Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα προσχήματα

Και επειδή ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε τα όσα προσχηματικά είπε ο Κ. Σημίτης, τις προάλλες, περί υποχρεώσεων της χώρας μας, που απορρέουν από συμφωνίες και συνθήκες, επαναλαμβάνουμε κι εμείς τα σχετικά αποσπάσματα από το προοίμιο της συμφωνίας για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Σούδας.

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν το σεβασμό τους προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών (...) και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι (...)

»Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη (...)

»Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην αρχή ότι οι διεθνείς διαφορές θα επιλύονται με ειρηνικά μέσα (...) τα οποία είναι σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Και δεν περιέχονται μόνον αυτά στη συμφωνία για τις βάσεις. Υπάρχει και το άρθρο 8, που λέει τα εξής: «Καμία διάταξη της Συμφωνίας αυτής δεν αίρει το εγγενές δικαίωμα της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να λαμβάνει αμέσως όλα τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα (...) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ