Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρω-τάματα

Πρώτα στ' άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα ήθελαν τα Γιάννινα - και κατ' επέκταση την Ηπειρο - το 18ο αιώνα.

Ηταν τότε που η «Ηπειρος απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί πρωτοπόρα στις εθνικές μας προσπάθειες με τους δασκάλους του Γένους», όπως έλεγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο μήνυμά του προς το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο στις 26.8.1999. «Το 19ο αιώνα, όπως ανέφερε στο ίδιο μήνυμα ο πρωθυπουργός, η Ηπειρος έθεσε τα θεμέλια της ανάπτυξης του νεοελληνικού κράτους με τους εθνικούς ευεργέτες, και τον 20ό αιώνα έδωσε το παράδειγμα του παλλαϊκού αγώνα με τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1940-'41».

***

Ιδού και η ανταμοιβή που ήρθε με το μπουγιουρντί από τας Βρυξέλλας - εκεί δηλαδή που οδηγεί ο λεωφόρος της ΟΝΕ, που θέλει να «κλειδώσει» με τις εκλογές ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, η Ηπειρος είναι η πιο φτωχή ανάμεσα στις 211 περιοχές της Ευρώπης με βάση το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 1997. Το Ηπειρώτικο ΑΕΠ είναι μόλις το 43% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. (Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 66% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ).

Κάποιος θα έπρεπε να είναι τελευταίος. Το θέμα είναι ότι η Ηπειρος παίρνει αυτή τη θέση, όχι γιατί ανέβηκαν κάποιοι άλλοι, αλλά γιατί κατρακυλά η ίδια. Ετσι, με βάση τα στοιχεία του 1995, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ηπείρου ήταν το 47% του μέσου κοινοτικού - και βρισκόταν στην προτελευταία θέση.

***

Δυο χρόνια μετά - το 1997 δηλαδή - και τι δεν είχαν ακούσει οι Ηπειρώτες απ' το στόμα του Σημίτη.

Στις 30.5.1997, μιλώντας στα Γιάννινα, ο Κ. Σημίτης έλεγε: «Η επίσκεψή μου αυτή στην Ηπειρο έχει για μένα και την κυβέρνηση μια ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί την απόφασή μας να μεταβάλουμε ριζικά τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας».

Τραβώντας κατά το Δελβινάκι - την ίδια μέρα - έλεγε: «Εμείς θέλουμε, και γίνεται καθημερινά πράξη, η Ηπειρος να βρει το νέο της ρόλο, να γίνει κόμβος ανάπτυξης και ευημερίας. Με την παρουσία μας εδώ, στην επαρχία Πωγωνίου, στο Δελβινάκι, θέλουμε να εγγυηθούμε την ανορθωτική πορεία αυτού του τόπου».

Και την 1.6.1997 στα εγκαίνια του Νοσοκομείου Αρτας ο Κ. Σημίτης έλεγε: «Δουλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο της Ηπείρου, για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας. Μια νέα εποχή ελπίδας και δημιουργίας ξεκινάει για την Ηπειρο».

***

Ακόμα η Ηπειρος, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έχει την πρωτιά στην ανεργία μεταξύ των περιφερειών της χώρας, με 10,8% (από 9,6% που ήταν το 1997).

Κι όμως, όλα αυτά δεν εμπόδισαν τον Κ. Σημίτη να υποστηρίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία για την ανάπτυξη της Ηπείρου», όπως έλεγε στο μήνυμά του προς το Πανηπειρωτικό Συνέδριο.

Ε, λοιπόν, δε μένει και οι Ηπειρώτες να εκτιμήσουν δεόντως όλα τα μεγάλα τούτα τάματα στις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ