Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωμοί εκβιασμοί των «δεκαπέντε» για το λαό της Γιουγκοσλαβίας
  • Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
  • Εντείνουν τα μέτρα για να πετύχουν την ανατροπή Μιλόσεβιτς
  • Πρωταγωνιστεί η ελληνική κυβέρνηση στον εκβιασμό

Ο,τι δεν κατάφεραν με τους βομβαρδισμούς, οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές προσπαθούν τώρα με απαράδεκτους εκβιασμούς να υποτάξουν το φρόνημα του γιουγκοσλαβικού λαού
Ο,τι δεν κατάφεραν με τους βομβαρδισμούς, οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές προσπαθούν τώρα με απαράδεκτους εκβιασμούς να υποτάξουν το φρόνημα του γιουγκοσλαβικού λαού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Μετά από αμερικανική εντολή, Βρετανία, Ολλανδία και (...) Ελλάδα επέβαλαν στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την κλιμάκωση των πιέσεων κατά του Βελιγραδίου, με «στόχο το καθεστώς Μιλόσεβιτς» (Γ. Παπανδρέου), αποφασίζοντας προσωρινή εξάμηνη «αναστολή» απαγόρευσης αεροπορικών πτήσεων από και προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ), αλλά «διεύρυνση» όλων των υπολοίπων οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, επειδή, δήθεν, «το πρότεινε η σερβική αντιπολίτευση». Ταυτόχρονα, ο στρατοκράτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα πρότεινε «διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στο Κόσσοβο». Αντίθετα, το Συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν είχε να πει τίποτα όσον αφορά την ακροδεξιά εκτροπή στην Αυστρία, επιβεβαιώνοντας ότι οι αρχικές υστερικές αντιδράσεις δεν ήταν παρά άλλοθι πολιτικής εκμετάλλευσης. Και πράγματι, το «ζήτημα Χάιντερ» χρησιμοποιήθηκε απ' όλους για να δικαιολογήσει τη δήθεν «ανάγκη σταθερών και απαρέγκλιτων αρχών», που θα πρέπει να διέπουν την αυταρχική πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ, που θα «διαπραγματευτεί» και θα αποφασίσει «εντός του 2000», η Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ), η οποία άρχισε χτες τις εργασίες της σε υπουργικό επίπεδο.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, δεν αισθάνθηκε καμία (...) τύψη, εγκρίνοντας χτες τη συγχώνευση δύο μεγάλων εταιριών παραγωγής και επεξεργασίας χαρτιού, της αυστριακής «Neusiedler AG», θυγατρικής της πολυεθνικής πρώτων υλών «Anglo American plc» και της ισραηλινής «Israeli Paper Mill Ltd», που, με έδρα το Ισραήλ, τροφοδοτεί με χαρτί ολόκληρη τη Μ. Ανατολή. Αλλο η προπαγάνδα και άλλο οι μπίζνες.

Οσον αφορά τη ΔΔ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ιταλός Ρ. Πρόντι απείλησε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία πολιτικής αναθεώρησης της ΕΕ», εξαιτίας δήθεν της διεύρυνσης και της ένταξης νέων κρατών - μελών, ο αρμόδιος επίτροπος Γάλλος Μ. Μπαρνιέ πρότεινε να αποφασίζει το μηνιαίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, με ειδική πλειοψηφία, για επιτήρηση και τιμωρία «οποιασδήποτε διάκρισης στη βάση φύλου, ράτσας, εθνικής προέλευσης, θρησκείας, πολιτικών απόψεων, ειδικών συμπεριφοράς», ενώ οι 15 ΥΠΕΞ αποφάσισαν έναρξη της ΔΔ με «ανοιχτή ατζέντα θεμάτων» προς αναθεώρηση. Πρόκειται για ανατροπή της σχετικής «εντολής» του Αμστερνταμ (1997), που έκανε λόγο για «περιορισμένη» πολιτική αναθεώρηση.

Το χτεσινό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» και για την εγκατάσταση όλων των νέων πολιτικο-στρατιωτικών μηχανισμών που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες, προωθώντας τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ στα πλαίσια της «σταδιακής αφομοίωσης» της πρώην Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Η Τουρκία, «υποψήφιο κράτος - μέλος της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952», ζήτησε επίσης χτες να συμμετάσχει «μέχρι το 2003», με 3.000 κομάντος, στην «ευρωπαϊκή» Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) 60.000 στρατιωτών, που θα αποτελεί το μηχανισμό επέμβασης της ΕΕ «στα πλαίσια του ΝΑΤΟ».

«Στόχος το καθεστώς Μιλόσεβιτς»

Μετά από αίτημα της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της (...) Ελλάδας, το Συμβούλιο των 15 ΥΠΕΞ επανήλθε χτες, μετά από κάποιο καιρό, στο προσφιλές «ζήτημα Μιλόσεβιτς», προβάλλοντας δήθεν ως δικαιολογία τα «αιτήματα της σερβικής αντιπολίτευσης. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «το Συμβούλιο έδωσε γενική εντολή προς την Κομισιόν, για προτάσεις κυρώσεων, όχι στη βάση αλλαγής των μέτρων, αλλά της αποτελεσματικότητας». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν απέκρυψε ότι η ΕΕ στοχεύει «στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις κυρώσεις στον απλό Σέρβο πολίτη και τη γύρω περιοχή, με σαφή διαφοροποίηση προς το καθεστώς Μιλόσεβιτς», αφού «στόχος της ΕΕ είναι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα στη Σερβία». Οπως ομολόγησε δημόσια ο Γ. Παπανδρέου, η χτεσινή πρωτοβουλία ούτε αποκλειστικά «ελληνική» ήταν, αλλά ούτε καν, «ευρωπαϊκή», αφού ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε «εκτεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μ. Ολμπράιτ, την Κυριακή το βράδυ», ενώ ανάλογες (...) «επικοινωνίες» υπήρξαν και για τους ομολόγους του, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, που προώθησαν το ζήτημα εδώ και εβδομάδες.

Η απόφαση της ΕΕ, με άλλοθι την εξάμηνη, όχι άρση, αλλά «αναστολή» των κυρώσεων μόνο για τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την ΟΔΓ, προχωρεί σε κλιμάκωση των πολιτικο-οικονομικών πιέσεων κατά του Βελιγραδίου. Ετσι, «διευρύνεται η λίστα ανεπιθυμήτων του καθεστώτος Μιλόσεβιτς», αφού αυξάνεται ο αριθμός των Σέρβων αξιωματούχων που βρίσκονται σε διεθνή αποκλεισμό, πολιτικό, οικονομικό και προσωπικό. Για τον αποκλεισμό της ΟΔΓ σε πετρέλαιο και ενεργειακά προϊόντα εκφράστηκε, απλά, η «αισιοδοξία» ότι «ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Σερβίας θα αναθεωρήσουμε και τις σχετικές κυρώσεις» (Γ. Παπανδρέου). Αντίθετα, για το Μαυροβούνιο, που αποτελεί μέρος της ΟΔΓ, όχι μόνο υπήρξε διακριτική μεταχείριση, με στόχο την ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων, αλλά η ΕΕ προτείνει «ενίσχυση του προϋπολογισμού, της οικονομίας και του εμπορίου» της συνομόσπονδης, με τη Σερβία, γιουγκοσλαβικής χώρας.

Για τον καθαρισμό του Δούναβη, «εξετάζεται» η περίπτωση από την Κομισιόν, αλλά μόνο με χρηματοδότηση από δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για το Κόσσοβο, ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα απαίτησε «διπλασιασμό της αστυνόμευσης». Ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με τη «μεγαλύτερη αστυνόμευση» και εξέφρασε «φόβους για εθνικές συγκρούσεις», κάνοντας λόγο και για «παράπλευρη μαφία, που ελέγχει το καθεστώς στο Κόσσοβο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ