Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ζήτησε προκλητικά «αναστολή ακραίων κινήσεων» από το λαό!
  • Υπεραμύνθηκε στη Βουλή τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ
  • Αντ. Σκυλλάκος: Είστε συνεργοί στο έγκλημα!

Προκλητικός ήταν χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, όπου όχι μόνον υπερασπίστηκε τις παράνομες διευκολύνσεις που δίνει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της επέμβασης στο Ιράκ αλλά, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ζήτησε από τον ελληνικό λαό να σταματήσει τις αντιπολεμικές του κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός κλήθηκε στη θέση του πρωθυπουργού να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα - την ανέπτυξε ο Αντ. Σκυλλάκος - για τις διευκολύνσεις που δίνονται στους Αμερικανούς, και την ίδια ώρα που έξω από τη Βουλή δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι διαδήλωναν κατά του πολέμου, ο Γ. Παπαντωνίου ζήτησε «υπευθυνότητα και ψυχραιμία» καθώς και «αναστολή σε ακρότητες και αναστολή ακραίων κινήσεων»!

Προσβάλλοντας ακόμα και την κοινή λογική και περισσότερο προκλητικός ήταν όταν επιχείρησε να απαντήσει για τις διευκολύνσεις που δίνονται από τη βάση της Σούδας, από όπου, ως γνωστόν, πέρασαν αμερικανικά στρατεύματα αλλά και αεροπλάνα και πλοία καθ' οδόν προς το Ιράκ, γεγονός που αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου, «σε ό,τι αφορά τη βάση της Σούδας, οι δραστηριότητες των ΗΠΑ συνίστανται σε επισκέψεις πλοίων για λόγους προσωπικού και ανεφοδιασμού και δεν έχουν σχέση με πολεμικές επιχειρήσεις» (!), λες και η βάση της Σούδας είναι πάρκο αναψυχής. Ισχυρίστηκε δε ότι η ελληνική φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο δεν έχει σχέση με τον πόλεμο αλλά συνδέεται με «τον αγώνα κατά της "Αλ Κάιντα"».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός, παρά την οφθαλμοφανή ελληνική εμπλοκή, είπε ότι «δε μετέχουμε με κανέναν απολύτως τρόπο, άμεσο ή έμμεσο, σε πολεμικές επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ιράκ» και οι διευκολύνσεις της Σούδας προβλέπονται από τη συμφωνία για τις βάσεις του 1990.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε είναι ένας παράνομος πόλεμος γιατί τσαλαπατήθηκε ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και γι' αυτό το λόγο οι συμφωνίες που επικαλέστηκε ο υπουργός για να δικαιολογήσει τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα.

Η βάση της Σούδας, τόνισε, «χρησιμοποιείται ως βάση ανεφοδιασμού και χωρίς αυτόν θα δυσκολευτεί σημαντικά ο πόλεμος των Αμερικανών στο Ιράκ. Ηδη τα ρεπορτάζ λένε ότι τέσσερα αεροπλάνα σηκώθηκαν από τη Σούδα και έκαναν ανεφοδιασμό στον αέρα σε αμερικανικά που βομβάρδιζαν το Ιράκ. Επίσης, σε δύο ΑΒΑΚΣ υπάρχουν ελληνικά πληρώματα και κατευθύνουν τις βόμβες των Αμερικανών. Δεν είναι αυτό συμμετοχή; Θα σας διαβάσω τι λέει η "Ελευθεροτυπία": "Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ η ελληνική κυβέρνηση", και απαριθμεί τις διευκολύνσεις που δίνει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες. Είστε συνεργός στο έγκλημα».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι ακόμα και οι συμφωνίες για τις αμερικανικές βάσεις προϋποθέτουν στο προοίμιό τους ότι θα τηρείται ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και ότι θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς αμυντικούς. Μάλιστα, αναφέρεται ότι εάν υπάρχει κίνδυνος για την ελληνική ασφάλεια, μπορεί η κυβέρνηση να πάρει περιοριστικά μέτρα. Σήμερα, τόνισε, «παραβιάζετε και εσείς τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και γι' αυτό επιβάλλεται να σταματήσει έστω και προσωρινά η λειτουργία αυτών των συμφωνιών, αλλιώς θα είστε συνεργός στο έγκλημα. Ηδη είστε συνεργός στο έγκλημα!».

Στη δευτερολογία του ο υπουργός είπε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε καν η Γαλλία, δεν έχει καταγγείλει υφιστάμενες συμφωνίες στρατηγικής σημασίας και ανέφερε: «Μη ζητάτε από την Ελλάδα να καταγγείλει - μόνη χώρα στον κόσμο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ - υφιστάμενες συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας που έχουν κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και δεσμεύουν τη χώρα διεθνώς». Στο σημείο αυτό ο Αντ. Σκυλλάκος του υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο το τόλμησε ο Κ. Καραμανλής το 1974 και «δεν το τολμάτε εσείς», αλλά ο Γ. Παπαντωνίου, απτόητος, συνέχισε καλώντας ουσιαστικά το λαό να σταματήσει τις κινητοποιήσεις του. Είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν προσφέρεται για δημοκοπία. Η επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ αλλάζει τους όρους και τις συνθήκες ασφαλείας της χώρας. Πρέπει όλοι μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να πολιτευτούμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, να μην προχωρήσουμε σε ανεύθυνες ενέργειες και δηλώσεις, διότι πολλά διακυβεύονται από αυτήν την επέμβαση. Αυτή η επέμβαση θα λειτουργήσει αρνητικά σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας μακροχρόνια. Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι και θα πρέπει να στους σταθμίσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα. Παρακαλώ, λοιπόν, να υπάρχει μία αναστολή σε ακρότητες και μια αναστολή ακραίων κινήσεων, όπως αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή άλλες κινήσεις, οι οποίες δε συμφέρουν την Ελλάδα».

  • Οπως έγινε γνωστό χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, θα ενημερώσει την Τετάρτη το απόγευμα την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη συνεδρίαση θα μπορούν να πάρουν μέρος όσοι βουλευτές το επιθυμούν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ