Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενεργότερη ανάμειξη ζητάει η ΕΕ

Την ενεργότερη ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Υπουργών και ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας της κοινότητας, Χαβιέ Σολάνα.

Σε συνάντηση που είχε χτες με διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία του νέου έτους αλλά και της ανάληψης των νέων του καθηκόντων, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε τόσο στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όσο και στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χ. Σολάνα χαιρέτισε και χαρακτήρισε θετικό γεγονός τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Γενεύης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει και αυτή τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Χ. Σολάνα αιτιολόγησε την ανάγκη μεγαλύτερης ανάμειξης της ΕΕ λέγοντας ότι «η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και κατά συνέπεια η Ενωση έχει κάθε λόγο να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».

Στον τρίτο γύρο το «πάρε - δώσε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών εξελίσσεται με τον τρόπο που αναμενόταν. Σε συνέντευξή του στο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου, «Ελ Τζι Αρ», ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι ουδείς ανέμενε πως ο Ραούφ Ντενκτάς θα άλλαζε τη στάση του από τη μια στιγμή στην άλλη.

Προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Μ. Παπαπέτρου, είναι να διατηρηθεί η διαδικασία μέχρι τον τρίτο γύρο, όπου θα γίνει το «πάρε - δώσε», κατά την έκφρασή του, και θα υποβληθούν εισηγήσεις από τα Ηνωμένα Εθνη και τους τρίτους παρατηρητές. Απαντώντας σε ερώτηση ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι, όπως φαίνεται, ο Ντενκτάς άλλα λέει δημοσίως και άλλα συζητά με τον Ντε Σότο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ