Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στα πλαίσια της δέσμευσης που ανέλαβε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της Εθνικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις στις 7 του Φλεβάρη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας έκανε Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέρχεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου της Γερμανίας από την Τράπεζα της Ελλάδας το 1943.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι παρόλο που πολλές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων έχουν επιβεβαιώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται Ελληνες πολίτες, ως θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Ούτε έχει γίνει η αποπληρωμή του δανείου της Γερμανίας στην Τράπεζα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ο Στρατής Κόρακας ρωτάει το Συμβούλιο της ΕΕ αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δοθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις στα θύματα του φασιστικού πολέμου και να επιστραφούν τα κατοχικά δάνεια, και υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψε η Γερμανία για την αποζημίωση των εργαζομένων καταναγκαστικά στις γερμανικές βιομηχανίες ύψους 10 δισ. μάρκων. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι μετά την ενοποίηση γης Γερμανίας δεν ισχύει ούτε ο τυπικός λόγος που προέβαλε η Γερμανία για την ικανοποίηση των παραπάνω νόμιμων και καθόλα βάσιμων διεκδικήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ