Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Η ίδια "εμπρηστική" πολιτική...

Αποσπασματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών συζήτησε χτες το αρμόδιο Διυπουργικό Οργανο. Ευθύνη στους πολίτες έριξε η υπουργός Εσωτερικών!

Την ευθύνη των πολιτών (!) επικαλέστηκε η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου,για να "εξηγήσει" την έξαρση των πυρκαγιών στη χώρα μας. Με δηλώσεις της, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διυπουργικού Οργάνου για τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, επιχείρησε να μετριάσει την ευθύνη της πολιτείας και κυρίως της εφαρμοζόμενης πολιτικής γης που "ανάβει το χέρι" των εμπρηστών, λέγοντας πως "ευθύνη έχουν και οι πολίτες"! Και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρακολουθώντας προγράμματα ολιγοήμερης εκπαίδευσης, ανάγοντας, έτσι, τον εθελοντισμό σε πολιτική δασοπυρόσβεσης.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που το κόστος σε ανθρώπινες ζωές - και μάλιστα επαγγελματιών πυροσβεστών - το περσινό καλοκαίρι, βαραίνει ακόμη τη μνήμη. Την ώρα, που αυτή και μόνο η "μνήμη" αποδεικνύει πως δεν αρκούν τα μέσα για να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά, αλλά πως πάνω απ' όλα απαιτείται ο συντονισμός, η σωστή εκπαίδευση και η αποτελεσματική οργάνωση.Κάτι, όμως, που και πάλι προσπεράστηκε από τους αρμοδίους, καθώς ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα επιτύγχανε έναν τέτοιο συντονισμό. Αντίθετα, το Διυπουργικό Οργανο επέμεινε στον εθελοντισμό, στην ευαισθησία των δήμων, αλλά και στην πρωτοβουλία των ιδιωτών, καθώς η υπουργός Εσωτερικών, στις δηλώσεις της, προέτρεψε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν Συνδέσμους για την προστασία των περιαστικών δασών. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Γεωργίας έχει περάσει τη σχετική αρμοδιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δασών στη Γραμματεία Περιαστικών Δασών, η οποία θα είναι απλά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ συντελεστών συμβούλων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστική δε των κυβερνητικών προθέσεων και... ανησυχιών, σε σχέση με την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, είναι η πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία το 1/3 περίπου των καμένων εκτάσεων έχει εξαιρεθεί από την αναδάσωση. Σε σχετικό ερώτημα για μια σειρά από κτίσματα που έχουν εμφανιστεί σε καμένες εκτάσεις, η Β. Παπανδρέου είπε πως "ευθύνη για τα κτίσματα έχουν οι νομάρχες"...

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε χτες μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών - είχαν ανακοινωθεί, μετά την έγκρισή τους από τον πρωθυπουργό, στις 8 Γενάρη - και ορισμένα προληπτικά, τα οποία έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, οι ΟΤΑ της χώρας θα πρέπει, μέχρι τέλη Μάη, να καθαρίσουν τις χωματερές και το γύρω χώρο. Απαγορεύεται, κατά τους θερινούς μήνες, η καύση των απορριμμάτων. Την ίδια περίοδο θα οργανωθούν μεικτές περιπολίες - με τη συμμετοχή του στρατού, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες ευαίσθητες περιοχές, που θα καθορίσουν τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα (ΣΝΟ). Σε περιοχές που επίσης θα καθορίσουν τα ΣΝΟ, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Επίσης, θα επεκταθούν τα πυροφυλάκια και οι κρουνοί υδροληψίας για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,λέγοντας πως θα προσληφθούν 4.000 εποχιακοί πυροσβέστες και 1.300 μόνιμοι. Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, είπε πως έχουν αγοραστεί δύο "Καναντέρ" - το ένα έχει παραληφθεί - ενώ πρόκειται να μισθωθούν άλλα δύο. Επίσης η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μίσθωση τεσσάρων πυροσβεστικών ελικοπτέρων - θα παραληφθούν στις 7 Μάη - και ενός "Ιλιούσιν". Ενώ καθιερώνεται ένα Συντονιστικό Κέντρο - υπήρχαν δύο, Δασαρχείου και Πυροσβεστικής - στο νούμερο 199. Παραπέρα, "ανοίγεται το παράθυρο" για την ιδιωτικοποίηση της αεροδασοπυρόσβεσης, καθώς, όπως είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, η εναέρια επιτήρηση θα γίνεται μέσα από την επέκταση των μισθώσεων αεροπλάνων από αερολέσχες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ