Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Μένουν κάτι λιγότερο από οκτώ εβδομάδες, από την ημέρα που ο «κυρίαρχος λαός» θα πάει στην κάλπη να ψηφίσει, για να εκφράσει το «ύψιστο» δικαίωμά του, όπως ορισμένοι - ανάμεσά τους και αυτοί που ασελγούν πάνω σ' αυτό το δικαίωμα - υποκριτικά αρέσκονται να λένε. Η διαδρομή αυτή του πολίτη προς τις κάλπες μοιάζει να είναι μέσω μιας ζούγκλας της ενημέρωσης στρωμένης με νάρκες προπαγάνδας από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς συντήρησης του συστήματος. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καλείται ο πολίτης - ψηφοφόρος να κρίνει και να αποφασίσει. Ουσιαστικά δηλαδή, οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της πληροφόρησης, εκ των πραγμάτων, οδηγούν σε κατάργηση και ακύρωση της αρχής της «λαϊκής κυριαρχίας», καθώς νοθεύεται με βάναυσο και βίαιο τρόπο η λαϊκή βούληση στη διαδικασία της διαμόρφωσής της και, κατά συνέπεια, η έκφρασή της υπό τη μορφή ψήφου.

Συνεπώς, δεν μπορεί παρά να είναι βασικό κριτήριο της ψήφου του λαού το δικαίωμα στην ενημέρωση, αφού χωρίς αυτό ακυρώνεται η ίδια η εκλογική διαδικασία και πώς το κάθε κόμμα αντιπαλεύει αυτήν την κατάσταση. Εξάλλου, η στάση των κομμάτων στο δικαίωμα αυτό αποτελεί δείγμα γραφής του σεβασμού τους απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και δείκτη του κατά πόσο θέλουν πολίτες ενεργούς και σκεπτόμενους μαχητές των δικαιωμάτων τους ή παθητικούς καταναλωτές και όργανα της κυρίαρχης προπαγάνδας. Είναι γεγονός, βέβαια, πως το δικαίωμα στην ενημέρωση, όπως και τα άλλα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τελεί υπό περιορισμόν και τα όρια άσκησής του καθορίζονται κάθε φορά από τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και τους συσχετισμούς δύναμης που υπάρχουν. Σε συνθήκες, όμως, προεκλογικής περιόδου εξαντλεί τα όριά του, ιδιαίτερα δε τώρα, στην παρούσα φάση, μπροστά στις εκλογές της 9ης Απρίλη, το κακό έχει παραγίνει. Ταυτόχρονα όμως, παρέχεται η δυνατότητα αποκάλυψης αυτού του σκηνικού στα μάτια του λαού.

***

Στις σημερινές συνθήκες, όπου η κοινή γνώμη, τα πλατύτερα λαϊκά στρώματα, διαμορφώνουν άμεσα και ταχύτατα άποψη από την ελεγχόμενη πληροφόρηση που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η πίεση που ασκείται γίνεται ασφυκτική και τα περιθώρια αμφισβήτησης όλο και πιο περιορισμένα. Οι δυνάμεις του δικομματισμού, με κυρίαρχο τον κυβερνητικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και με κομπάρσο τη ΝΔ, παραβιάζουν καθημερινά βασικές αρχές διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα σε βάρος των άλλων κομμάτων, ώστε να λειτουργήσει το δικομματικό πολιτικό σύστημα ευνοϊκά και για τους δύο πόλους του.

Στη θέση των αρχών της ισότητας όλων ενώπιον της κάλπης και της μη νόθευσης της λαϊκής κυριαρχίας, μπαίνει η αρχή του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Ο λαός καλείται να διαμορφώσει άποψη, μέσα σε κλίμα παραπλανητικών διακηρύξεων με τις οποίες βομβαρδίζεται. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ασύστολα από την κυβέρνηση ο κρατικός μηχανισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος, και η προπαγάνδα που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες, μέσα από την οποία εξωραΐζεται η πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Υπό τις συνθήκες αυτές, του ασφυκτικού καθεστώτος ελέγχου της πληροφόρησης από την πλουτοκρατία, η άλλη άποψη υπάρχει μόνο για να κινείται στο περιθώριο και σαν άλλοθι πλουραλισμού. Το άθλιο αυτό σκηνικό χειραγώγησης του λαού συμπληρώνεται με την εκστρατεία εξαγοράς συνειδήσεων, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, είτε με τα κάθε λογής ρουσφέτια είτε με υποσχέσεις, που, υποτίθεται, θα εκπληρωθούν μετά τις εκλογές.

***

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το όργιο προπαγάνδας, με όλα τα μέσα, μόνο ως «φύλλο συκής» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φιλολογία περί ελέγχου των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψηφίων, που από ορισμένους προβάλλεται ως μοναδικό κριτήριο για την εξασφάλιση της ισότητας προ των εκλογών, παραβλέποντας τα υπόλοιπα. Αυτό, πέραν της υποκρισίας, εμπεριέχει και το στοιχείο του κινδύνου να εδραιωθεί ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς αστυνόμευσης των κομμάτων.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, ο ρόλος του ΚΚΕ αναδεικνύεται σε ευρύτερο δημοκρατικό πόλο προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, για την απόκρουση της νόθευσης της λαϊκής βούλησης από τα δύο μεγάλα κόμματα σε βάρος των άλλων κομμάτων. Διεκδικεί ισοτιμία, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, τους μηχανισμούς του συστήματος και αυτούς που πατάνε πάνω στη νόθευση της λαϊκής βούλησης και καλεί το λαό, με την ψήφο του, να αποδείξει ότι τα σχέδια αυτά είναι τρωτά.

***

Το ΚΚΕ, κάτω από αυτές τις συνθήκες, παλεύει για να προκαλέσει ρήγματα στην παραπληροφόρηση του λαού, που έχουν αναλάβει οι φίλοι και οι υπάλληλοι της πλουτοκρατίας και οι εκπρόσωποι του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Απέναντι στη ζούγκλα της πληροφόρησης, για το ΚΚΕ υπάρχουν οι κλασικές διαδρομές της άμεσης επικοινωνίας με το λαό. Οι εξορμήσεις των κομμουνιστών σε όλους τους χώρους και ο ρόλος του «Ρ» αποκτούν καθοριστική σημασία, για να επιβληθεί στην πράξη η ενημέρωση από τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν την παραπληροφόρηση. Ετσι, το παιχνίδι αυτό στις πλάτες του λαού, που είναι με σημαδεμένα χαρτιά, να γίνει παιχνίδι με σημαδεμένους παίχτες από την αποδοκιμασία του λαού που αφυπνίζεται.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ