωτηθούμε σε πόσες ΚΟΒ έγιναν έστω τα μαθήματα που έστειλε η Κεντρική Ιδεολογική Επιτροπή, πόσες φορές γκρινιάξαμε ότι μας φορτώνουν το πρόγραμμα, δικαιολογηθήκαμε ότι οι συνοικιακές αχτίδες μπορούν να τα κάνουν ενώ η εργατική έχει άλλο φόρτο.

Με την πείρα μιας Αχτίδας που στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον ήταν πρωτοπόρα σε αυτόν τον τομέα, θέλω να πω ότι οι όποιες οργανωτικές αδυναμίες δεν μπορούν να θεωρούνται δικαιολογία, π. χ. να στήσουμε ιδεολογικές επιτροπές, στην πορεία κι όσο κατακτάμε τη γνώση θα αποκτούμε την επάρκεια σε τοπικό ή αχτιδικό επίπεδο. Με ευθύνη όλων μας να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις που τώρα διαθέτουμε. Από την ΚΕ έχω απαίτηση να αντιμετωπίσει το πώς οι αποφάσεις της θα φτάνουν και θα συζητιούνται με όλα τα μέλη του Κόμματος.

Β. Εξίσου αναγκαία θεωρώ τη σωστή λειτουργία από την ΚΕ ως την ΚΟΒ:

Η πορεία οργανωτικής ανασυγκρότησης εκτιμήθηκε, στην έκθεση δράσης, πιο δύσκολη από ό,τι την περιμέναμε. Στην ΚΟΘ ένιωσα κάτι να αλλάζει εδώ κι ένα μόνο χρόνο και καταμερίζω την ευθύνη τόσο στο Νομαρχιακό όσο και στο Πολιτικό Γραφείο.

Θα αναφερθώ σε παρατηρήσεις σχετικές με τη δουλιά του Νομαρχιακού οργάνου, τη βελτίωση της οποίας θεωρώ κλειδί για το ανέβασμα της κομματικής λειτουργίας συνολικά. Εντοπίζω.

- Τη λειψή ιδεολογικοπολιτική ενημέρωση των Αχτιδικών οργάνων

- Την έλλειψη προγραμματισμού σε επίπεδο πόλης όσον αφορά την παρέμβαση στο κίνημα

- Δε δινόταν βοήθεια στη συγκεκριμενοποίηση των καθηκόντων προς τις αχτίδες

- Διαπιστώνονταν φόβοι στη διατύπωση μιας καινούριας σκέψης

- Δυσκολία στην αποδοχή κριτικής σε άτομα ή αποφάσεις, την έγκαιρη παραδοχή των λαθών και την αντιμετώπισή τους.

Δεν ήταν ο φόρτος δουλιάς των ανώτερων στελεχών που δυσκόλευε τη σωστότερη λειτουργία. Κύριες αιτίες θεωρώ:

- Το ότι ενώ η οργανωτική ανασυγκρότηση πήγαζε από τη βάση, τη συλλογική πείρα (αν διαβάζατε τις παρατηρήσεις κομματικών μελών της Αχτίδας μου θα βλέπατε αυτά που συζητιόνταν στα πάνελ σώματα) το σύνολο των κομματικών μελών δεν έχει πάρει ακόμα μέρος σε αυτή την προσπάθεια, ούτε καν τα συμπεράσματα των πάνελ σωμάτων έχουν συζητηθεί.

- Η έλλειψη αυτής της αμφίδρομης σχέσης με την κομματική βάση δε βοήθησε τα ενδιάμεσα κυρίως όργανα να αντιληφθούν όλη αυτή την πορεία της ανασυγκρότησης όχι σαν μια ακόμα απόφαση για υλοποίηση αλλά σαν το νέο πνεύμα που πρέπει να διαπεράσει όλη τη λειτουργία του Κόμματος.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αισθάνομαι περήφανη που παίρνω μέρος στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Οχι γιατί η κατάσταση μέσα στο Κόμμα είναι αυτή που εγώ θα ήθελα από άποψη λειτουργίας αλλά γιατί, η ίδια η ζωή βεβαιώνει καθημερινά ότι μόνο σε μια σοσιαλιστική κοινωνία θα αρχίσουν να λύνονται προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού τα προβλήματα που μας δυσκολεύουν τώρα πια και τα όνειρα, γιατί ο αγώνας καθενός ξεχωριστά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενωμένη αντίδραση, γιατί αυτός ο ίδιος ο αγώνας είναι που δικαιώνει, που ολοκληρώνει την ανθρώπινη υπόστασή μας.

Απ' αυτά αντλώ τη δύναμη εγώ για την αντιμετώπιση των προσωπικών δυσκολιών και την επιμονή για τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του Κόμματος ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβασή μας στην ελληνική κοινωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Θανάση Βλόντζο(2020-10-03 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2005-07-22 00:00:00.0)
Πλώρη για τη δικιά τους εξουσία να βάλουν οι εργαζόμενοι(2004-12-22 00:00:00.0)
Αύριο η Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ - ΔΕ Θεσσαλονίκης(1998-06-06 00:00:00.0)
Επιθεώρηση δυνάμεων του "εκσυγχρονισμού"(1997-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ