Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ
Κάποιοι έχασαν το αεροπλάνο...

Εκτενής αναφορά στη ΝΑΤΟική προπαγάνδα που τα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναπαράγουν έγινε σε μια σημαντική συνάντηση που διοργάνωσε το "Φόρουμ Ελευθερίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου",στις 19 Απρίλη στο Λονδίνο.

Τη διαπίστωση αυτή έκαναν στη συγκεκριμένη συνάντηση συνάδελφοι από δυτικά Μέσα Ενημέρωσης. Κεντρικό σύνθημα της συνάντησης ήταν: "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς - Δημοσιογράφοι ενάντια στον πόλεμο στα Βαλκάνια".

Εκεί, ο ιστορικός του πολέμου και συγγραφέας Phillip Knightley σημείωσε πως πολλές ανταποκρίσεις από τα μέτωπα του πολέμου γίνονται από ανθρώπους που έχουν βασικά "χάσει το αεροπλάνο",ενώ χαρακτήρισε αυταπάτη την αίσθηση ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία καλύπτεται με δημοσιογραφική πληρότητα. "Ο πόλεμος στην τηλεόραση καλύπτεται από ανταποκριτές που έχουν διασκορπιστεί γύρω από τα σύνορα του Κοσσόβου, όχι μέσα,εκτός από σποραδικές, ξεχωριστές εξαιρέσεις. Συνεντευξιάζονται από άλλους δημοσιογράφους πίσω στο Λονδίνο και έτσι πρόκειται για δημοσιογράφους που παίρνουν συνεντεύξεις από δημοσιογράφους".

Ο Ph. Knightley πρόσθεσε πως η τηλεοπτική κάλυψη γίνεται είτε από έναν δημοσιογράφο που περιεργάζεται τα σύνορα και βλέπει άλλο ένας πλήθος από πρόσφυγες να εισρέουν, είτε από μια σειρά ειδικών να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, συζητώντας για το τι πίστευαν ότι συνέβαινε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την ιδέα που προβάλλουν οι εκπρόσωποι Τύπου του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου ότι "εμείς ως εκπρόσωποι Τύπου της δικής μας πλευράς πάντα λέμε την αλήθεια και ότι το Βελιγράδι από την άλλη πλευρά πάντα θα προωθεί προπαγάνδα".

Οι σφαγές στον Περσικό

Ο ίδιος μίλησε ακόμα για σωρεία ψεμάτων που λέγονται και πως συχνά δεν αποκαλύπτονται. "Τα ίδια ψέματα αντιμετωπίσαμε και στον πόλεμο του Κόλπου,όταν "έξυπνες βόμβες" λέγονταν ότι χτυπούσαν στόχους με μεγάλη ακρίβεια. Απλά, δεν είναι αλήθεια. Εγινε παραδεκτό μόνο μετά τον πόλεμο ότι η μία στις τέσσερις βόμβες έχασε το στόχο της", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο χτύπημα του ΝΑΤΟ στο καραβάνι προσφύγων στην Ντζακόβιτσα, στις 14 Απρίλη, ο Knightley είπε ότι οι ΝΑΤΟικοί "γνώριζαν μέσα σε 24 ώρες, πιθανώς μέσα σε τέσσερις, τι είχε συμβεί σε αυτό το καραβάνι προσφύγων, αλλά αν θολώνεις τα νερά λέγοντας ότι περιμένουμε τα αποτελέσματα περαιτέρω ερευνών, τότε όταν τα ανακοινώσουν για τους περισσότερους τηλεθεατές ή αναγνώστες όλα θα έχουν τελειώσει".

Από την πλευρά του ο ερευνητής δημοσιογράφος John Pilger είπε σχετικά με την "άποψη" ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Jamie Shea, και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, George Robertson,έλεγαν ψέματα: "Φυσικά και έλεγαν ψέματα. Είναι η δουλιά τους στον πόλεμο να εξαπατούν. Και η δική μας δουλιά είναι να τους εκθέτουμε. Να δείχνουμε στον κόσμο ότι τον κοροϊδεύουν".

Αναφερόμενος και ο ίδιος στον πόλεμο του Κόλπου έκανε σαφές πως ελάχιστοι έμαθαν πως 200 χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων, των Κούρδων και των Σιιτών, που οι τότε Αμερικανοί και Βρετανοί ηγέτες υποστήριζαν ότι η Δύση προστάτευε.

Στενογράφοι του ΝΑΤΟ

Ο Mick Hume,εκδότης περιοδικού, κατηγόρησε πολλούς δημοσιογράφους ότι έχουν προετοιμαστεί να δρουν συχνά σαν στενογράφοι του ΝΑΤΟ - "πείτε το και εμείς θα το καταγράψουμε".

Ειδικότερα ο Hume είπε πως οτιδήποτε βλέπει το φως της δημοσιότητας από τους αλβανόφωνους πρόσφυγες, καταγράφεται σαν αλήθεια. "Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε φοβερή συμπάθεια και να είμαστε υπέρμετρα γενναιόδωροι σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν στα σύνορα, αλλά δεν πρέπει αν τους χρησιμοποιούμε σαν το μαντείο της αλήθειας", διευκρίνισε. Και συμπλήρωσε: "Δεν μπορείτε να πιστεύετε αβασάνιστα και με επιπολαιότητα, ιστορίες φρικαλεοτήτων που προέρχονται από στόματα προσφύγων σε εμπόλεμες ζώνες".

Επιπλέον, έκανε σαφές ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη χρήση όρων όπως "στρατόπεδα συγκέντρωσης" και "γενοκτονία". Οπως είπε ο Hume "γενοκτονία σημαίνει οργανωμένη εξόντωση μιας φυλής. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν για "βιομηχανική εφαρμογή" της πολιτικής της γενοκτονίας". Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως χρησιμοποιώντας τους προαναφερθέντες όρους με άλλο νόημα "μειώνει την πραγματική εμπειρία του ολοκαυτώματος. Αυτό παραμορφώνει το παρόν. Οι Σέρβοι μετατρέπονται σε νέους Ναζί...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ