Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Είμαστε υπάκουοι στην ΟΝΕ. Ψηφίστε μας!

Οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα, στις 9 Απρίλη, για να διασφαλιστεί , κατά τα λεγόμενα Σημίτη,ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει «χωρίς αλλαγές πορείας» και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ...

Με ένα διάγγελμα που μόνο κατ' επίφαση απευθυνόταν στον ελληνικό λαό - στην ουσία απευθυνόταν στους «εταίρους» της ΕΕ και την εγχώρια πλουτοκρατία - ο Κ. Σημίτης ανήγγειλε χτες ότι η 9η Απρίλη θα είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν πρόωρα, διότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει οι «εταίροι» να μην έχουν καμία αμφιβολία, να... σιγουρευτούν το συντομότερο ότι η χώρα θα πορευτεί απαρέγκλιτα στη λογική του «μονόδρομου» και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ!

Στα 19 λεπτά που διήρκεσε το διάγγελμα του κ.Σημίτη - διάστημα κατά το οποίο οι τζογαδόροι του Χρηματιστηρίου εκτίναξαν το δείκτη μέχρι και 4% πάνω από την προηγούμενη συνεδρίαση, ώστε να στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα - μέσα σε αυτό το διάστημα δε θα ήταν υπερβολή αν σημειώναμε ότι δόθηκαν όλοι οι δυνατοί «όρκοι πίστης» προς την ολιγαρχία, μαζί με τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις - εκ μέρους του πρωθυπουργού - πως το ΠΑΣΟΚ και η δική του κυβέρνηση είναι οι πλέον αυθεντικοί και πρόθυμοι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής και κυρίως οι πλέον ικανοί να τη συνεχίσουν στο διηνεκές!

Αν δε γίνουν εκλογές, ώστε να υπάρξει μια κυβέρνηση με «νωπή» λαϊκή εντολή για να χειριστεί το θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ και της «διαπραγμάτευσης» που θα ακολουθήσει μετά την αίτηση ένταξης (8 Μάρτη), τότε «θα πλανάται ταυτόχρονα στους εταίρους μας η αμφιβολία για το εάν η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά θα εφαρμοστεί πράγματι απαρέγκλιτα» (!), είπε ο πρωθυπουργός, επεξηγώντας την απόφασή του. Ηδη πριν λίγο είχε δώσει τα σχετικά διαπιστευτήρια: «Η αντιπολίτευση αμφισβητεί συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε υποκριτικά ο Κ. Σημίτης, θέλοντας να επισημάνει ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι το πρώτο το κόμμα εκείνο που θέλει (και μάλιστα... το θέλει «αναμφισβήτητα») να υπηρετήσει μέχρι κεραίας τις εντολές της ολιγαρχίας. Επομένως τόσο οι «εταίροι» όσο και οι εγχώριοι μεγαλοσχήμονες ας μην έχουν κανένα δίλημμα: Το κόμμα σας είναι το ΠΑΣΟΚ, ήταν σαν να τους έλεγε ο κ. Σημίτης...

Οσον αφορά τη διαδικασία και τους χρόνους που θα ακολουθηθούν μέχρι την 9η Απρίλη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η τυπική προκήρυξη των εκλογών θα γίνει στις 11 Μάρτη - αμέσως μετά την ορκωμοσία του Κ. Στεφανόπουλου - και αυτό το εμφάνισε ως ένδειξη σεβασμού προς τους θεσμούς. «Πρώτο μέλημά μου ήταν και είναι να διαφυλάξω το κύρος των θεσμών και των προσώπων που τους εκπροσωπούν», όπως δήλωσε... Χαρακτήρισε σαν «κλείδωμα» της ΟΝΕ (σ. σ.: η ΟΝΕ είναι το δεύτερο «μέλημά του», διαβεβαίωσε) τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση για την ένταξη της Ελλάδας. Την ένταξη, δε, στην ΟΝΕ την παρουσίασε ως «αδιαμφισβήτητη».

Ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την απόφασή του για πρόωρες εκλογές (σ. σ.: είχε ενημερώσει πριν τον Κ. Στεφανόπουλο γι' αυτή την απόφαση) ήταν αφ' ενός ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να «χειριστεί τη διαπραγμάτευση» που θα ακολουθήσει μετά την αίτηση ένταξης και αφ' ετέρου ότι αυτή η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις «προοπτικές» για τη «μετά την ΟΝΕ εποχή». «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι σαφές: Αφορά την ένταξη και τη μετά την ένταξη εποχή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εχει ιδιαίτερη αξία να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις Σημίτη, εκείνος που πρώτος έσπευσε δημοσίως να τον επευφημήσει ήταν ο πρώην υπουργός της ΝΔ, ο Β.Κοντογιαννόπουλος... Μεταξύ των συνεννοήσεων που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν και εκείνη, προχτές το βράδυ, με τον Α. Τσοχατζόπουλο. Ο τελευταίος, όπως άφηναν να διαρρεύσει συνεργάτες του, απάντησε στον Κ. Σημίτη πως όποιος παίρνει την ευθύνη για πρόωρες εκλογές, πληρώνει και το λογαριασμό... Δείγμα πως ο υπουργός θυμήθηκε για λίγο και το ρόλο του ως... δελφίνος. Τέλος, σήμερα αρχίζει η διήμερη συνδιάσκεψη θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που βεβαίως θα αποτελέσει μια ειδικά επιμελημένη προεκλογική φιέστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ