Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συζήτηση για την εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

Τη διάθεσή τους για στήριξη και ενίσχυση των αντιλαϊκών εντολών του υπερεθνικού κέντρου των Βρυξελλών, επιβεβαίωσαν χτες οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι, στη δεύτερη μέρα της Συνέλευσης της Ενωσης Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE),που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Γενικόλογες διαπιστώσεις, χωρίς όμως προτάσεις, πολλά λόγια περί "αειφόρου ανάπτυξης" και "κοινωνίας της πληροφόρησης", επισημαίνουν μεν τα προβλήματα, "ανταλλάσσουν εμπειρίες", αλλά ούτε κουβέντα για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι όποιοι κίνδυνοι, πώς θα προωθηθούν μέτρα προς όφελος των πολιτών και από πού θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια.

Σε συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, παραδέχτηκαν ότι ο τρόπος που οικοδομείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προκαλεί φτώχεια, ανεργία και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Πέρα, όμως, από την περιγραφή των προβλημάτων και τη διατύπωση ευχών για την επίλυσή τους, έδειξαν ότι δεν επιθυμούν τη μεταστροφή του αντιλαϊκού και υπέρ των μονοπωλίων χαρακτήρα, της ΕΕ.

Στην εισήγησή του, ο αντιπρόεδρος του CCRE Λ. Λε Πρισέκ,προσπάθησε να στηρίξει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, λέγοντας ότι μπήκε στο στόχαστρο επειδή "απλά" έδωσε βαρύτητα στα οικονομικά και όχι στα κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κακώς όλοι κατηγορούν το υπερεθνικό κέντρο των Βρυξελλών, καθώς υπάρχουν και οι "εθνικές κυβερνήσεις" που συμφωνούν.

Ο υπουργός της περιφέρειας των Βρυξελλών Γ. Σαμπέρ ισχυρίστηκε ότι λύση είναι η "ανταγωνιστική οικονομία". Ο αντιδήμαρχος του Ελσίνκι Π. Κόρπινεν είπε ότι οι Ευρωπαίοι πληρώνουν το κόστος της σταθεροποίησης. Ο δήμαρχος του Ινσμπουργκ Χ. Β. Στάα,"έκανε σημαία" το ενιαίο νόμισμα ενώ η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Σαρδηνίας Γκ. Σέλις,αναγνώρισε ότι η ΕΕ πλήττεται από την ανεργία, τους κοινωνικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του δήμαρχου Πειραιά, Στ. Λογοθέτη.Αναφέρθηκε μεν στην ανεργία που στην πόλη του κυμαίνεται στο 20%, και που, όπως είπε, οφείλεται στο κλείσιμο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στη δυσμενή τουριστική συγκυρία και στο κλείσιμο κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, αλλά αντί να προτείνει τη στήριξη του δευτερογενούς τομέα παραγωγής, αναφέρθηκε στους ναυτικούς από χώρες του τρίτου κόσμου, που παίρνουν τις θέσεις Ελλήνων και γι' αυτό - όπως είπε - η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του τρίτου κόσμου!

Αντίθετα, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της "Αγωνιστικής Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς" Δαμιανός Παπαδόπουλος,δήλωσε την αντίθεσή του στην Ευρώπη των τεχνοκρατών και των οικονομικών κέντρων και κάλεσε τους δημάρχους να αγωνιστούν για μια Ευρώπη των λαών, των εργατών και των νέων. Ο ίδιος επεσήμανε στο "Ρ" ότι οι σύνεδροι δεν αγγίζουν την ουσία των πραγμάτων, θεωρητικολογούν, μιλούν για προγράμματα χωρίς να αναφέρουν ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης και ότι ο προβληματισμός τους απέχει από την πραγματικότητα. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι δήμαρχοι πρέπει να πιέσουν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για να αλλάξει προσανατολισμό η ΕΕ, προς το συμφέρον του απλού ανθρώπου και όχι των μονοπωλίων.

Σε ειδική συνεδρίαση χτες οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην "αειφόρο ανάπτυξη" των τοπικών κοινωνιών, την οποία προσεγγίζουν, γενικά και αόριστα, ως"οικονομική αειφορία και ισότητα", βασισμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πέρα, όμως, από νεφελώδεις τοποθετήσεις περί συνεργασίας των οικονομικών παραγόντων, προστασίας των φυσικών πόρων και εφαρμογής προγραμμάτων, δεν "καταδέχτηκαν" να αγγίξουν την ουσία. Αν, δηλαδή, αυτές οι προσπάθειες θα σημάνουν νέο χαράτσωμα κατά το πρότυπο "περιβαλλοντολογικού φόρου" και πώς αυτές θα καρποφορήσουν, με δεδομένη την αντίδραση των εκπροσώπων του κεφαλαίου, που δεν αποδέχονται περιορισμούς σε όποια δραστηριότητά τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το πρωί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος,έκανε σαφή τη θέλησή του για "ενίσχυση" και αυτονομία των τοπικών και περιφερειακών αρχών και πρότεινε τη δημιουργία θέσης επιτρόπου στην Κομισιόν για τις τοπικές αρχές και την ΤΑ. Οταν όμως ρωτήθηκε για το αν αυτή η"ενίσχυση" του ρόλου της ΤΑ σημαίνει και ενδεχόμενη αντίθεσή της στις αντιλαϊκές επιλογές των Βρυξελλών ή απλώς η ΤΑ θα παίξει τον ρόλο του εφαρμοστή εντολών, όπως κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις σήμερα, απέφυγε να απαντήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ