Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ηκυβέρνηση προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές στις 9 Απρίλη όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο λόγος είναι απλός: πιστεύει πως μ' αυτό τον τρόπο και τα εκβιαστικά διλήμματα που προέβαλε, θα πετύχει για το ΠΑΣΟΚ ευνοϊκότερο εκλογικό αποτέλεσμα. Συνάμα, νομίζει, πως θα μπορέσει να εξουδετερώσει κι αναχαιτίσει τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων και προοδευτικών κινημάτων, που μέρα με τη μέρα εντείνονται και επεκτείνονται. Κι ακόμα έχει στη σκέψη της, απ' ό,τι φαίνεται, πως με την προσφυγή στις κάλπες θα προλάβει τις αρνητικές γι' αυτήν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιφέρει η δράση για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου πάλης. Βέβαια όλες αυτές τις σκέψεις και προθέσεις της για πρόωρες εκλογές, τις είχε και τις καμουφλάριζε όλη την περίοδο που καλλιεργούσε την εκλογολογία επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στη ΝΔ, ενώ στην πραγματικότητα, τις επεδίωκε η ίδια. Γι' αυτό και ενίσχυε τις σχετικές φημολογίες και προετοιμαζόταν εντατικά για την προσφυγή στις κάλπες πριν λήξει η θητεία της. Μάλιστα, τώρα τελευταία, είχε αρχίσει να λειτουργεί και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της και να δίνει «εντολές» σε όλα τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, «ενωμένα σαν μια γροθιά» να προετοιμάζονται. Παράλληλα, έχει εντείνει την «παροχολογία» προς κάθε κατεύθυνση και έχει αυξήσει τη ρουσφετολογία. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στις δημόσιες ομιλίες τους, ακολουθώντας την τακτική παραπλάνησης του λαού, πασχίζουν να εξωραΐσουν την κατάσταση της χώρας, κρατώντας «ένοχη σιωπή» για τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχοαγροτών και των μικροεπαγγελματιών.

Με στόμφο και υποκρισία διατυμπανίζουν καθημερινά πως «η οικονομία πάει καλά», αλλά ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, με το υπεροπτικό ύφος του, δεν ξεκαθαρίζει για ποιους. Κι αποκρύπτει πως «μόνο για το 1997 τα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων είχαν φτάσει τα 400 δισ. και πάνω, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η ανεργία είχε ξεπεράσει το 13% και πως από τα αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου 200.000».

«Κι ακόμα πασκίζουν να δώσουν μια ψεύτικη εικόνα για το 2004 και να βάλουν την Ελλάδα ανάμεσα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου («Ριζοσπάστης» 10.10.99). Και αυτό το κάνουν αυθαίρετα δίχως να αναφερθούν στους δείχτες της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής που τους διαψεύδουν. Από κοντά μ' αυτά τα παραπλανητικά στοιχεία, έρχεται και η απατηλή συνθηματολογία τους με το «μεγενθυτικό φακό» να παρουσιάζει πως η κυβέρνηση εργάζεται για το λαό και τους εργαζόμενους. Μάλιστα ο κ. πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κατά κόρον το σύνθημα: «Πρώτα η Ελλάδα», «Πρώτα ο πολίτης». Ομως ξεχνάει πως η κυβέρνηση για τον πολίτη έχει τα ΜΑΤ, που «περιποιούνται βάναυσα» τους φτωχοσυνταξιούχους, όταν διαμαρτύρονται για τις συντάξεις πείνας, τους μαθητές και καθηγητές που ζητάνε μια άλλη Παιδεία, και όχι αυτή της «μεταρρύθμισης» και τους αγρότες που τους σέρνει στα αγροτοδικεία.

Και για όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της η κυβέρνηση πέρα από τους ηγέτες της ΕΕ που την «εξυμνούν», απόχτησε και ορισμένους «κλακαδόρους» στη χώρα μας από την αντίπαλη παράταξη όπως π.χ. τον κ. Κοντογιαννόπουλο, τον κ. Μάνο, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ανδριανόπουλο («Ριζοσπάστης» 17.10.99).

Οελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλα τα λαϊκά στρώματα που νιώθουν «έντονα στο πετσί τους» τη «σοσιαλιστική πολιτική» της κυβέρνησης Σημίτη, με την ψήφο τους, πρέπει να δώσουν την απάντηση συρρικνώνοντας το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ.

Ασχετα σε ποια κομματική παράταξη ανήκουν και ποια είναι η πολιτική και ιδεολογική τοποθέτησή τους, πρέπει, πριν φτάσουν μπροστά στην κάλπη, να έχουν συνειδητοποιήσει πως το συμφέρον τους επιβάλλει να ρίξουν την ψήφο τους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που τους εκπροσωπεί και τους εκφράζει και που δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ.

Αυτή τη φορά, το απαιτεί η ιστορική αναγκαιότητα, τα λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν μαζί με τους κομμουνιστές σ' ένα ενιαίο μέτωπο πάλης και με την ψήφο τους να ανατρέψουν το «σκηνικό του διπολισμού» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Με τη συγκέντρωση των ψήφων στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ «θα δρομολογηθεί πιο δυναμικά και σταθερά η πορεία για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και θα εκφραστεί καθαρά η ρήξη με την πολιτική που συμφέρει τα μονοπώλια και το χρηματιστικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο και εξυπηρετεί τους μιλιταριστικούς στόχους του ΝΑΤΟ».(«Ριζοσπάστης» 25.1.2000).

Η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ και η εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού εδρών, θα αποκλείσει τη δυνατότητα δημιουργίας κάθε επικίνδυνης κεντροδεξιάς ή κεντροαριστερής συνεργασίας και θα αποτελέσει τη μοναδική εγγύηση για την αντιμετώπιση της δεξιάς πολιτικής των αστικών κομμάτων μέσα και έξω από τη Βουλή.

Σ' αυτές τις εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος με αίσθημα ταξικής ευθύνης πρέπει να γίνει ο αποτελεσματικός συντελεστής για μια άλλη εξουσία, που με την πολιτική της θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των εργαζομένων, του λαού και τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κλείνοντας το δρόμο στις ξένες επεμβάσεις.


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ