Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Κυρίτσης

Κομματική Οργάνωση Αθήνας

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Διανύουμε εποχή ολομέτωπης επίθεσης της αστικής ιδεολογίας στα ιδανικά μας, στην κομμουνιστική μας κοσμοθεωρία.

Προσπαθούν με ιδεολογήματα να αποδείξουν τη δήθεν φυσιολογική αιωνιότητα του καπιταλισμού, όπως: "Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να καταρρεύσει, αποτελεί φυσική κατάσταση της κοινωνίας". Δαπανούν αμύθητα χρηματικά ποσά για το σκοπό αυτό.

Σε αυτή την αντικομμουνιστική καταιγίδα, απαντούμε επιστημονικά και τεκμηριωμένα, με τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Από το 14ο Συνέδριο, περάσαμε έναν τραχύ δρόμο. Είμαστε πιο έμπειροι. Μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά, με βάση τις αποφάσεις που θα πάρει το Συνέδριο. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και ραγδαίες εξελίξεις. Ωριμάζουν αγώνες και θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις. Πρέπει έγκαιρα να συλλαμβάνουμε τις αλλαγές που συντελούνται. Οι πολυεθνικές εταιρίες, που αποτελούν την κυρίαρχη μορφή οργάνωσης του κεφαλαίου στα πλαίσια του ΚΜΚ, διεξάγουν πρωτόγνωρη και συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πάνω από 50 πολυεθνικές εταιρίες και 10 χιλιάδες σύγχρονα ΜΜΕ στρατεύτηκαν στην υπηρεσία του γερασμένου συστήματος. Η εξάπλωση των πολυεθνικών στον κόσμο και με τις θυγατρικές φέρνουν δυσκολίες στην κοινή πάλη της εργατικής τάξης και στο συντονισμό του αγώνα των συνδικάτων. Η παγκόσμια εργατική τάξη, που εφταπλασίασε τη δύναμή της στον 20ό αιώνα, πρέπει ενωμένα να αντισταθεί στο κεφάλαιο.

Εντονη είναι η παρουσία των πολυεθνικών μονοπωλίων στη χώρα μας, κυρίως με τη δημιουργία θυγατρικών. Ολες οι ντόπιες εταιρίες και τράπεζες έχουν διασυνδέσεις με τις πολυεθνικές. Στη χώρα μας κυριαρχούν 50 όμιλοι της χρηματιστικής ολιγαρχίας, που διαθέτουν μεγάλη οικονομική δύναμη και ασκούν επίδραση στην εξουσία και στις πολιτικές εξελίξεις. Εχουν στα χέρια τους τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας συρρικνώνεται. Το εξωτερικό χρέος πλησιάζει τα 40 δισ. δολάρια. Στο όνομα της ΟΝΕ, πουλιέται ο δημόσιος τομέας της οικονομίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Θεοποιείται η αγορά. Ολα πουλιούνται και αγοράζονται. Εμπορεύονται οι ανθρώπινες αξίες, το ιδεώδες του αθλητισμού μετατράπηκε σε κερδοσκοπικό μονοπώλιο. Μια βιομηχανία παραγωγής τζόγου κινείται. Η διαφθορά πολλαπλασιάζεται, τα σκάνδαλα οργιάζουν.

Το ΚΚΕ, με τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου, καθορίζει τη στρατηγική και πολιτική του. Εχουμε χρέος να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι θέσεις μας να γίνουν κτήμα στην εργατική τάξη, στην εργαζόμενη αγροτιά, στα λαϊκά στρώματα.

Πρέπει να κάνουμε τολμηρό κομμουνιστικό άνοιγμα στους εργαζόμενους. Πρέπει να ανεβάσουμε το ιδεολογικό και μορφωτικό επίπεδο. Η προσοχή μας να στραφεί κυρίως προς την εργατική τάξη, η οποία αριθμεί πάνω από δυο εκατομμύρια και είναι η κύρια παραγωγική δύναμη. Στις γραμμές της έγιναν μεγάλες αλλαγές. Μεγάλος αριθμός της εργάζεται στις μικρές επιχειρήσεις. Ο κατακερματισμός αυτός δυσκολεύει την οργάνωση και τους συντονισμένους αγώνες. Παρά τις αλλαγές που έγιναν στην εργατική τάξη, αυτή είναι η ηγετική δύναμη στην επαναστατική διαδικασία για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Βασικές προϋποθέσεις στον αγώνα αυτό είναι η αύξηση των δυνάμεων της πρωτοπορίας, του ΚΚΕ, που σύντομα θα κλείσει 80 χρόνια. Να διδασκόμαστε από την πλούσια ιστορία του και δημιουργικά να αξιοποιούμε την πείρα του στους ταξικούς μας αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ