Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Τι σημαίνει για το λαό να ενισχυθούν αποφασιστικά οι αγωνιστικοί συνδυασμοί συμπαράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις;

Απάντηση:

Η ενίσχυση των συνδυασμών της συμπαράταξης αποδυναμώνει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην ΤΑ και γενικότερα, αλλά και τα όποια κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σενάρια δοκιμάζονται με ανάλογους συνδυασμούς σ' αυτές τις εκλογές. Επομένως, με την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών συμπαράταξης, αυτές οι εκλογές μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της εκπαίδευσης, της Πρόνοιας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του πολέμου, του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτής της πολιτικής και κάθε παραλλαγής της, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ενισχύει η ΝΔ, που ανέχεται και στηρίζει ο ΣΥΝ.

Αυτές λοιπόν οι εκλογές μπορούν, με την ενίσχυση στην ΤΑ των συνδυασμών της συμπαράταξης, να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων και σε πολιτικό επίπεδο και στην ΤΑ.

Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στους δήμους και στις νομαρχίες θα συμβάλει στην ενίσχυση των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Γιατί οι εκλεγμένοι στηρίζουν τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Οσοι περισσότεροι εκλεγούν, τόσο περισσότερα στηρίγματα, άρα και μεγαλύτερη ενίσχυση θα έχει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, σ' όλα τα μέτωπα πάλης, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, της άρχουσας τάξης της χώρας. Θα έχουν έναν ακόμη σύμμαχο στην πάλη, αφού αυτοί οι εκλεγμένοι θα είναι στην αντίπερα όχθη από την πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

Ως εκλεγμένοι οι ίδιοι στηρίζονται στο λαό και στους αγώνες του προκειμένου να αντιστέκονται, να απειθαρχούν στην αντιλαϊκή πολιτική, που το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο δράσης της ΤΑ και η κυβέρνηση τούς επιβάλλει να εφαρμόζουν, και να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών, της νεολαίας - εργαζόμενης, σπουδάζουσας, άνεργης - της γυναίκας, της τρίτης ηλικίας, των μειονοτήτων και μεταναστών, διευκολύνουν τη συσπείρωση, την οργάνωση, την αγωνιστική δράση τους.

Περισσότεροι εκλεγμένοι από τους συνδυασμούς της συμπαράταξης σημαίνει λιγότεροι διαχειριστές της πολιτικής των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, λιγότεροι φορομπήχτες. Σημαίνει περισσότερες τοπικές αρχές που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, για ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς, ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά κλπ.

Που παλεύουν για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, αντιπαρατίθενται ενεργητικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης και δράσης τους. Ενάντια στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία, στον «τρομονόμο», στην απαγόρευση διαδηλώσεων, στην κρατική καταστολή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να αναδειχτεί η ΤΑ σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης και πόλο συσπείρωσης για την ανάπτυξη πλατιού φιλειρηνικού κινήματος. Που αντιτάσσονται σε κάθε μορφή εμπλοκής και συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις άμεσα ή έμμεσα των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ κλπ.

Περισσότεροι εκλεγμένοι από τους αγωνιστικούς συνδυασμούς σημαίνει περισσότερες τοπικές αρχές που δεν παραπλανούν τους εργαζομένους για ψεύτικους «μονόδρομους» και «εθνικούς στόχους», όπως, π.χ., η ΟΝΕ, που αναδεικνύουν τα αίτια των λαϊκών προβλημάτων, τα οποία είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η επικυριαρχία του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου πάνω στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Που παλεύουν για την ανατροπή αυτών των αιτίων που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα, δηλαδή για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ