Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΛΛΑΤΟΥ, ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τζόγος με τα δάση!

- Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Γραμματείας Περιαστικών Δασών στο υπουργείο Γεωργίας. Σε τι αποβλέπει αυτή η απόφαση;

- Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζεται από την ιδιωτικοποίηση των δασών και την προσαρμογή τους στην οικονομία της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ενισχύει πλέον μόνο τα ιδιωτικά δάση. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, δε χρειάζεται πλέον για την κυβέρνηση η Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Γι' αυτό με τη μέθοδο της "σαλαμοποίησης" τη συρρικνώνει με γοργούς ρυθμούς που οδηγούν στην κατάργησή της. Μετά τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάθεση της διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ άρχισαν να ακούγονται πληροφορίες για ανάθεση του δασικού κτηματολογίου σε ομίλους εταιριών που συνδέονται με μεγαλοεκδότες.

- Τι ακριβώς εννοείτε;

- Το κλείσιμο της στρόφιγγας των κονδυλίων για την όποια "διαχείριση και ανάπτυξη" των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων, που αποτελούν πάνω από το 65% του συνόλου των δασών και δασικών εκτάσεων της χωράς συνεχίζεται.

Για να αξιοποιηθούν λοιπόν τα κονδύλια που κατευθύνονται προς τη μη δημόσια δασοπονία και για την καλύτερη "προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς", κρίνεται από την κυβέρνηση σκόπιμη η "αξιοποίηση" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδέσμων της. Και αυτό, όχι γιατί ενδιαφέρεται για την πραγματική προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά γιατί υπολογίζει ότι μέσω της ΤΑ μπορεί καλύτερα να περάσει η ιδιωτικοποίησή τους και οι σχεδιασμοί τύπου "Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη". Οτι μπορεί ο τζόγος και η κερδοσκοπία ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση ν' ανθίσει. Μάλιστα γι' αυτό δημιουργείται η συγκεκριμένη Γραμματεία και γι' αυτό θα προσλάβουν και "ειδικούς συμβούλους".

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτή την απόφαση;

- Αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι την ουσιαστική συμβολή της ΤΑ στην προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων, θα φρόντιζε γι' αυτό μέσα από την ενίσχυση της ίδιας της ΤΑ με πόρους, προσωπικό και μέσα και ακόμη θα κατοχύρωνε θεσμικά κάποιο τέτοιο ρόλο. Σήμερα, με αυτή την απόφαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει το εφαλτήριο για την κερδοσκοπία στα δάση από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες.

Τα περιαστικά δασικά οικοσυστήματα, θα μείνουν παντελώς απροστάτευτα. Η καταστροφή τους και η κερδοσκοπία σε αυτά θα έχει νέα έξαρση, όπως και οι νέες επεκτάσεις των σχεδίων των πόλεων. Ομως, επειδή τα περισσότερα περιαστικά δασικά οικοσυστήματα είναι δημόσια, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνταγματικές ίσως αλλαγές σχετικά με την ιδιοκτησία των δασών, αφού το σημερινό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διαχείριση των δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

- Εχετε σκεφτεί τρόπους αντίδρασης;

- Τα μπλόκα των αγροτών, οι αγώνες της παιδείας, δείχνουν το δρόμο και μας δίνουν δύναμη για νέα μπλόκα, αυτή τη φορά ενάντια στην καταστροφική και αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης, με τελική επιδίωξη την αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που θα εξασφαλίσει μια πολιτική πραγματικής προστασίας και ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων. Η υπόθεση προστασίας και υπεράσπισης του δασικού πλούτου της χώρας μάς αφορά όλους. Πεδίο δόξης λαμπρό...

Γ. Ζαχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας ενάντια στη λεηλασία των δασών (2010-04-14 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη σωτηρία των δασών (2009-07-07 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί ουσιαστικά η Δασική Υπηρεσία (1999-12-22 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» τα περιαστικά δάση (1999-12-14 00:00:00.0)
Την ιδιωτικοποίηση των περιαστικών δασών σχεδιάζει η κυβέρνηση (1999-03-12 00:00:00.0)
Στόχος της κυβέρνησης το ξεπούλημα των δασών (1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ