Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κ. Ανδριανόπουλος πρέπει να σοβαρευτεί!

ΟΑνδρέας Ανδριανόπουλος (Α.Α.) σε άρθρο του στα ΝΕΑ (12.2.2000) υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης Δημοκρατικού Καπιταλισμού!

Κατ' αρχήν δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατικός καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός δεν είναι συμβατός με τη Δημοκρατία. Ο καπιταλισμός και η Δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Είναι σαν τη φωτιά με το νερό που δεν πάνε μαζί. Οποιος έχει κεφάλαιο έχει και πολιτική ισχύ, επιβάλλει τη γνώμη του κλπ. Ετσι λοιπόν ο καπιταλισμός είναι βαρβαρότητα. Οι κλασικοί του Μαρξισμού μιλούσαν για σοσιαλισμό ή βαρβαρότητα. Επιτέλους ο κ. Ανδριανόπουλος πρέπει να σοβαρευτεί!

Ο Α.Α. υποστηρίζει ειδικότερα ότι «όσοι στρέφονται με τυφλό πάθος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, είναι αδύνατον να αφουγκραστούν τα νέα δεδομένα της κοινωνίας της πληροφορίας, τις επαναστατικές αλλαγές που εισάγει το διαδίκτυο στη ζωή μας...».

Κανένας δεν παραγνωρίζει τη σημασία της πληροφορικής και του διαδικτύου (ΙΝΤΕΡΝΕΤ) και μεις τα χρησιμοποιούμε στο βαθμό του δυνατού, αλλά το ερώτημα είναι, γιατί ο Α.Α. τα συσχετίζει άμεσα με την παγκοσμιοποίηση και την αγορά. Η πληροφορική διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και τον κεντρικό σχεδιασμό ώστε να είναι αποτελεσματικός μιας και κάθε μήνα ή και κάθε μέρα θα ξέρεις αν υλοποιείται το πλάνο ή όχι. Ακόμη, στο σοσιαλισμό θα καταργηθεί το χρήμα και οι εργάτες, οι ελεύθερα συν/σμένοι παραγωγοί θα παίρνουν την αμοιβή τους σε μαγνητική κάρτα (όπως η τηλεκάρτα) και με αυτή θα ψωνίζουν κλπ.

Ο Α.Α. υποστηρίζει ακόμα: «Το εγώ πρέπει να αντικαταστήσει το εμείς... η ιδεολογία των νέων δεν είναι οι αφηρημένες διακηρύξεις μουχλιασμένων κομματικών στεγανών παρά το πάθος για επιτυχία που μετριέται με την εξασφάλιση υψηλών οικονομικών ωφελημάτων». Και για να μην υπάρξει και καμιά αμφιβολία προσθέτει: Οι νέοι «θέλουν να διαφεντεύουν αποτελεσματικά τη ζωή τους βγάζοντας χρήματα». Πρώτα πρώτα αυτό το απόσπασμα δείχνει εχθρότητα προς τα κόμματα, προς όλα τα κόμματα. Αυτό είναι καθαρά φασιστικό. Θυμίζει χούντα. Πέρα απ' αυτό δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε όλους τους νέους και να κρίνουμε απ' τον εαυτό μας. Υπάρχουν κ. Ανδριανόπουλε και άλλες αξίες. Αυτό το έχουν δείξει όλοι οι νέοι, ιδιαίτερα οι μαθητές με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους.

Τέλος ο Α.Α. μάς καλεί να αποδεχτούμε «την πραγματικότητα του παγκόσμιου περιβάλλοντος ενός δυναμικού δημοκρατικού καπιταλισμού» και να μη ματαιοπονούμε «επιζητώντας την πραγματικότητα». Αυτό λεγόταν και το 1821 και στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι αν οι λαοί αποδέχονταν την πραγματικότητα, θα ήμασταν ακόμα υπόδουλοι στους Τούρκους ή στους Γερμανούς. Ας μας επιτρέψει λοιπόν ο Α.Α. να έχουμε οράματα, να θέλουμε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό. Οσον αφορά το κεντρικό κρατικό σχέδιο, ο Α.Α. πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς σχέδιο - με την αγορά - δεν μπορούν να γίνουν ούτε μεγάλα έργα, ούτε βαθιοί κοινωνικοί μετασχηματισμοί. Αυτή είναι αναμφισβήτητη αλήθεια που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Υ.Γ.

Ο Ι. Κ. Πρετεντέρης (ΒΗΜΑ 13.2.2000) υποστηρίζει ότι δεν μπορείς να είσαι «εχθρός της παγκοσμιοποίησης». Η απάντηση είναι ότι η παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού και ισχύει το σύνθημα: «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» που τόσο ενοχλεί τον κ. Πρετεντέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ