Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Επιστροφή στον πυρηνικό εφιάλτη

Η χρησιμοποίηση των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, τονίζει η Εταιρεία, θα σημάνει επιστροφή στον πυρηνικό εφιάλτη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Πυρηνικό οπλοστάσιο με βόμβες χαμηλής ραδιενέργειας (μικρά πυρηνικά), που μπορούν να ξυπνήσουν τον εφιάλτη της πυρηνικής απειλής, σπέρνοντας το θάνατο και τις ασθένειες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον, διαθέτουν οι ΗΠΑ και αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Στοιχεία για τις ιατρικές επιπτώσεις της χρήσης των μικρών πυρηνικών, που προέκυψαν από τις έρευνες επιστημόνων δυο πανεπιστημίων της Αμερικής, έδωσε χτες σε 58 κράτη η Παγκόσμια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ελληνικό τμήμα της Εταιρείας, οι ΗΠΑ διαθέτουν τουλάχιστον 50 πυρηνικές βόμβες χαμηλής ραδιενέργειας EPW (Earth Penetrating Weapons), που δρουν στο έδαφος, διασπείρουν ραδιενεργό σκόνη σε περίμετρο αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων, ρυπαίνοντας με θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας χιλιάδες θύματα. Το Γενάρη του 2002 το αμερικανικό Πεντάγωνο καθόρισε ως πιθανούς στόχους για τη χρήση αυτών των πυρηνικών το Ιράκ, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και μια σειρά άλλων χωρών. Το Γενάρη του 2003 ο Πρόεδρος Μπους πήρε απ' το Κογκρέσο την έγκριση να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις βόμβες αυτές σε κατοικημένες περιοχές με το πρόσχημα ότι ο Σαντάμ κρύβει το οπλοστάσιό του εκεί, όμως στην πραγματικότητα τα EPW δεν μπορούν να καταστρέψουν επικίνδυνα υλικά που είναι αποθηκευμένα σε υπόγειες δεξαμενές, αλλά, αντίθετα, τα διασπείρουν στο περιβάλλον.

Τα EPW είναι πολλαπλάσια καταστροφικά από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, η χρησιμοποίηση του οποίου στον πόλεμο του Κόλπου είχε ως θύματα 1.700.000 ανθρώπους στο Ιράκ, ανάμεσά τους 750.000 παιδιά. Εχουν ισχύ μικρότερη από το 1/10 των βομβών τύπου Χιροσίμα, αλλά ειδικά σε αστικές περιοχές, οι ανθρώπινες απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τις δυνατότητες και του πιο οργανωμένου συστήματος Υγείας.

Υπολογίζεται ότι όσοι βρίσκονται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το επίκεντρο θα λάβουν θανατηφόρες δόσεις ραδιενέργειας και θα καταλήξουν σε 1-5 ώρες, ενώ όσοι εκτεθούν σε υψηλές δόσεις θα χρειαστεί μέρες έως βδομάδες μέχρι να καταλήξουν. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στο Ιράκ θα υπάρξουν, μόνον απ' τους βομβαρδισμούς, περίπου 500.000 νεκροί. Η χρήση έστω και ενός τέτοιου πυρηνικού όπλου θα έχει αποτέλεσμα πολλαπλάσια θύματα και τη μόλυνση του εδάφους για δισεκατομμύρια χρόνια.

Τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το αίτημα του φιλειρηνικού κινήματος για την απεμπλοκή της χώρας τόνισε εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας η Μ. Αλειφεροπούλου και κάλεσε τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ