Τρίτη 29 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΕΠΟΝίτες ορθοί και σήμερα στον αγώνα

Τα 57 χρόνια  από την ίδρυση, στις 23/2/43, της θρυλικής ΕΠΟΝ γιορτάστηκαν από την ΠΕΑΦΕ

«Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία / το θάρρος, την ορμή, τη λεβεντιά / ορμάμε στον αγώνα, τη θυσία / για την Ελλάδα, για τη λευτεριά...». Οι μνήμες της θρυλικής ΕΠΟΝ, όχι κυρίως σαν τέτοιες αλλά σαν διδάγματα και εμπειρία αναβίωσαν στη λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, για να γιορτάσει τα 57 χρόνια από την ίδρυση της νεολαιίστικής οργάνωσης, την Κυριακή το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τι και αν στα πρόσωπα ήταν έντονα τα σημάδια του χρόνου, τα «ευεργετήματα» από τις διώξεις και τις φυλακίσεις που πρόσφεραν απλόχερα στους αγωνιστές όσοι λάκισαν και υπηρέτησαν τον κατακτητή. Στα μάτια των ασπρομάλληδων αυτής της τιμημένης γενιάς έβλεπες πάντα την ίδια ζέση, το ίδιο πάθος με την εποχή που ήταν νέοι, και με το χωνί, το πινέλο ή το όπλο στο χέρι «έσπερναν» το σπόρο της εθνικής απελευθέρωσης και προκοπής της πατρίδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε και παρουσίασε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης, που απήγγειλε συγκλονιστικά ποίημα του Αγγελου Σικελιανού.

Την κεντρική ομιλία, που ανέδειξε την πλούσια παρακαταθήκη της νεολαιίστικης οργάνωσης, έκανε ο αντιστασιακός δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ,Νίκος Καραντηνός . Χαρακτηριστικά σημείωσε για την ΕΠΟΝ: «Δεν προέκυψε από κάποιους εγκεφάλους στους τέσσερις τοίχους κάποιων γραφείων. Ηταν το ώριμο τέκνο της δουλιάς χιλιάδων ανθρώπων, πρώτα και κύρια του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, που συνένωσε την πάλη της νεολαίας για την απελευθέρωση, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή της πατρίδας. Οταν οι καθηγητάδες και οι γραφιάδες έδιναν και τότε συμβουλές φρονιμάδας, εμείς τους απαντήσαμε με την πάλη μας, με το χωνί και το όπλο».


Συνδέοντας το τότε με το σήμερα, τόνισε με έμφαση: «Δεν πολεμήσαμε στην Αντίσταση για να έχουμε τους Γιάνκηδες στη Λάρισα και τα Χανιά. Βροντοφωνάζουμε έξω οι βάσεις του θανάτου, έξω οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από τα Βαλκάνια», και κατέληξε: «Είμαστε πάντα αισιόδοξοι και χαρούμενοι γιατί είμαστε εδώ, γιατί ευτυχήσαμε να ζήσουμε μεγάλες στιγμές αλλά κυρίως γιατί βλέπουμε τα νιάτα της χώρας, την ΚΝΕ, να συνεχίζουν τις παραδόσεις της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ. Το επόμενο διάστημα μπαίνουμε δυνατά στη μάχη των εκλογών, ορθοί να διαφωτίσουμε τον ελληνικό λαό, να φτάσει παντού η φωνή του ΚΚΕ, να βγει πιο ενισχυμένη η ελπίδα και η προοπτική του Λαϊκού Μετώπου».

Εκ μέρους της ΚΝΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός, που τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν ξεχωριστή αξία για τους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς και του λαού ενάντια στο ρεαλισμό της υποταγής και της μοιρολατρίας στην ευρωΝΑΤΟική βαρβαρότητα.

Ακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα με ΕΠΟΝίτικη χορωδία, ανάγνωση αποσπασμάτων του ιστορικού κειμένου της αξέχαστης κομμουνίστριας-παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη και ένα ζωντανό σατιρικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από το μοναδικό, πηγαίο και καυστικό λόγο του «Οίστρου» του «Ρ», του δικού μας Τάσου Αυγερινού.

Την εκδήλωση συνόδευσαν η ορχήστρα της ΚΟ Μουσικών του ΚΚΕ, που διεύθυνε ο Γρ. Λαμπριανίδης, και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων» με τον Βαγγέλη Αλεξανδρόπουλο και τους μουσικούς Γιώργο Πολίτη, Κώστα Τσάμη και Κλεάνθη Τσαμνάκη . Τραγούδια του αγώνα και της λαϊκής και δημοτικής παράδοσης ερμήνευσε η λυρική τραγουδίστρια Δώρα Παπανικολάου.

Στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση συμμετείχαν εκτός των άλλων οι: Ευάγγελος Μαχαίρας, Βάσος Γεωργίου, Γ. Μωραΐτης, Γ. Τσαπόγας, Γ. Κ. Μωραΐτης, Κ. Μαραγκουδάκης, Χρ. Τσιντζιλώνης, Νίκος Τερζόγλου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, Φ. Τσέκερης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Χρυσούλα Γκόγκογλου, από την Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών-Αναπήρων του ΔΣΕ, Η. Γεωργόπουλος από την Πανελλήνια Ενωση Φίλων και Απογόνων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ για την ΕΠΟΝ (2011-02-27 00:00:00.0)
Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ για την ΕΠΟΝ (2011-02-26 00:00:00.0)
«Πολεμάμε και τραγουδάμε» (2010-03-02 00:00:00.0)
«Προσοχή προσοχή σας μιλά η ΕΠΟΝ»! (2008-02-26 00:00:00.0)
Η Καισαριανή τιμά τον ποιητή της (2001-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ