Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μαύρες» εντολές για το ασφαλιστικό

Αποκαλυπτικές δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου για τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στην κυβέρνηση

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, πολύμορφη εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης - εξεύρεση «νέων πόρων» - και ευνοϊκές για τους εργοδότες παρεμβάσεις στο σύστημα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των σαρωτικών αλλαγών για το ασφαλιστικό σύστημα, έτσι όπως τα έθεσε η ίδια η Κοινοτική Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου, την Παρασκευή, σε γεύμα με δημοσιογράφους.

Οι αλλαγές αυτές, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα και τις συνέπειές τους για τους ασφαλισμένους, συνδέονται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις που επιχειρείται να βασιστούν πλήρως στο μοντέλο της «απασχολησιμότητας», αλλά και με ευρύτερες αρνητικές αλλαγές στον τομέα της υγείας - πρόνοιας.

Τα ζητήματα απασχόλησης, το ασφαλιστικό και άλλα θέματα κοινωνικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν στη διάσκεψη κορυφής της Λισαβόνας στις 24-25 Μάρτη. Η επίτροπος σημείωσε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία 10 εκατ. θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας κατά 4%. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι αυτές οι θέσεις εργασίας πρέπει να καλυφθούν με «απασχολήσιμους» σε κοινωνικούς τομείς (π. χ. φύλαξη σχολείων) και όχι από εργαζόμενους με σταθερή δουλιά και 8ωρη απασχόληση! Ταυτόχρονα, μελετάται η αλλαγή των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα απασχόλησης, προκειμένου όλοι οι πόροι να πηγαίνουν στους εργοδότες για... δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την επίτροπο, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει σε μια συνολική μελέτη για την πορεία του ασφαλιστικού στις χώρες - μέλη της την περίοδο 2010-2020. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν ειδικές παρεμβάσεις σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι κεντρικές κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν να κάνουν για τη χώρα μας με την εξοικονόμηση 1 τρισ. δραχμών μέσα από τον «εξορθολογισμό» του συστήματος. Νωπές είναι ακόμη οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, για «εξορθολογισμό» μέσα από τη μείωση των συντάξεων κατά 50%, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ακόμη και στα 67 χρόνια, πλήρης «κεφαλαιοποίηση» της επικουρικής σύνταξης και άλλα.

Η Α. Διαμαντοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι προωθείται συμφωνία για την κοινωνική πολιτική συνολικά, με μετρήσιμους στόχους στο πρότυπο του Μάαστρχιτ. Η ουσία των κατευθύνσεων μιας τέτοιας συμφωνίας αποδίδονται χαρακτηριστικά από τη φράση της Επιτρόπου ότι στην Ελλάδα «έχουμε πολλά νοσοκομεία»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξειδικεύουν τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις (2007-10-09 00:00:00.0)
Ετοιμη η νέα ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις (2007-09-25 00:00:00.0)
Αύξηση ορίων και μείωση εργοδοτικών εισφορών (2007-09-01 00:00:00.0)
Η «ελαστικότητα» τσακίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα (2002-02-10 00:00:00.0)
"Να δυναμώσουμε το μέτωπο του αγώνα" (1999-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ