Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφευγαν με το σήμα της νίκης

Β. Μπούτας: Γυρίζουμε νικητές, συνεχίζουμε τον αγώνα

Φεύγοντας χτες από τα μπλόκα της εθνικής οδού, οι αγρότες της Θεσσαλίας έδωσαν ραντεβού για νέους αγώνες. Χτες το μεσημέρι στις γενικές συνελεύσεις των αγροτών που έγιναν στα μπλόκα, αποφασίστηκε να κλείσει αυτός ο κύκλος των κινητοποιήσεων και ο αγώνας τους να συνεχιστεί με νέες μορφές.

Στη "Βιοκαρπέτ" οι αγρότες της Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι, κάτω από τη γέφυρα. Το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μπούτας,που τόνισε:"Κάτω από τις συνθήκες που έγινε αυτός ο αγώνας και με τη συγκεκριμένη συμμετοχή, αποδείχτηκε ότι ήταν ένας πετυχημένος αγώνας, παίρνοντας υπόψη όλες τις δυσκολίες, όλη την προπαγάνδα που έγινε αυτό το διάστημα, την τρομοκρατία που ασκήθηκε και σε αυτούς που είμαστε εδώ, αλλά και σε αυτούς που δεν ήρθαν. Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Εδειξε την αδιαλλαξία της, τον αυταρχισμό, την επιμονή της να συνεχίσει αυτή την αντιαγροτική πολιτική".

"Ολο αυτό το διάστημα - συνέχισε ο Β. Μπούτας - λειτουργήσαμε συλλογικά, με τις συνελεύσεις που πραγματοποιήσαμε και χτες και προχτές, προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις όποιες οργανωτικές δυσκολίες και τα όποια εμπόδια. Η θέληση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπως εκφράστηκε και χτες βράδυ, αλλά και στις συζητήσεις σήμερα, είναι να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο εδώ, με το κεφάλι ψηλά, σα νικητές και να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές στο άμεσο διάστημα. Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι όσο θα υπάρχουν τα προβλήματα και όλοι το πιστεύουμε αυτό, θα υπάρχουν οι αγώνες και θα ξαναγίνουν κινητοποιήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Εμείς από τη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ", θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε όλους και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, ότι κανένας δεν ξεμπέρδεψε με τους αγρότες. Δεν ξεμπέρδεψε γιατί τα προβλήματα παραμένουν και μέρα με τη μέρα οξύνονται. Οσο δε λύνονται τα προβλήματα θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Από όποιον κι αν εφαρμόζεται αυτή η πολιτική".

"Πρέπει να στιγματίσουμε και να καταγγείλουμε - τόνισε ακόμα - όλους όσοι υπονόμευσαν τον αγώνα. Είτε είναι κόμματα, είτε στελέχη τους, ή είναι στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Πάντως εμείς έχουμε βαθιά πεποίθηση και πίστη ότι αυτός ο αγώνας είχε και έχει καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτόν πήραν και παίρνουν μέρος αγρότες που ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα, με απώτερο στόχο και σκοπό τη λύση των προβλημάτων, αψηφώντας και περιφρονώντας και πολλές φορές ερχόμενοι κόντρα με αποφάσεις και με προτροπές των κομμάτων τους. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο ταξικός χαρακτήρας του αγώνα δυναμώνει και ότι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο".

"Γι' αυτό όλοι μαζί - πρόσθεσε ο Β. Μπούτας - σα νικητές να γυρίσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα, με τις γνωστές μορφές που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αλλωστε και εμείς εδώ, αλλά και αυτοί που ήθελαν να είναι μαζί μας και δεν μπόρεσαν από την τρομοκρατία, τις πιέσεις και όλα αυτά που γνωρίσαμε, έχουμε πολλούς τρόπους να καταδικάσουμε αυτή την πολιτική και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Και εκλογές θα έχουμε, έρχονται οι ευρωεκλογές, αλλά πολλές σκέψεις υπάρχουν για συνέχιση του αγώνα και με συλλαλητήρια τοπικά και στην Αθήνα πανελλαδικά, έχουμε μπροστά μας και το Κιλελέρ. Εχουμε μια ζωή, μια προοπτική, η οποία σύμφωνα με τις συζητήσεις και τις δηλώσεις που γίνονται και με τις αποφάσεις που θα παρθούν στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", θα μας την κάνουν πιο δύσκολη. Αρα, λοιπόν, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Και ο αγώνας- κατέληξε ο Β. Μπούτας μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα - συνεχίζεται και θα συνεχιστεί πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, πιο ενωτικά και πιο αποτελεσματικά".

"Θα τα ξαναπούμε"

Λίγο μετά τη γενική συνέλευση, τα τρακτέρ άρχισαν να βάζουν μπρος και συντεταγμένα όπως ακριβώς ήρθαν στη "Βιοκαρπέτ", χάραξαν πορεία για Καρδίτσα. Οι κόρνες άρχισαν να ηχούν όπως ακριβώς πριν οχτώ μέρες όταν έφταναν εκεί και οι αγρότες κάνοντας το σήμα της νίκης με τα χέρια τους και με την ίδια πάντα αποφασιστικότητα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, έδειχναν καθαρά ότι ο αγώνας δε σταμάτησε, αλλά θα συνεχίζεται όσο δε λύνονται τα οξυμένα προβλήματά τους. Ο Γιώργος Μπουτζιωρής από το Μακρυχώρι ξεκίνησε να οδηγά το τρακτέρ κάνοντας το σήμα της νίκης. Σταμάτησε μπροστά μας για λίγο και είπε: "Φεύγω σα νικητής. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να βρούμε το δίκιο μας". Λίγα λεπτά αργότερα ο Λάμπρος Νταβέλης από το Ν. Ικόνιο παίρνοντας μαζί με τους συγχωριανούς του το δρόμο της επιστροφής, μας χαιρέτησε σχηματίζοντας το σήμα της νίκης και φωνάζοντας μέσα από την καμπίνα του τρακτέρ του: "Θα τα ξαναπούμε στα μπλόκα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ