Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Η «λιστομαχία» ... είναι εδώ

Σε υπόθεση μοιράσματος θέσεων μεταξύ Κ. Σημίτη και πρωτοκλασάτων του κόμματος, εξελίσσεται το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος

Η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, επισημοποίησε ότι το κυβερνών κόμμα έχει εισέλθει στη σφαίρα της «λιστομαχίας». Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα ...κριτήρια που θα πρέπει να εξασφαλίζουν οι υποψήφιοι για την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται το Σαββατοκύριακο να γίνουν οι προκριματικές εκλογές για τους υποψηφίους.

Προκριματικές - παρωδία

Από πλευράς ηγετικής ομάδας, είναι δεδομένη η πρόθεση να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος μετά τις εκλογές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει. Την ίδια ώρα, πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ, που τονίζουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους, επιθυμούν με τη σειρά τους την ένταξη στα ψηφοδέλτια «δικών τους» ανθρώπων, ώστε να συγκροτήσουν τους δικούς τους κομματικούς στρατούς στις επερχόμενες εσωκομματικές, μετεκλογικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, εστιάζονται και τα πραγματικά αίτια των διαφόρων ενστάσεων που κατατίθενται για ορισμένες υποψηφιότητες (άλλοτε με πρόσχημα την τήρηση του ασυμβίβαστου για όσους κατείχαν κρατικές θέσεις το προηγούμενο διάστημα, άλλοτε με αμφισβήτηση των επερχόμενων προκριματικών κλπ.).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν χτες, πάντως, επιβεβαιώνεται η παρωδία των προκριματικών, αφού προκριματικές δε θα γίνουν στην Α` Αθήνας, στη Β` Αθήνας, στην Α` Θεσ/νίκης, στη Β` Θεσ/νίκης και στις μονοεδρικές περιφέρειες (για να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων τάσεων και τοπικών παραγόντων). Επίσης, όπου γίνουν, θα αφορούν μόνο τις θέσεις των ψηφοδελτίων που είναι κενές... Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε χτες, ο Κ. Μπαντουβάς δε θεωρείται μέλος του ΠΑΣΟΚ και δε θα μετάσχει στα ψηφοδέλτιά του. Στα πλαίσια, δε, των ανακοινώσεων που υπήρξαν, τα κομματικά ασυμβίβαστα θα τηρηθούν ...πλην εξαιρέσεων. Τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η υπόθεση της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ θα μετατραπεί σε υπόθεση «μοιρασιάς» μεταξύ του Κ. Σημίτη με τα υπόλοιπα μέλη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Προβλήματα με τη «διεύρυνση»

Στο μεταξύ, πέραν της συζήτησης περί της «διεύρυνσης» των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζεται (στην κυβέρνηση αναγκάζονται, λόγω ελλείψεως πραγματικής πρόσβασης σε ανθρώπους αριστερούς, να επαναφέρουν στην επικαιρότητα διαρκώς τα ονόματα είτε του Μ. Ανδρουλάκη, είτε του Μ. Θεοδωράκη), ταυτόχρονα εκδηλώνονται και οι πρώτες αντιδράσεις για την έως τώρα πορεία της «διεύρυνσης». Συγκεκριμένα, μετά τις παραιτήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, λόγω της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Β. Κοντογιαννόπουλου, αντιδράσεις εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στη Β` Αθήνας, όπου θα πολιτευτεί ο πρώην υπουργός της ΝΔ. Το θέμα Κοντογιαννόπουλου θίχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ