Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μας αφαιρεί το δικαίωμα να τον αποκαλούμε συναγωνιστή

Σε υπόμνημά τους οι αντιστασιακές οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας, τονίζουν τα παρακάτω:

«Οι αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Πτολεμαΐδας, Σερβίων, Βελβεντού, Νεαπόλεως - Τσοτυλίου καταδικάζουμε της δίωξη που υποβλήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", της μοναδικής εφημερίδας που επωμίστηκε το βαρύ φορτίο του ξεσηκωμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Την εφημερίδα που στάθηκε στο πλευρό των αγωνιστών που σύρθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες. Την εφημερίδα του Κώστα Βιδάλη, που έδωσε τη ζωή του, υπερασπιζόμενος το χρέος του να διαφωτίσει την κοινή γνώμη γι' αυτά που συνέβαιναν στην ελληνική επαρχία σε βάρος της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Την εφημερίδα που και σήμερα, μαζί με τα άλλα προβλήματα του ελληνικού λαού προβάλλει και τα προβλήματα των αγωνιστών της Αντίστασης και αντί να έχει τη συμπαράσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, που έπρεπε και ο ίδιος να αρθρογραφεί στο "Ριζοσπάστη" για τις αδικίες που έγιναν και γίνονται ακόμα σε βάρος των αγωνιστών αυτών και να προτείνει λύσεις για να ξεπεραστεί η αδικία, προτιμά να κάνει μηνύσεις και αγωγές κατά της εφημερίδας και να ζητά 500 εκατομμύρια για ηθική αποκατάσταση.

Αλήθεια, διερωτόμαστε, πού ήταν ο κ. Υπουργός τότε που σε χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης αποδιδόταν με ρετσινιά η κατηγορία του εγκληματία; Δεν είχαν όλοι αυτοί άραγε σοβαρούς λόγους να ζητήσουν από τους διώκτες τους ηθική αποκατάσταση; Ποια ήταν η φωνή του υπουργού στα διαπραττόμενα σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας χιλιάδων αγωνιστών στα κολαστήρια και τα σύγχρονα ελληνικά Νταχάου, τη Γυάρο και τη Μακρόνησο;

Ποια η θέση του ως μέλους της κυβέρνησης μπροστά στα καυτά προβλήματα, που πολλά απ' αυτά, καθώς και κραυγαλέες αδικίες έγιναν γνωστά με υπομνήματα που υποβλήθηκαν; Γνωρίζει πολύ καλά πως αγρότες αγωνιστές με πολυετή προσφορά στον αγώνα και με δεκαετίες φυλακή δε δικαιούνται το εικοσαχίλιαρο που παίρνουν οι αγρότες αγωνιστές. Εκείνος όμως διάλεξε τον δρόμο της ολισθηρότητας με τις διώξεις του "Ριζοσπάστη".

Εκφράζουμε έντονα τη διαμαρτυρία μας γι' αυτή τη στάση του και δηλώνουμε πως με την πράξη του αυτή μάς αφαιρεί το δικαίωμα να τον αποκαλούμε συναγωνιστή. Η μήνυση κατά του "Ριζοσπάστη" στρέφεται κατ' όλων των εν ζωή αγωνιστών, αλλά και των νεκρών του αγώνα, γιατί η εφημερίδα αυτή είναι η μόνη που τιμά και ονομαστικά τους αγωνιστές που έπεσαν στα πεδία των μαχών και των ομαδικών εκτελέσεων.

Απαιτούμε την απόσυρση της μήνυσης κατά του "Ριζοσπάστη". Σε ενάντια περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να διαθέσουμε το τριαντάρι που μας δίνει για να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτεί ως ηθική αποκατάσταση. Αλλά ποτέ πια δε θα ενωθούν οι φωνές μας με τη δική του στο "βροντάει ο Ολυμπος".

Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του όσο ψηλά κι αν στέκεται. Εμείς επισημαίνουμε ότι η μήνυση κατά του "Ριζοσπάστη" στρέφεται ενάντια σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν κατά των κατακτητών, παρακινούμενοι από τα πατριωτικά κηρύγματα του "Ριζοσπάστη". Τον παραδίνουμε, λοιπόν, στην κρίση των αγωνιστών και του λαού. Ας το αναλογιστεί!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ