Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι συνταξιούχοι δεν το βάζουν κάτω

Χτες κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού Οικονομικών και υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να συναντηθεί μαζί τους σήμερα στις 11 π.μ.

Η μεγαλειώδης χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα, που κατέληξε σε κατάληψη του γραφείου του υπουργού Οικονομικών και οι ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε άλλες 9 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Γιάννενα, Πύργος,Μυτιλήνη), ήταν μια ακόμα δυναμική απάντηση των απόμαχων της δουλιάς στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του συνταξιουχικού κόσμου.

Η στάση που κράτησε, για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση ήταν προκλητική, αισχρή, όπως τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Αφού, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αρνήθηκαν να μεταβούν στο υπό κατάληψη γραφείο του υπουργείου για να συναντηθούν με τους συνταξιούχους. Αντίθετα, καλούσαν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να πάει στα... δικά τους γραφεία, για να γίνει εκεί η συνάντηση. Πάντως, η κατάληψη έληξε χτες το απόγευμα, αφού ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε τελικά να καλέσει τους συνταξιούχους σε συνάντηση σήμερα στις 11 π.μ. στο γραφείο του στη Βουλή. Με τη σειρά της, η ΣΕΑ κάλεσε όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν με τη δυναμική τους παρουσία και σήμερα ό,τι τους οφείλεται. Και αυτό, γιατί κανένα αποτέλεσμα δεν αναμένεται να υπάρξει και από τη σημερινή συνάντηση, παρά μόνο αν οι απόμαχοι, αλλά και... οι μάχιμοι της δουλιάς παλέψουν για να το κατακτήσουν.

Συγκέντρωση και πορεία

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κάνιγγος, όλα τα μέλη της ΣΕΑ, στους σύντομους χαιρετισμούς τους, απέρριψαν με αγανάκτηση το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Τόνισαν ότι οι 5.753 δραχμές επιπλέον για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με τη μορφή βοηθήματος για το 1996, οδηγούν στη λογική της κρατικής ελεημοσύνης και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Με την επιλεκτική τακτική, να δοθεί δηλαδή το "βοήθημα" μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάσπαση του μετώπου των συνταξιούχων, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο απαιτούν κατώτερη σύνταξη, ίση με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, συντάξεις ίσες με το 80% αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, αναπροσαρμογή των κατώτερων συντάξεων των ΤΕΒΕ, ΝΑΤ και ΤΣΑ με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ κλπ.

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών. "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τους συνταξιούχους αντίσταση και πάλη", βροντοφώναζαν, για να αποσπάσουν τα χειροκροτήματα των περαστικών. "Θέλουμε αυξήσεις και όχι κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", φώναζαν οι συνταξιούχοι, καταγγέλλοντας τη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, που συνεχίζει με "ευλάβεια" να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρώντας, έκαναν στάση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου ακούστηκε η ιαχή "αίσχος" και το σύνθημα "Δώστε πίσω τα κλεμμένα". Οι συνταξιούχοι, μέσα από το σύνθημά τους "Οχι στο νόμο του Πεπονή", κατήγγειλαν και την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταβαραθρώσει τα Ταμεία με το νομοσχέδιο για την υγεία.

Τους περίμενε η Αστυνομία

Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, απειλήθηκαν επεισόδια, αφού αστυνομική δύναμη που βρισκόταν μπροστά στο υπουργείο προσπάθησε να αποκλείσει την είσοδο στους συνταξιούχους. Τελικά, η Επιτροπή Αγώνα κατάφερε να μπει στο υπουργείο, ενώ έγιναν και μικροεπεισόδια, στην προσπάθεια της Αστυνομίας να απωθήσει τον κύριο όγκο των συγκεντρωμένων.

Οι συνταξιούχοι συνάντησαν τον υφυπουργό Γ. Ανωμερίτη,ο οποίος - σύμφωνα με τους συνταξιούχους - δήλωσε αναρμόδιος για να συζητήσει μαζί τους και, παράλληλα, τους είπε ότι το γραφείο του υπουργού βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου. Μετά από αυτό, οι συνταξιούχοι κατέλαβαν το γραφείο του Αλ. Παπαδόπουλου και ζήτησαν να μεταβεί ο ίδιος εκεί και να κουβεντιάσει μαζί τους για τα προβλήματά τους και να δώσει ουσιαστικές προτάσεις αντιμετώπισής τους. Ο υπουργός δε δέχτηκε να πάει στο υπουργείο Οικονομικών και κάλεσε αντιπροσωπεία των συνταξιούχων στο γραφείο του στο Γενικό Λογιστήριο. Οι συνταξιούχοι αρνήθηκαν να μεταβούν εκεί και συνέχισαν την κατάληψη. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι συνταξιούχοι έστειλαν κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα τους. Περίπου στις 12 το μεσημέρι ήρθε εισαγγελέας στο υπουργείο, η οποία, όμως, δήλωσε αδυναμία να δώσει τέλος στην κατάληψη. Λίγο αργότερα, πήρε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας να αποχωρήσει.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και Στρ. Κόρακας,που πήγαν στο υπουργείο, εκδήλωσαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ προς τους συνταξιούχους. Ο Γερ. Αραβανής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Παπαδόπουλο,μετά το τέλος της οποίας τόνισε πως "ο υπουργός δήλωσε ότι είναι εντελώς αναρμόδιος για να δώσει κάποια λύση από μόνος του και ότι δεν μπορεί να μεταβεί στο υπουργείο, αφού η έδρα του βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο". Ο βουλευτής του Κόμματος δήλωσε στο "Ρ" ότι "οι συνταξιούχοι κινητοποιήθηκαν και σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, συνέχισε, φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε καπρίτσια, ο υπουργός δε δέχεται να έρθει από το ένα κτίριο στο άλλο, για να κουβεντιάσει με τους συνταξιούχους". Και κατέληξε, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να έχει σαν στόχο να οδηγήσει σε διάλυση της κινητοποίησης, αλλά φαίνεται πως λογαριάζουνε χωρίς τον ξενοδόχο, οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και καλό θα είναι να το σκεφτεί καλύτερα η κυβέρνηση.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να εμπαίζει τους ξωμάχους της δουλιάς, ενώ στάθηκε και στη στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στο πρόβλημα. "Είναι κάτι που μπορούν να κρίνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι", είπε.

Δε δεσμεύτηκε η κυβέρνηση

Το μεσημέρι, με μεσολάβηση του προέδρου και του γγ της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππα και Γ. Μαυρίκου,ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Τελικά, στις 4.30, υπήρξε ένα αποτέλεσμα, χωρίς όμως να συνοδεύεται και από δέσμευση της κυβέρνησης για τα αιτήματα των συνταξιούχων. Από τις τρεις εναλλακτικές λύσεις που συζητούσε η ΣΕΑ - δέσμευση του πρωθυπουργού, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δέσμευση της κυβέρνησης, ύστερα από συμβούλιο του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς - προκειμένου να διακοπεί η κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών, επιλέχτηκε εκείνη της συνάντησης, σήμερα στις 11.00 το πρωί με τον πρωθυπουργό, της Συντονιστικής Επιτροπής και της ΓΣΕΕ, στο γραφείο του στη Βουλή.

Συμφωνήθηκε ακόμη, όπως ανακοίνωσε το μέλος της ΣΕΑ Θ. Κανάκης, η συνάντηση να συνοδευτεί από μια ολιγοήμερη προθεσμία στην κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στις εξαγγελίες της. "Αν δεν έχουμε θετική απάντηση, προειδοποίησε, θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου από κοινού με τους εργαζόμενους".

Λίγο νωρίτερα, οι συνταξιούχοι είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο να συναντήσουν, αντί του πρωθυπουργού, τους "οικονομικούς" υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς αυτή η πρόταση, όχι μόνο δε συνοδεύτηκε από δεσμεύσεις, αλλά έδειχνε ακριβώς το αντίθετο.

Πρώτος, ύστερα από τη λήξη της κατάληψης, εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας,που όμως δεν απέφυγε τις αποδοκιμασίες των συνταξιούχων. Από... απόσταση ασφαλείας, δήλωσε ότι "η κυβέρνηση οφείλει να πάρει το μήνυμα της κινητοποίησης και να λύσει το θέμα της επανασύνδεσης της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια. Διαφορετικά, ΓΣΕΕ και συνταξιούχοι θα προχωρήσουν από κοινού σε νέες κινητοποιήσεις".

"Ο σημερινός αγώνας, σημείωσε ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ξεχώρισε για τη μαζικότητα και το δυναμισμό του. Εγινε με επιτυχία η κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών και υποχρεώθηκε ο πρωθυπουργός να δεχτεί αύριο την αντιπροσωπεία. Δε χρειάζονται, όμως, αυταπάτες. Αρνητική θα είναι η απάντηση του πρωθυπουργού και θα χρειαστεί συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα για να 'χει επιτυχία. Καλούμε τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κοινό αγώνα με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιούχων".

Την ενεργό συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα των συνταξιούχων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ. Κόλλιας.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ