Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχία πίσω από τη «νίκη»

Σε αγώνα δρόμου με φανερά τα σημάδια της ανησυχίας πίσω από τη μάσκα του εν δυνάμει νικητή των εκλογών, αποδύεται η ηγεσία της ΝΔ, με σκοπό αφ' ενός να μη χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων των πρώτων ημερών και αφ' ετέρου να ολοκληρώσει έγκαιρα τις προετοιμασίες για την εκλογική μάχη. Παρ' όλο που, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του κόμματος, δεν αιφνιδιάστηκε, ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν πάντα κάποιες «ελπίδες» ότι οι εκλογές δε θα γίνουν τον Απρίλη, με αποτέλεσμα να έχουν καθυστερήσει μια σειρά οργανωτικών ζητημάτων (κατάρτιση ψηφοδελτίων, διαφημιστική καμπάνια, κ.ά). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κανείς δεν υποστήριζε στα σοβαρά ότι είναι το «φαβορί» για τις εκλογές της 9ης Απρίλη.

Από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για το συνέδριο των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την αναμενόμενη και αναγκαστική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του Κ. Σημίτη, αλλά απέφυγε να προεξοφλήσει νίκη του κόμματός του. Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί προανήγγειλε πρόωρες εκλογές και μάλιστα δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή τους και μάλιστα για τους ίδιους λόγους τους οποίους πριν από λίγο καιρό επικαλούνταν για την ανάγκη ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, ο Κ. Σημίτης δίνει, επιτέλους, την ευκαιρία να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την πορεία της χώρας στη νέα εποχή. «Η χώρα μπαίνει σήμερα στο δρόμο για μία νέα προοπτική, για ένα νέο ξεκίνημα». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι «είμαστε πανέτοιμοι και έχουμε προσαρμόσει κατάλληλα το πρόγραμμά μας, γιατί θεωρούσαμε δεδομένη την απόφαση του πρωθυπουργού», η οποία, όπως είπε, «ήταν απόφαση άλλων που την επέβαλαν στον πρωθυπουργό». Επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα υπεροχής είπε ότι η ΝΔ «πέτυχε δύο στα δύο, και πρόεδρο επέβαλε και το αίτημά της για πρόωρες εκλογές». Περισσότερο σαφής η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «η απόφαση ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που η ΕΕ απαίτησε νέους, βαρείς, όρους οικονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών υψηλού πολιτικού κόστους». Αλλα στελέχη της ΝΔ (Μαριέττα Γιαννάκου -Γ. Αλογοσκούφης) επιχείρησαν να πλήξουν τους λόγους που επικαλέστηκε ο Κ. Σημίτης για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΟΝΕ είναι τυπικού χαρακτήρα και τα πάντα ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο δημιουργεί στην ηγεσία της ΝΔ η στάση του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την ερχόμενη εβδομάδα. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της προσχώρησης των Στ. Μάνου και Α. Ανδριανόπουλου, ενώ ο Γ. Σουφλιάς με χθεσινή του δήλωση επαναβεβαίωσε ότι δε θα πολιτευτεί στις εκλογές του Απρίλη, τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Ο Στ. Μάνος σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι η απόφαση του Κ. Σημίτη για πρόωρες εκλογές παραβιάζει το Σύνταγμα και εκφράζει την ελπίδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί την παραβίαση του Συντάγματος. Πληροφορίες από συνεργάτες του ανέφεραν ότι αν υπάρξει προγραμματική συμφωνία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ οι «Φιλελεύθεροι» θα κατέβουν αυτόνομα. Το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο σχεδιάζεται να αποτελέσει το μοχλό για την επάνοδο ορισμένων στελεχών της παράταξης, επισπεύδεται και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές ή στα μέσα του Μάρτη, αντί για 31 Μάρτη -2 Απρίλη που είχε προγραμματιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ