Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθηλωμένη και από τα εσωκομματικά προβλήματα

Μετά τον Δ. Αβραμόπουλο, ο Κ. Μητσοτάκης και οι χουντοβασιλικοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δημιουργώντας «παράσιτα» στην προεκλογική εικόνα του κόμματος

Παγιδευμένη στα εσωκομματικά της προβλήματα και στην εκμετάλλευση που γίνεται από την κυβερνητική προπαγάνδα παραμένει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, μετά και το ναυάγιο με τον Δ. Αβραμόπουλο, αδυνατεί να δώσει ώθηση στην προεκλογική καμπάνιά της. Ταυτόχρονα όμως είναι καταδικασμένη να προπαγανδίζει τις νεοφιλελεύθερες λύσεις ως διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα του λαού, όπως έκανε με το προσυνέδριο της Πάτρας, το Σαββατοκύριακο, για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η προεκλογική εικόνα της ΝΔ πλήττεται τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας τόσο της έμμεσης συμμετοχής έξι βουλευτών της ΝΔ σε εκδήλωση των χουντοβασιλικών στα Γιαννιτσά, όσο και από τη χτεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αν και δήλωσε ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τη ΝΔ στις εκλογές, ωστόσο δε διστάζει να επικρίνει αρκετές επιλογές της και μάλιστα σε αυτή τη χρονική στιγμή. Απέναντι στα νέα αυτά επεισόδια της εσωκομματικής κρίσης, η Ρηγίλλης επιλέγει την τακτική της στρουθοκαμήλου, βάζοντας πάνω απ' όλα τις ψηφοθηρικές ανάγκες του κόμματος και ελπίζοντας ότι θα ξεχαστούν όλα τις επόμενες μέρες. Στην παρέμβασή του ο Κ. Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο «Εθνος», θεωρεί απώλεια ότι δε συμμετέχουν οι Σουφλιάς, Μάνος, Ανδριανόπουλος και Κοντογιαννόπουλος, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν γυρίσει. Οι ευθύνες, όμως, αναφέρει, δεν είναι μόνο από τη μία πλευρά, αλλά την ώρα του αγώνα όλα πρέπει να ξεχνιούνται. Οσο για τον Δ. Αβραμόπουλο δηλώνει ότι «είναι δικαίωμά του να επιλέξει να μείνει δήμαρχος, το λάθος του ήταν ότι άργησε να το πει». Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι δεν είναι ευτυχής με την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά του σχέδια αναφέρει ότι δε φεύγει από την πολιτική, γιατί πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να φανεί χρήσιμος και στο κόμμα του και στην όποια κυβέρνηση από τη θέση του βουλευτή. Σχετικά με την εκλογή του Κ. Στεφανόπουλου δηλώνει ότι δε χειροκρότησε την επανεκλογή του, γιατί δεν ήταν σύμφωνος με τη θέση της ΝΔ, ενώ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θέση του για απευθείας εκλογή του ΠτΔ από το λαό, διαπιστώνει ότι σήμερα η εκλογή γίνεται με παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Εκλέγεται δε ο πιο ανώδυνος, διότι αυτός μπορεί ευκολότερα να περάσει. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη εφαρμόζει τη δικιά μας πολιτική, τη φιλελεύθερη πολιτική, αλλά μίζερα και ανεπιτυχώς. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο πρέπει, όπως λέει, το ΠΑΣΟΚ να χάσει τις εκλογές. Η κριτική που ασκεί για την τετραετία στην κυβέρνηση Σημίτη είναι ότι δεν έκανε διαρθρωτικές αλλαγές και δεν έθιξε το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτός, τονίζει, είναι ο βασικός λόγος που ο Κ. Σημίτης κάνει τις πρόωρες εκλογές. Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει και απαιτεί βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες καθυστέρησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Στεφανόπουλο για να τον ενημερώσει όπως είπε για θέματα της πόλης των Αθηνών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δήμαρχος, απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι η στάση του είναι αξιόπιστη και με σεβασμό απέναντι στους θεσμούς.

Την ίδια στιγμή, η επιδεικτική απουσία οποιασδήποτε αποδοκιμασίας των χουντοβασιλικών έχει αποθρασύνει τους τελευταίους, οι οποίοι από τη μια πιέζουν και εκβιάζουν για να υποστηριχτούν οι «δικοί τους» βουλευτές στη ΝΔ και από την άλλη απειλούν με την ίδρυση νέου ακροδεξιού κόμματος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο γνωστός εκπρόσωπός τους Μ. Μανωλάκος, ο οποίος ανέφερε (στον «Πλάνετ») ότι «εάν τις επόμενες μέρες εκτιμηθεί ότι οι βουλευτές αυτοί (σ.σ. Τζιτζικώστας, Ανδρεουλάκος, Παπαδόγγονας, Καμμένος, κ.ά.) είναι αδύνατο να εκλεγούν με τη ΝΔ ή οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο αγανακτισμένοι από τον πόλεμο που τους ασκείται, οπωσδήποτε το πράγμα θα προχωρήσει προς δημιουργία τέτοιου σχήματος». Απέναντι σε όλα αυτά, η Ρηγίλλης επιχείρησε να αντιδράσει δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα 8 πρώην στελεχών της ΠΟΛ. ΑΝ. τα οποία συστρατεύονται με τη ΝΔ.

Σημίτης - Μάνος

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου μετά τις εκλογές ο Κ. Σημίτης κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Στ. Μάνο, ενώ παράλληλα αξιοποίησε τη συνάντησή του με τον «αγρίως νεοφιλελεύθερο» πολιτικό για να κερδίσει εντυπώσεις και ψήφους από το κόμμα του Στ. Μάνου, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία του για προεκλογική συνεργασία. Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση και τόνισε ότι «πρέπει να αναζητούμε τη σύνθεση και τους κοινούς δρόμους για την επίτευξη των μεγάλων στόχων που αφορούν τη χώρα». Παράλληλα με την προεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ναυαγεί και η συνεργασία με τη ΝΔ και όπως δήλωσε ο Στ. Μάνος «οδηγούμαστε αυτόνομα στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές δεν είναι καλές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ