Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εκτός του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου το ΔΗΚΚΙ

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ και ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να ορίζουν εκπροσώπους τους στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο

Ενα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή και ψηφίστηκε από το λαό, όπως είναι το ΔΗΚΚΙ, τίθεται οριστικά εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)! Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Τύπου, με την οποία συμμετέχουν στην εννιαμελή σύνθεση του ΕΣΡ εκπρόσωποι μοναχά των τεσσάρων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και Συνασπισμού).

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, με την υπ' αριθμό 656/2000 απόφασή του έκρινε συνταγματικό τον τρόπο συγκρότησης του εννιαμελούς ΕΣΡ, καθώς και τη συμμετοχή μόνο των τεσσάρων πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Παράλληλα, ασχολήθηκε και για το αν μπορούν τα πολιτικά κόμματα να υποδεικνύουν τα μέλη συλλογικών διοικητικών οργάνων του κράτους. Στο ζήτημα αυτό το ΣτΕ απάντησε ότι κινείται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια η υπουργική απόφαση για διορισμό στο ΕΣΡ εκπροσώπων από τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου.

Εν κατακλείδι, με τη χτεσινή απόφαση του ΣτΕ αδικείται κατάφωρα το ΔΗΚΚΙ, αφού τίθεται οριστικά εκτός του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πάντως, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μ. Κοψίδης κατήγγειλε αυτή την τακτική του αποκλεισμού, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην εκπροσωπείται το ΔΗΚΚΙ στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με μεγάλη πλειοψηφία (μόνο πέντε δικαστές μειοψήφησαν) ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του Ε΄ Τμήματος που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη συγκρότηση του ΕΣΡ και πως τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να υποδεικνύουν τα μέλη συλλογικών διοικητικών οργάνων του κράτους.

Ειδικότερα, στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των κομμάτων στο ΕΣΡ «κατ' αναλογία προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη και μέχρι του τετάρτου σε δύναμη κόμματος, δεν είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας». Δηλαδή, το δικαστήριο αναφέρει ότι καθορίστηκε η σύνθεση του ΕΣΡ βάσει αντικειμενικού κριτηρίου και «προκειμένου να καταστεί λειτουργικός ο τρόπος της συγκρότησής του και να μη διασαλεύεται η εύρυθμη λειτουργία του, λόγω πολιτικών μεταβολών, προτίμησε την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ από σταθερό και όχι κυμαινόμενο αριθμό πολιτικών κομμάτων».

Η Ολομέλεια διευθέτησε και το ζήτημα της συμμετοχής στο ΕΣΡ ατόμων, που υποδεικνύονται από τα πολιτικά κόμματα και τους έχει «ανατεθεί από το σύνταγμα η εξυπηρέτηση της λειτουργίας του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Στο θέμα αυτό η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι στα πλαίσια της αντικειμενικής και με ίσους όρους ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση, καθώς και για τη διασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, ο νομοθέτης «έχει την ευχέρεια να προβλέψει όργανο συντιθέμενο είτε, αμιγώς, από κρατικούς λειτουργούς ή υπαλλήλους είτε από πρόσωπα προτεινόμενα από κοινωνικές ομάδες ή από πολιτικά κόμματα, τα οποία διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εκπροσώπηση των απόψεων της κοινωνίας».

Αντίθετη γνώμη είχαν πέντε σύμβουλοι επικρατείας, οι οποίοι θεωρούν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας με τη συμμετοχή στο ΕΣΡ εκπροσώπων μόνο από τα τέσσερα κόμματα. Οι μειοψηφήσαντες δικαστές θεωρούν ότι τα κόμματα θα πρέπει να εκπροσωπούνται ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ