Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΤΙΑΙΑ
Αδιαφορούν για τους σεισμόπληκτους οι αρμόδιοι

Πλήρη οικονομική κάλυψη των ζημιών και αναστολή χρεών ζητά η ΝΑΣ

"Ηλθαν, είδαν και απήλθαν". Με αυτές τις λέξεις μπορεί να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον των κρατικών, κυβερνητικών και νομαρχιακών υπηρεσιών για το πλήγμα που δέχτηκε από τον πρόσφατο σεισμό η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και ιδιαίτερα η πόλη της Ιστιαίας και πρώην κοινότητες, όπως τα Καμάρια.Κυβέρνηση και νομαρχία από την αρχή προσπάθησαν να αποκρύψουν το μέγεθος της ζημιάς από το σεισμό των 5 ρίχτερ στις 7 Φλεβάρη. Μάλιστα, ο νέος νομάρχης Εύβοιας Ν. Παπανδρέου - που εκλέχτηκε με τη ΝΔ - "βασιλικότερος του βασιλέως", από την πρώτη μέρα έκανε λόγο "για άμεση παρέμβαση της πολιτείας". Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν - και ιδιαίτερα οι Ξηροχωρίτες - ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας, μόνο την επόμενη μέρα πήγαν επί τόπου και αμέσως αποχώρησαν αναθέτοντας την καταγραφή των ζημιών σε ιδιώτες μηχανικούς που άρχισαν τη μεθεπόμενη. Οσον αφορά τη μέριμνα για τους ξεσπιτωμένους χειμωνιάτικα, την άφησαν στους συγγενείς των σεισμόπληκτων! Αυτό κι αν δεν είναι κοινωνική αναλγησία του "εκσυγχρονιστικού" νεοφιλελευθερισμού των σοσιαλδημοκρατών.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία",ο επικεφαλής της οποίας, Δ. Ραχιώτης,επισκέφτηκε τις περιοχές και τους πληγέντες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο σεισμός ανέδειξε την παντελή έλλειψη ελέγχου στην κατασκευή κτιρίων, την ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου και μέτρων υποδοχής των πληγέντων σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών, καθώς, επίσης, τη μη ενημέρωση του κόσμου και την καθυστέρηση έγκαιρης προεκτίμησης των ζημιών, την αδυναμία της ΤΑ και των δύο βαθμών σε μέσα και υλικά.

Η μετάθεση της αποκατάστασης των ζημιών στην ΤΑ, σημειώνει η ΝΑΣ, αποδεικνύει πού πάει να ρίξει τα βάρη η κυβέρνηση, δηλαδή στο λαό. Ως άμεσα μέτρα και μεσοπρόθεσμες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων, η ΝΑΣ προτείνει την ενίσχυση της ΤΑ με ειδικά κονδύλια, άμεση παρέμβαση στα δημόσια κτίρια, σύντομη ολοκλήρωση της καταγραφής και γρήγορο δευτεροβάθμιο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, λήψη μέτρων για στήριξη και ενίσχυση των επισκευών των ζημιών, οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των πληγέντων και για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους.

Η ΝΑΣ ζητάει την πλήρη οικονομική κάλυψη των ζημιών στα νοικοκυριά, στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε μερικές εμπορικές επιχειρήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και θέσπιση αντικειμενικών μέτρων ρύθμισης και αναστολής χρεών για διάστημα πάνω από έτος για τους πληγέντες καθώς και παραγραφή του ΦΠΑ των κατεστραμμένων εμπορευμάτων.

Η ΝΑΣ τονίζει το σημαντικό θέμα της έρευνας και μελέτης της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής (ρήγμα Αταλάντης, περιοχή Σποράδων), καθώς και την ανάδειξη ειδικών όρων πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων όπως και της ποιότητας των υλικών. Τα παραπάνω κάνουν αναγκαία και τη θεσμοθέτηση, εκ μέρους της ΝΑ Εύβοιας, σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό.

Για την επίτευξη των παραπάνω η ΝΑΣ καλεί σε μέτωπο πάλης φορείς, ΤΑ και κατοίκους, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι η κυβέρνηση είναι απλόχερη στους βιομηχάνους, μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές, ενώ όταν πρόκειται για λαϊκά προβλήματα γυρίζει την πλάτη. Για το λόγο αυτό καλεί τον νομάρχη να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αυτά τα θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ