Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κωνσταντίνος Νίκου

Οργάνωση Μαγνησίας

Σήμερα γίνονται αισθητές οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις ανατροπές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όχι μόνο από τους κομμουνιστές, αλλά και από τους εργαζόμενους άλλων κομμάτων. Εμείς διδαχτήκαμε κάτι σημαντικό: Οτι και μετά την κατάκτηση του σοσιαλισμού δεν είναι εξασφαλισμένη η ανοδική πορεία του, αλλά καραδοκούν τέλματα και πισωγυρίσματα ακόμη.

Το Κόμμα βγήκε από την κρίση πιο ώριμο και πιο έτοιμο να δράσει αποφασιστικά. Στο διάστημα που πέρασε ανέπτυξε αξιόλογη δράση με καθαρές και προωθημένες θέσεις, που καθημερινά δικαιώνονται στη ζωή. Με τη βοήθεια του ΚΚΕ διαλύονται οι αυταπάτες των εργαζομένων, που συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματά τους είναι γέννημα του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος.

Το κεφάλαιο στις μέρες μας εξαπέλυσε βάρβαρη επίθεση, με σκοπό να πάρει πίσω όσα περισσότερα δικαιώματα και κατακτήσεις παραχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια στους εργαζόμενους με τους σκληρούς αγώνες τους. Υπονομεύεται η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, εξαιτίας των πολιτικών υποτέλειας, προς τους κατ' όνομα συμμάχους μας, και λιτότητας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό. Διακυβεύεται ακόμη και η εθνική κυριαρχία και ασφάλειά της. Η θέση μας για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα ισχυρότερη και πιο κατανοητή από τους εργαζόμενους.

Μέσα στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, εθνικό και διεθνές, για τους εργαζόμενους προβάλλει η επιτακτική ανάγκη να αφυπνιστεί ο λαϊκός παράγοντας και τα αισθήματα αντίστασής του. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ολοι όσοι υποφέρουν από την εκμεταλλευτική και βάναυση συμπεριφορά της ολιγαρχίας του πλούτου προσβλέπουν με ελπίδα στην ευεργετική και γι' αυτούς δράση του ΚΚΕ, κατανοούν όλο και πιο πολύ τις θέσεις του σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Η πρότασή μας για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου είναι πολύ σημαντική, χρειάζεται δε επιμονή και μεθοδική δράση για την υλοποίησή του.

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποτελεί καλή ευκαιρία, όπου θα επεξεργαστούμε ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα περιέχει:

1. Αξιόπιστη και επιστημονική ανάλυση και περιγραφή της σημερινής κατάστασης στον κόσμο και στη χώρα μας.

2. Τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού ως βάση της ιδεολογίας και πολιτικής του Κόμματος.

3. Ενα σαφές όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που θα εμπνέει τους εργαζόμενους.

4. Σαφείς και επεξεργασμένες θέσεις, καθώς και πολιτική, που να κατευθύνουν τη δράση μας αταλάντευτα στην κατάκτηση του σοσιαλισμού. Συγχρόνως είναι ανάγκη και το Καταστατικό, που θα ψηφίσουμε, να υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο την υλοποίηση του Προγράμματος και να διασφαλίζει την εσωκομματική δημοκρατία.

Στην εποχή μας αργά, αλλά σταθερά οι νεοφιλελεύθερες απόψεις για ελεύθερη αγορά, ιδιωτικοποιήσεις και ατομοκρατία αποκαλύπτουν το αντιανθρώπινο πρόσωπό τους. Είναι βέβαιο ότι οι σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες σύντομα θα ξαναβρούν την ελκτική τους δύναμη. Αυτές δεν έχουν ανάγκη από ανανέωση και εκσυγχρονισμό, αλλά απαιτείται η υλοποίησή τους.

Το πεδίο της διαφωτιστικής δουλιάς θεωρούμε ότι είναι από τα βασικότερα στη διαπάλη μας με την αστική τάξη και είναι απαραίτητο το Κόμμα μας να δώσει βάση στην ενίσχυση των οργάνων του τομέα διαφώτισης, στη μελέτη και επεξεργασία εξειδικευμένων θέσεων και πολιτικής, στον ιδεολογικό και θεωρητικό εξοπλισμό μελών και στελεχών, τέλος, στην ενίσχυση των δικών μας μέσων ενημέρωσης, δηλαδή του "Ριζοσπάστη", της ΚΟΜΕΠ, του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM" για πανελλαδική εμβέλεια και τη δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού "902".

Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πολιτική ανάδειξης στελεχών, αφού είναι κρίσιμο ζήτημα για την ομαλή και επαναστατική πορεία του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ