Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Συγκεντρώσεις συμπαράστασης και καταδίκης σε όλη τη χώρα

Συλλαλητήρια και πικετοφορίες διοργανώνονται το επόμενο διάστημα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, ενώ εντείνεται η δράση των ΚΟ του ΚΚΕ για την αύξηση τη κυκλοφορίας του «Ρ», που θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στην επιχειρούμενη φίμωσή του από την κυβέρνηση

«Ξεδιπλώνονται» σε όλη τη χώρα πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση «φίμωσης» του «Ριζοσπάστη». Ο ελληνικός λαός, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην εφημερίδα, καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη νέα πολιτική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της, με φυσικό αυτουργό τον υπουργό Δικαιοσύνης και ηθικό συνολικά την κυβέρνηση. Στέλνει σαφέστατο μήνυμα ότι θα υπερασπίσει την εφημερίδα και κατά συνέπεια την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, στην άσκηση πολιτικής κριτικής, ότι θα υπερασπίσει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Στην Αθήνα

Με πυρετώδεις ρυθμούς, οι κομμουνιστές και φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ στο Λεκανοπέδιο προετοιμάζουν το συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7 το βράδυ, στο Πεδίον του Αρεως.

Οι κάτοικοι της Αττικής καλούνται με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο να εκφράσουν και έμπρακτα την ήδη εκφρασμένη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο «Ρ», να καταδικάσουν και με αυτόν τον τρόπο τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον οποίο η κυβερνητική πρακτική σπρώχνει τη χώρα. Καλούνται, ταυτόχρονα, να υπερασπίσουν τα δικά τους δικαιώματα και τις δικές τους ελευθερίες, που πρώτα και κύρια θα πληγούν, εάν περάσει η επίθεση εναντίον του «Ριζοσπάστη».

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της επίθεσης, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ, διοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη οι Κομματικές Οργανώσεις Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία του Δημαρχείου Σταυρούπολης. Με ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Σταυρούπολης καλούν το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά και να απαιτήσει να σταματήσει η δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη». Να αποσυρθούν άμεσα οι μηνύσεις και η αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στη Θεσσαλία

Πικετοφορίες συμπαράστασης στο «Ρ» και καταδίκης της εναντίον του δίωξης, διοργανώνονται και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ.

Ετσι, την ερχόμενη Τετάρτη, θα γίνει στη Λάρισα και την Πέμπτη στο Βόλο και τα Τρίκαλα.

Με ανακοινώσεις τους, οι ΝΕ Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων του ΚΚΕ καλούν την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τη νεολαία και τους κοινωνικούς φορείς να καταδικάσουν αυτή την κυβερνητική επίθεση εναντίον του «Ριζοσπάστη», εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην εφημερίδα, που επί οκτώ δεκαετίες εκφράζει και παλεύει για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Προειδοποιούν δε ότι η επίθεση θα αποκρουστεί από τους κομμουνιστές και συνολικά από τον ελληνικό λαό.

Στη Δυτική Πελοπόννησο

Με μαχητικά συλλαλητήρια απαντούν οι κομμουνιστές και ο λαός της Δυτικής Πελοποννήσου στην απαράδεκτη και φασιστικής εμπνεύσεως δίωξη εναντίον του «Ρ», αλλά και με ένταση της δράσης τους για τη διάδοση της εφημερίδας και την αύξηση της κυκλοφορίας της. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΠ Δυτικής Πελοποννήσου βάζει στόχο στην εξόρμηση της Κυριακής 6 Φλεβάρη να αυξηθεί η κυκλοφορία της εφημερίδας κατά 30 με 40%, ενώ το επόμενο διάστημα η μάχη της κυκλοφορίας θα κλιμακωθεί.

Τις επόμενες μέρες, διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις: Στη Ζάκυνθο: Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. από τα γραφεία της ΝΕ Ζακύνθου. Στην Πάτρα: Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στον Πύργο: Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πύργου. Στο Αίγιο: Την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών. Στο Ληξούρι: Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο. Στο Αργοστόλι: Το Σάββατο 12 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου.

Στην Ανατολική Πελοπόννησο

Και στην Ανατολική Πελοπόννησο προετοιμάζονται μια σειρά εκδηλώσεις συμπαράστασης στο «Ρ». Στην Καλαμάτα στις 10/2, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Στην Τρίπολη στις 10/2, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και στο Ναύπλιο, στις 10/2, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Επίσης, στην Κόρινθο, με απόφαση της ΝΕ του ΚΚΕ, ετοιμάζεται πικετοφορία συμπαράστασης στο «Ρ», την ερχόμενη Τρίτη, στις 5.30 το απόγευμα, μπροστά στα γραφεία της.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η δίωξη κατά της εφημερίδας είναι συνέχεια των "αγροτοδικείων", του Ιδιώνυμου για την παιδεία, των "μαθητοδικείων", των διώξεων των ξένων εργατών, του ατομικού φακελώματος και της αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων με τα ΜΑΤ. Είναι μια πρόβα για την ολομέτωπη επίθεση κατά του λαϊκού κινήματος. Είναι μια δίωξη εκδίκησης γιατί η κυβέρνηση και η αστική τάξη δεν κατάφεραν να αποκόψουν τους κομμουνιστές από τις δοκιμασμένες διαχρονικές αρχές και αξίες. Είναι μια προσπάθεια, για να μπουν, όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά ο ανυπότακτος λαός στο γύψο, προκειμένου να δρομολογηθούν στην πατρίδα μας ακόμα πιο στυγνά και απάνθρωπα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι προετοιμασία του εδάφους για να σιωπήσει ο λαός μπροστά στην υλοποίηση των σχεδίων για τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, την Κύπρο».

Τέλος, η ΝΕ καλεί «την εργατική τάξη του νομού, τους μικρομεσαίους αγρότες, ΕΒΕ, τη νεολαία, τα σωματεία, τους κοινωνικούς φορείς να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην εφημερίδα, που επί οκτώ δεκαετίες εκφράζει τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα» και ακόμα καλεί «τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, κάθε δημοκρατικό και καλής θέλησης πολίτη του νομού να συμμετάσχει στην πικετοφορία».

Στο Ηράκλειο

Σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δίωξη εναντίον του «Ρ» διοργανώνει και η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί πανεξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου σε όλες τις συνοικίες και τα χωριά του νομού. Την Πέμπτη, 10/2, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Λιονταριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ