Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πιο γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Στρατός
  • Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης 60.000 στρατιωτών
  • Ελληνικός μηχανοκίνητος λόχος στην περιοχή των ταραχών στη Μιτροβίτσα

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Στρατού, απόφαση που αρχικά πάρθηκε το Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Η δύναμη αυτή θα συγκροτηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε πρώτη φάση θα αποτελείται από 60.000 στρατιώτες, ενώ όταν θα αναπτυχθεί πλήρως θα φθάνει τους 200.000 στρατιώτες. Στο μεταξύ ελληνική στρατιωτική δύναμη, που αποτελείται από έναν ενισχυμένο μηχανοκίνητο ελληνικό λόχο, βρίσκεται από σήμερα στην περιοχή της Μιτροβίτσα.

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Στρατού, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, απασχόλησε χτες τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της ΕΕ στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας, που είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει το Μάρτη, με τη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, «τα γεγονότα στο Κόσσοβο και η ένταση που υπάρχει, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, σε αυτή την περιοχή, συνηγορούν στην κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει το γρηγορότερο δυνατόν αυτή την ικανότητα παρέμβασης». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ προκρίνουν η νέα ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη να συγκροτηθεί ανεξάρτητα μεν από το ΝΑΤΟ, αλλά αξιοποιώντας τις υποδομές του ΝΑΤΟ. Η δύναμη αυτή των 60.000 στρατιωτών θα έχει τη δυνατότητα μέσα σε 24 ώρες να μπορεί να κινηθεί αυτοτελώς για διάρκεια 6 μηνών.

Ελληνική δύναμη στη Μιτροβίτσα

Από σήμερα ένα μηχανοκίνητος λόχος του 501 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στο Ουρόσεβατς του Νότιου Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται στην περιοχή της Μιτροβίτσα. Η δύναμη αυτή των περίπου 100 ανδρών θα παραμένει στην περιοχή των ταραχών μέχρι τις 5 Μάρτη, προκειμένου, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «να εκτελέσει συνήθη αποστολή, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν, στα πλαίσια της περιοδικότητας και εναλλαγής όλων των δυνάμεων που αποτελούν την πολυεθνική δύναμη της "KFOR"».

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες στην Πορτογαλία και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η Μιτροβίτσα αποτελεί περιοχή «ειδικής επικινδυνότητας» και ότι η αποστολή γίνεται για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Ωστόσο, είπε ότι δε θα αυξηθεί η ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, «το ελληνικό τμήμα θα είναι εκεί, στο πλαίσιο ανάληψης γενικών καθηκόντων για την τήρηση συνθηκών ασφάλειας και τάξης σε αυτή την ταραγμένη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ