Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ
Μετά τις εκλογές τα «σπουδαία»

Δεν απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση για διμερή διάλογο για ΜΟΕ στο Αιγαίο

«αγάπες» και λουλούδια...

Associated Press

«αγάπες» και λουλούδια...
Τα «σπουδαία» γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή ο διμερής διάλογος για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο σε πρώτη φάση, θα αρχίσουν να διαδραματίζονται μετά τις ελληνικές εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε την αναμενόμενη «κατανόηση» για τη «χρονοτριβή», αφού άλλωστε η πρόταση που είχε παρουσιάσει στην Αγκυρα, δεν απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε γι' αυτό το θέμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο συνάδελφό του, μετά τις υπογραφές των πέντε συμφωνιών για «θέματα χαμηλής πολιτικής», είπε: «Πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η τουρκική πλευρά για ΜΟΕ στο Αιγαίο είναι θετικές». Πρόσθεσε, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως «υπάρχει ισχυρή βάση, οι συμφωνίες του 1988 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών Παπούλια και Γιλμάζ». Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι έγιναν συζητήσεις και υποβλήθηκαν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν οι δύο χώρες αυτή τη διαδικασία.

Απ' ό,τι φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, πολύ προσεκτικά και μεθοδικά, προετοιμάζουν το «επόμενο» και ουσιαστικότερο βήμα της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», το οποίο δε θα είναι άλλο από την προσέλευση σε μια διαδικασία διαλόγου για τα μείζονα θέματα, δηλαδή για τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συναντήσεις και δημόσιες σχέσεις

Κατά τα άλλα, χτες η μέρα του κ. Τζεμ, ήταν «γεμάτη» συναντήσεις και φιλοφρονήσεις. Η μέρα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο Ι. Τζεμ είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και υπέγραψε μαζί με τον Ελληνα συνάδελφό του πέντε ακόμη συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής. Αμέσως μετά, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Κ. Σημίτης προς τιμήν των Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που συμμετέχουν στη «Συνδιάσκεψη του Ζαππείου», με στόχο, τελικά, να βοηθήσουν τη διαδικασία της προσέγγισης που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Το βράδυ ο Ι. Τζεμ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γ. Παπανδρέου. Στο δείπνο έγινε προσπάθεια από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών να προσκληθούν σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι το υπουργείο θεωρεί ότι στηρίζουν την προσπάθεια της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και να αποκλειστούν όσοι το υπουργικό γραφείο θεωρεί ότι στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή την πολιτική. Βέβαια, και για τις δύο «κατηγορίες», στις οποίες τοποθετεί το γραφείο του υπουργού τους δημοσιογράφους, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο «άλλοθι».

Παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει χτες το απόγευμα και μία ακόμη συνάντηση, λίγο ενοχλητική για την Αθήνα. Τον επισκέφτηκαν στο ξενοδοχείο του οι δύο ψευτομουφτήδες και οι τρεις Ελληνες μουσουλμάνοι βουλευτές.

Από τις «εκδηλώσεις» στις οποίες συμμετείχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αξίζει να επισημανθεί η δεξίωση την οποία παρέθεσε ο Κ. Σημίτης για τους Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους. Πολλοί από αυτούς, κυρίως από την τουρκική πλευρά, «ντύθηκαν» περιστέρια της ειρήνης και κανένας από όλους αυτούς, ούτε Ελληνας ούτε Τούρκος, δε φαίνεται να νοιάζεται για τις διώξεις και τις φυλακίσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί τους στην Τουρκία. Τα ξεχνούν όλα αυτά και άκουσαν με ευχαρίστηση τα λόγια του πρωθυπουργού, που ανάμεσα στα άλλα τους είπε: «Εσείς καλλιεργείται τη φιλία ή την εχθρότητα ανάμεσα στους λαούς, την εμπιστοσύνη ή την καχυποψία (...) ο δημοσιογράφος, είπε ο Κ.Σημίτης, είναι φορέας της είδησης, του σχολίου, της ερμηνείας των γεγονότων. Κατά συνέπεια, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός και τον άκουσαν ικανοποιημένοι και οι Ελληνες δημοσιογράφοι, ο δημοσιογράφος μπορεί πάντοτε να επιδράσει στο δημοσιογραφικό αποτέλεσμα», εννοώντας ασφαλώς ότι αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι προς όφελος της πολιτικής της «προσέγγισης» που προωθεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ