Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να πέσουν πολλές κόκκινες ψήφοι στην κάλπη

Περιοδεία στη λαϊκή αγορά Ξηροκρήνης  Θεσσαλονίκης κλιμακίου με υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ

Περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Σάββατο το πρωί κλιμάκιο της ΚΟΘ, στο οποίο συμμετείχαν και οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος Σαπρανίδης Κώστας, Ραΐζη Ηλέκτρα, Ζουράρις Κώστας και Χριστάνης Νίκος, και το οποίο έγινε δεκτό με εκδηλώσεις συμπάθειας και φανερής εκτίμησης από την πλευρά του μεγάλου πλήθους.

Πολλοί ήταν αυτοί που αναγνώριζαν τους υποψήφιους και τα στελέχη του ΚΚΕ και σταματούσαν να σφίξουν το χέρι των μελών του κλιμακίου, να πουν μια ζεστή, φιλική κουβέντα, να ευχηθούν καλή επιτυχία στην εκλογική μάχη. Ολοι τους ζητούσαν και έπαιρναν το εκλογικό υλικό του Κόμματος και αρκετοί προθυμοποιήθηκαν να μοιράσουν και οι ίδιοι τα φυλλάδια.

Πλησιάζοντας ένα μικροπωλητή ο Νίκος Χριστάνης του δίνει το εκλογικό φυλλάδιο και του λέει: «Σαν εργαζόμενος στις εκλογές έχεις συμφέρον να ψηφίσεις ΚΚΕ». Χαμογελώντας με νόημα ο μικροπωλητής αποκρίνεται: «Αυτά να βρεις πολλούς άλλους να τα πεις, παιδί μου. Εδώ έπεσες σε κόκκινη ψήφο. Αλλοι χρειάζεται να ακούσουν τη φωνή του Κόμματος». Κι όταν ο Ν. Χριστάνης τον βάζει μπροστά στο καθήκον: «Εμείς βέβαια θα μιλήσουμε και σε όσους άλλους μπορέσουμε, αλλά πρέπει και εσύ να μιλάς στους δικούς σου ανθρώπους», ο συνομιλητής τον αφοπλίζει με τη γνωστή ρήση: «Εχουν γνώση οι φύλακες...» Η συνομιλία τελειώνει με τη διαπίστωση του πωλητή: «Πρέπει αυτή τη φορά να πέσουν πολλές κόκκινες ψήφοι στην κάλπη».

Πιο κάτω περιμένει το κλιμάκιο άλλη ευχάριστη έκπληξη. Δυο συμπατριώτες μας από την πρώην Σοβιετική Ενωση ανταλλάσσουν χειραψίες με τον Κώστα Σαπρανίδη. Θέλουν να έρθουν σε επαφή με το Κόμμα, ζητούν τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση της τοπικής οργάνωσης στους Αμπελόκηπους. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ, παλιός δήμαρχος του δήμου αυτού, γράφει στο χαρτί τις πληροφορίες που ζήτησαν οι δυο νέοι φίλοι του Κόμματος. Η πρώτη κρίσιμη επαφή έγινε. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα οι δύο αυτοί θα γίνουν πολλοί περισσότεροι. Η συσπείρωση στο Λαϊκό Μέτωπο παίρνει σάρκα και οστά στην καθημερινή κινητοποίηση, περνά μέσα από το πλατύ άνοιγμα στον κόσμο της δουλιάς.

Τηλέφωνα για επαφή με το Κόμμα ζητούν ακόμα δύο νέοι άνθρωποι από άλλο μέλος του κλιμακίου, εκφράζοντας την άποψη «από αυτούς που μας κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, χαΐρι δεν είδαμε. Χρειάζεται κάτι άλλο, ριζικά διαφορετικό». Μια ηλικιωμένη γυναίκα του λαού πλησιάζει σε κάποια στιγμή τον Κ. Ζουράρι και χτυπώντας τον στην πλάτη του λέει: «Ο γαμπρός μου είναι με το μέρος το δικό σας, με το κόμμα σας, εγώ δεν είμαι, αλλά σας αγαπώ γιατί είστε καλοί άνθρωποι». «Να έρθεις κι εσύ με το μέρος μας», της απαντά ο Κ. Ζουράρις. «Εμείς είμαστε το μέρος το καλό, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Πολύ γρήγορα εξαντλούνται τα εκλογικά φυλλάδια και τα άλλα υλικά. Η περιοδεία βρίσκεται προς το τέλος της. Το κλιμάκιο παίρνει το δρόμο του γυρισμού, αλλά βρίσκεται ξαφνικά περικυκλωμένο από πλήθος φιλικών προσώπων που θέλουν να τους σφίξουν το χέρι, να πουν ένα χωρατό, ν' ακούσουν τη γνώμη του Κόμματος για θέματα που τους απασχολούν. Η Ηλέκτρα Ραΐζη αναγνωρίζει κάποια στιγμή ανάμεσα στα φιλικά πρόσωπα παλιό γνώριμο. Ακολουθεί θερμή χειραψία και αμέσως μετά η αφοπλιστική παρατήρηση: «Πολύ χάρηκα όταν έμαθα ότι είσαι πάλι με το ΚΚΕ». Η απάντηση της Ηλέκτρας είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική: «Η θέση όλων των αριστερών είναι στο ΚΚΕ και στο Λαϊκό Μέτωπο που οικοδομείται με πρωτοβουλία του Κόμματος».

Ο Νίκος Χριστάνης εισηγείται αντί να διαλυθεί το κλιμάκιο σ' αυτό το σημείο να περάσει ξανά από το κεντρικό τμήμα της λαϊκής αγοράς. Και ο Κ. Ζουράρις επικροτεί με την αιτιολόγηση: «Για να εμπεδώσουμε την παρουσία μας στη λαϊκή ψυχή της αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ