Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήφης Κωτσαντής

Μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αν αναλογιστούμε σε ποια κατάσταση ήταν το Κόμμα στο 14ο Συνέδριο και δούμε τη σημερινή κατάσταση, σίγουρα έχουμε κάνει σοβαρά βήματα. Μακριά από μας η αυτοϊκανοποίηση. Η Εκθεση Δράσης της ΚΕ, εκτιμώντας αυτοκριτικά τη δράση του Κόμματος και της ΚΕ, αναδεικνύει τις παραλείψεις, τις αδυναμίες, τα προβλήματα. Ομως δεν πρέπει να χάσουμε το κύριο, ότι το Κόμμα μπήκε σε πορεία ανάκαμψης.

Τονίζω αυτές τις εκτιμήσεις, σύντροφοι, γιατί είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η πολιτική και οι θέσεις του Κόμματος επιβεβαιώθηκαν στη ζωή, αυτό είναι ένα το κρατούμενο για τη διαμόρφωση των αποφάσεων του Συνεδρίου.

Εχει σήμερα το ΚΚΕ δύναμη να ξεκινήσει μια νέα έφοδο προς τα εμπρός, σταθερά ανοδική; Ναι. Η τελευταία τετραετία, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, δείχνει το δρόμο. Δε θα γίνουν θαύματα σε μια τετραετία. Δεν είμαστε ουτοπιστές, όμως μπορεί να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για το δυνάμωμα του Κόμματος σε όλα τα μέτωπα, ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό. Να διευρύνουμε και να βαθύνουμε τους δεσμούς μας με το λαό.

Το κλειδί για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να ξεπερνιούνται τα προβλήματα, είναι ο σταθερός και ανυποχώρητος προσανατολισμός στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και η οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Είναι το ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα όλων των κομμουνιστών στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις της πάλης. Δεν είναι υποτίμηση της οργανωτικής δουλιάς κάθε άλλο. Χωρίς οργάνωση, σχεδιασμένη δουλιά, χωρίς έλεγχο είναι αδύνατον να υπάρχουν αποτελέσματα. Σύντροφοι, τα σπέρματα του μετώπου διαμορφώνονται και αναπτύσσονται μέσα από επιμέρους πολλαπλές συσπειρώσεις και μέτωπα πάλης με αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις κάθε χώρου.

Αυτό που ήδη γίνεται από αρκετές οργανώσεις σε εργασιακούς χώρους και σε κλάδους, από κομματικές ομάδες στο κίνημα ειρήνης, για αγωνιστική συσπείρωση με βάση το αγωνιστικό πλαίσιο, στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στους συνταξιούχους, σε ορισμένους δήμους και νομούς, όπου εργατικές οργανώσεις, αλλά και λαϊκοί φορείς οργανώνουν κοινούς αγώνες μέσα από συντονιστικές επιτροπές, κόντρα και ενάντια στη θέληση και τις ηγεσίες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, πρέπει να γενικευτεί. Να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, να αγκαλιάσει τα πιο οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, να υπάρχει συνέχεια, να βαθαίνει στο περιεχόμενο και τις μορφές πάλης.

Το κύριο και η δύναμη του μετώπου - σωστά επισημαίνουν οι Θέσεις - βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων μέσα από τους αγώνες, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέτουν αντιμονοπωλιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς στόχους, που οι αγώνες αυτοί προετοιμάζουν πολύμορφα την εργατική τάξη και τους συμμάχους της για την κατάκτηση της εξουσίας. Το Κόμμα γι' αυτόν τον αγώνα όχι μόνο δεν κρύβει τους σκοπούς του, αλλά κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατανοείται το κύριο, ότι τα προβλήματα που μαστίζουν το λαό θα βρουν λύση μόνο στο σοσιαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 28 χρόνια μετά... (2002-07-24 00:00:00.0)
Τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο (2000-12-28 00:00:00.0)
Το Μέτωπο υπόθεση των λαϊκών δυνάμεων (2000-11-29 00:00:00.0)
Το Λαϊκό Μέτωπο και οι αγώνες των εργαζομένων (2000-10-20 00:00:00.0)
Γιάννης Κυριακίδης (1997-05-03 00:00:00.0)
300496r.387 (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ